Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Βρετανική «βόμβα»: Η Βουλή των Λόρδων απέρριψε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών!




Η Βουλή των Λόρδων στο ΗΒ απέρριψε τον αναγκαστικό εμβολιασμό των υγειονομικών σταθμίζοντας κόστος και όφελος.

Σε δημοσίευση που έγινε στην ιστοσελίδα του BMJ (British Medical Journal), το οποίο είναι εβδομαδιαίο ιατρικό περιοδικό και το οποίο δημοσιεύει μόνο peer-reviewed άρθρα και έρευνες και τελεί υπό την αιγίδα του British Medical Association (BMA), άρθρο του Zosia Kmietowicz με τίτλο: «Evidence is insufficient to back mandatory NHS staff vaccination, says House of Lords committee»,

(doi: https://doi.org/10.1136/bmj.n2957), αναφέρει τα εξής συνοπτικά:

Μία Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων εξέφρασε πολλές ανησυχίες σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία για να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 για όλο το προσωπικό του NHS στην Αγγλία. Ιδιαίτερα εάν τα αναμενόμενα οφέλη από τον εμβολιασμό του υπόλοιπου 8% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στο NHS θα ήταν αναλογικά και πώς το NHS θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την απώλεια του 5,4% του υπολοίπου προσωπικού του που δεν θέλει να εμβολιαστεί (House of Lords Secondary Legislation Scrutiny Committee. 21st Report of Session 2021-22 drawn to the special attention of the House. Draft Health and Social Care Act 2008 (Regulated Activities) (Amendment) (Coronavirus) (No. 2) Regulations 2021. Nov 2021. https://committees.parliament.uk/publications/7989/documents/82445/default).

Η ανωτέρω Επιτροπή Ελέγχου Δευτεροβάθμιας Νομοθεσίας, είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δεν είχαν μελετηθεί διεξοδικά, υπονομεύοντας την ικανότητα της Βουλής των Λόρδων (ΒτΛ) ως νομοθετικό σώμα να ελέγξει αποτελεσματικά την προτεινόμενη νομοθεσία.

Στις 9 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Αγγλίας, Sajid Javid, ανακοίνωσε ότι όλο το προσωπικό που εργάζεται σε χώρους υγείας και κοινωνικής φροντίδας που ρυθμίζονται από την Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (Care Quality Commission), θα πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως έως την 1η Απριλίου 2022. (Rimmer A. Covid vaccination to be mandatory for NHS staff in England from spring 2022. BMJ2021;375:n2733. doi:10.1136/bmj.n2733 pmid:34758984). «Πρέπει να αποφύγουμε τις βλάβες που δύνανται να προβλεφθούν και να προστατευθούν οι ασθενείς στο NHS, οι συνάδελφοι στο NHS και να προστατευθεί το ίδιο το NHS», είπε.

Όμως, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 30 Νοεμβρίου, η Επιτροπή της ΒτΛ, είπε ότι το όφελος από την αύξηση της προστασίας του εμβολιασμένου προσωπικού, που δεν είχε ακόμη δεχτεί να εμβολιασθεί «μπορεί να είναι οριακό» και ότι η κυβέρνηση δεν είχε δημοσιεύσει κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον τρόπο θα αντιμετωπίσει την απώλεια του προσωπικού που δεν θα θελήσει να εμβολιασθεί. Η έκθεση ανέφερε ότι από τους 208.000 εργαζομένους του NHS που δεν είχαν εμβολιαστεί αυτήν τη στιγμή, 54.000 (26%) θα έκαναν το εμβόλιο βάσει της υποχρεωτικότητας του νόμου, αλλά 126.000 (61%) θα προτιμούσαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους (σ.σ. οι υπόλοιποι προφανώς δεν απάντησαν).

«Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αυτό αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετα κόστη 270 εκατομμύρια (£) λιρών Αγγλίας σε προσλήψεις και εκπαίδευση και επίσης μεγάλη αναστάτωση στην παροχή υγείας και περίθαλψης στο τέλος της περιόδου χάριτος, ως εκ τούτου θα πρέπει να παρασχεθούν πολύ ισχυρά στοιχεία για την υποστήριξη αυτής της πολιτικής επιλογής. Το DHSC [Department for Health & Social Care – Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας] δεν έχει παράσχει τέτοια στοιχεία», ανέφερε, η έκθεση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή επέκρινε επίσης το αρμόδιο τμήμα που εισήγαγε τον νόμο (DHSC), ότι δεν συμπεριέλαβε στη νομοθεσία πρακτικές λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή ασαφών εκφράσεων που αναφέρονται στο νόμο, όπως “face to face – πρόσωπο με πρόσωπο” ή “otherwise engaged – αλλιώς εμπλέκομαι”, παραπέμποντας αντ’ αυτού, σε οδηγίες που θα παρασχεθούν στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Robin Hodgson, είπε: «Υποστηρίζουμε πλήρως τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, αλλά το DHSC είναι υπόλογο στο Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις του και πρέπει να αποσαφηνίσει τα αποτελέσματα αυτών των ρυθμίσεων, ή του να μην κάνουμε τίποτα ή και και κάθε άλλη πιθανή λύση, επομένως το Κοινοβούλιο πρέπει να κατανοήσει πλήρως όλες τις συνέπειες αυτού που του ζητείται να συμφωνήσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το NHS βρίσκεται ήδη υπό τέτοια πίεση. Το DHSC δεν έχει παράσχει καμία ενιαία συνεκτική δήλωση για να εξηγήσει και να δικαιολογήσει την επιδιωκόμενη πολιτική του και αυτό υπονομεύει την ικανότητα του Σώματος να διεξάγει αποτελεσματικό έλεγχο του προτεινόμενου νομοσχεδίου».

Το ανωτέρω άρθρο δεικνύει μία εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση της ΒτΛ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ασάφεια της νομοθεσίας, το δυνητικό κόστος και η απώλεια χιλιάδων έμπειρων εργαζομένων στο πιεζόμενο NHS, αντισταθμίζουν τα επιδιωκόμενα οφέλη της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο NHS. Με δεδομένη την πίεση στο ΕΣΥ λόγω της επελαύνουσας «Ο», μήπως πρέπει να επανεξετασθεί άμεσα η παύση της αναστολής εργασίας του προσωπικού του ΕΣΥ και να αποφευχθεί περαιτέρω πίεση του ΕΣΥ, στο πλαίσιο της απόφασης της ΒτΛ; Άλλωστε και με καθαρά οικονομικούς όρους, cost – benefit analysis, τα ωφέλη από την παύση της αναστολής του προσωπικού του ΕΣΥ υπερισχύουν.

**Τα κείμενα του κ. Δρόσου μπορούν να αναδημοσιεύονται με αναφορά στην υπογραφή του και στην πηγή τους.

Του Υποπτεράρχου ε.α. Δημητρίου Δρόσου*

*(ΠΜΣ στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, MBA, MSc in Finance, ΡΜ, LLB)


militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου