Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΕ ΣΠΡΕΪ !!!
Εμβόλιο για τον κοροναϊό που χορηγείται ως σπρέι από τη μύτη προσέφερε ανοσία διαρκείας σε πειραματόζωα, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι ελπίζουν να ξεκινήσουν σύντομα τις δοκιμές σε ανθρώπους.

Σε αντίθεση με τα σημερινά ενδομυϊκά εμβόλια, το ρινικό σπρέι επιτρέπει την παραγωγή αντισωμάτων στον βλεννογόνο της μύτης, το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να περάσει ο SARS-CoV-2 για να προκαλέσει λοίμωξη.

«Παρόλα αυτά, ο εμβολιασμός του βλεννογόνου συναντά εμπόδια λόγω της έλλειψης αποτελεσματικoύ τρόπου χορήγησης του αντιγόνου και της ανάγκης για κατάλληλες ενισχυτικές ουσίες που προκαλούν ισχυρή ανοσοαπόκριση χωρίς τοξικότητα» λέει ο Νάβιν Βαρανταράζαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Το υποψήφιο εμβόλιο περιέχει τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ως ενισχυτική ουσία χρησιμοποιείται μια πρωτεΐνη που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία έχει πακεταριστεί σε νανοσωματίδια διαμέτρου μόλις 100 νανομέτρων.

Τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι «το υποψήφιο εμβόλιο είναι ασφαλές, προκαλεί άμεση απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος –εντός επτά ημερών- και προσφέρει ανοσία έναντι του SARS-CoV-2» αναφέρει ο ερευνητής.

Το εμβόλιο είναι σταθερό για 11 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, κάτι που θα διευκόλυνε σημαντικά τη διάθεσή του στις φτωχότερες χώρες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν υποδομές για την αποθήκευση εμβολίων που απαιτούν βαθιά κατάψυξη.

Το Πανεπιστήμιο του Χιούστον έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στην εταιρεία AuraVax Therapeutics Inc του δρ Βαρανταράζαν, ο οποίος δηλώνει ότι σύντομα θα επικοινωνήσει με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η έρευνα δημοσιεύεται στο iScience των εκδόσεων Cell.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου