Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Πώς θα μειώσετε τον φόρο σας, εάν πληρώνετε με κάρτα!Αλλάζουν όλα για όσους επιλέγουν να χρησιμοποιούν μόνο την πιστωτική τους κάρτα για τις πληρωμές τους. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε για να μην «κρύβονται» αγορές και συναλλαγές να δώσει κίνητρα στους καταναλωτές ώστε να τις χρησιμοποιούν περισσότερο. Όμως το θέμα είναι ότι, οι φόροι και οι απαιτήσεις του κράτους είναι ....τόσο μεγάλες που πολλοί επιχειρηματίες επιλέγουν να κάνουν άτυπες εκπτώσεις στους πελάτες τους, ώστε να γλιτώνουν τις υπερφορολογήσεις, κάτι που συμφέρει και τους υποψήφιους αγοραστές.

Έτσι, είναι γεγονός τα «ηλεκτρονικά κουπόνια» έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα. Το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχει έρθει η σχετική υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα, και για το ποια επαγγέλματα θα αφορά ώστε να εκδίδονται τα «ηλεκτρονικά κουπόνια», τα οποία θα εξαργυρώνονται την επόμενη χρονιά μειώνοντας τον φόρο εισοδήματος.
Αυτή θα είναι η διαδικασία

1. Με κάθε πληρωμή μέσω κάρτας ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, οι τράπεζες θα τοποθετούν την αξία της συναλλαγής στην αντίστοιχη ψηφιακή «δεξαμενή»

Η πρώτη δεξαμενή θα περιλαμβάνει τις πληρωμές που δεν εξασφαλίζουν «ηλεκτρονικά κουπόνια» αλλά βοηθούν στο να συγκεντρωθεί το 30% του φορολογητέου εισοδήματος και να αποφευχθεί το πρόστιμο που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία

Η δεύτερη δεξαμενή θα περιλαμβάνει τις πληρωμές σε γιατρούς. Αυτές θα μετριούνται και πάλι στην δεξαμενή για το χτίσιμο του 30% του εισοδήματος αλλά εις διπλούν. Δηλαδή, μια απόδειξη των 100 ευρώ θα υπολογίζεται ως συναλλαγή των 200 ευρώ.

Η 3η δεξαμενή είναι και αυτή που εξασφαλίζει τα φορολογικά κουπόνια. Θα πρόκειται για πληρωμή προς συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες θα φανούν μια προς μια στην υπουργική απόφαση. Θα περιλαμβάνονται ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί.

2. Για κάθε πληρωμή, θα εκδίδεται ένα ηλεκτρονικό κουπόνι η αξία του οποίου θα είναι ίση με το 30% της αξίας της συναλλαγής. Δηλαδή, για μια πληρωμή 200 ευρώ σε έναν ηλεκτρολόγο, θα βγαίνει ένα κουπόνι αξίας 60 ευρώ το οποίο θα μειώνει το φορολογητέο εισόδημα

3. Η συνολική αξία των κουπονιών θα μειώνει το φορολογητέο εισόδημα άρα θα προκύπτει έκπτωση φόρου. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η έκπτωση φόρου. Έτσι, αν κάποιος δηλώνει εισόδημα κάτω από 8000-9000 ευρώ δεν θα κερδίζει τίποτα καθώς ούτως ή άλλως δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Αν δηλαδή εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα γλιτώνει το 22% της αξίας των κουπονιών, αν δηλαδή από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα γλιτώνει το 28% της αξίας των κουπονιών, αν δηλώνει από 30.000 έως 40.000 ευρώ το 38% της αξίας των κουπονιών και αν δηλώνει από 40.000 ευρώ και πάνω, το 44% της αξίας των κουπονιών.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου