Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Εκτός ελέγχου οι τιμές σε αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα...Παμε για 1000 ευρω την κιλοβατωρα!!!




Ιλιγγιώδη πορεία κατέγραψαν τα τελευταία 24ωρα οι τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και πετρέλαιο, «σφραγίζοντας» ένα συνεχές ράλι ενεργειακών τιμών, με πρωτοφανή ένταση και διάρκεια. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει αυτό το τριπλό... μέτωπο ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν, ότι ο δρόμος των επιδοτήσεων είναι αδιέξοδος και πυροδοτεί περισσότερο το κλίμα.

Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο του φυσικού αερίου για τον Σεπτέμβριο έφτασε έως και τα 323 ευρώ η μεγαβατώρα χθες, Πέμπτη, το μεσημέρι στον κόμβο ενέργειας του Άμστερνταμ (TTF), εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Παράλληλα, η Gazprom αναμένεται να σταματήσει ξανά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, για τρεις ημέρες, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ασκώντας εκ νέου πιέσεις στην περιοχή σε μια περίοδο που προσπαθεί να ανεφοδιαστεί με καύσιμα για τον χειμώνα.

Στην αγορά χονδρικής του ρεύματος, οι τιμές έσπασαν το «φράγμα» των 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε επτά ευρωπαϊκές χώρες. Πρώτα στην Ιταλία, όπου η χονδρική για σήμερα είναι στα 718 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στη Γαλλία, όπου η τιμή διαμορφώθηκε στα 706 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το πετρέλαιο μπρεντ επέστρεψε σε ανοδική πορεία πάνω από τα 101 δολάρια το βαρέλι, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την προσφορά εν μέσω διαταραχών στις ρωσικές εξαγωγές, του ενδεχομένου μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ και της μερικής διακοπής λειτουργίας αμερικανικού διυλιστηρίου, συμπληρώνοντας έτσι το μπαράζ ανατιμήσεων στη διεθνή ενεργειακή αγορά.





fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου