Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Ποιο “εμπάργκο” : Η Αμερική εισήγαγε αγαθά άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία!
Σε απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να απομονώσει και να «σακατέψει» τη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, η Μόσχα μπόρεσε να διατηρήσει την οικονομική της ισχύ, εν μέρει, εξάγοντας πάνω ...από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα σε ξύλο, μέταλλα, τρόφιμα και άλλα αγαθά στις ΗΠΑ .

Περισσότερα από 3.600 πλοία από τη Ρωσία έχουν φτάσει στα λιμάνια των ΗΠΑ από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το Associated Press. Αν και αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ των αποστολών την ίδια περίοδο σε σύγκριση με πέρυσι, εξακολουθεί να ανέρχεται σε πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές .

Ο αριθμός των ρωσικών προϊόντων που εισέρχονται στα λιμάνια των ΗΠΑ υποδηλώνει ότι, ο Μπάιντεν δεν εκπληρώνει τη δέσμευσή του να απομονώσει την οικονομία της Μόσχας. Λόγω των αποκαλούμενων περιόδων "wind down" που επιτρέπουν στις εταιρείες να ολοκληρώνουν προηγούμενες συμφωνίες , ορισμένα από τα αγαθά συνεχίζουν να εισέρχονται στη χώρα, πολύ αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε κυρώσεις σε αυτά τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.Παραδόξως, άλλες ρωσικές εισαγωγές, όπως τα λιπάσματα, ήρθαν κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία προέτρεψε τις αμερικανικές εταιρείες να καλύψουν τις ελλείψεις.

Και ενώ ο Λευκός Οίκος, έχει κατασχέσει πολλά πολυτελή γιοτ που ανήκουν σε πλούσιους Ρώσους με χαλαρούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το Associated Press διαπίστωσε ότι, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες εισάγουν εκατομμύρια δολάρια σε μέταλλο από μια ρωσική εταιρεία που κατασκευάζει ανταλλακτικά για τα μαχητικά αεροσκάφη της Μόσχας, τονίζοντας μια άλλη περίεργη ασυμφωνία στην εκστρατεία κυρώσεων του Μπάιντεν.

Παρά τη διπλωματική πίεση από την Ουάσιγκτον, άλλοι Αμερικανοί σύμμαχοι αυξάνουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία. Η Τουρκία – μέλος του ΝΑΤΟ – διπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου φέτος.

 
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπάιντεν, έχει κάνει πολλά βήματα για να ενισχύσει τους δεσμούς με το Νέο Δελχί, με τα αμερικανικά στρατεύματα να συμμετέχουν επί του παρόντος σε πολεμικές ασκήσεις με την Ινδία στα κινεζικά σύνορα. Όμως, όπως η Άγκυρα, η χώρα έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές ενέργειας από τη Μόσχα. Η ινδική ρουπία έχει γίνει επίσης, σημαντικό νόμισμα για το εμπόριο διαμαντιών, επιτρέποντας στους αγοραστές να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις .


Αν και ο δυτικός οικονομικός πόλεμος, είχε σκοπό να αρνηθεί τη στρατιωτική ισχύ της Μόσχας και να την φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέχρι στιγμής έχει δει μικρή επιτυχία. Με τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας να ξεπερνούν τα προπολεμικά επίπεδα τους τελευταίους μήνες και το ρούβλι να αυξάνεται έναντι του δολαρίου, η οικονομία της Ρωσίας φαίνεται να τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι μεγάλο μέρος της Ευρώπης από τότε που ξέσπασαν οι μάχες τον περασμένο χειμώνα.

Δεν είναι μόνο το ζήτημα της εισαγωγής πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδείξει «διπλά μέτρα και σταθμά» θέλοντας ο υπόλοιπος κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, να σταματήσει να προμηθεύεται προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά δεν υπάρχει κανένας φραγμός για αυτούς να προμηθεύονται ρωσικό τιτάνιο.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Ποιο εμπάργκο; "Στη ζούλα" οι ΗΠΑ και η Δύση προμηθεύονται Ρωσικό τιτάνιο, αναφέραμε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι ΗΠΑ μπορεί να είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό στον κόσμο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξαρτώνται από δύο από τους ορκισμένους αντιπάλους τους, για την παραγωγή των πυρομαχικών και του στρατιωτικού εξοπλισμού τους. Δύο τέτοια βασικά ορυκτά είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα.

Το ένα είναι το «αντιμόνιο». Είναι ένα κρίσιμο ορυκτό που απαιτείται για την παραγωγή στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων γυαλιών νυχτερινής όρασης, σφαίρες διάτρησης θωράκισης, εκρηκτικών και πυρηνικών όπλων. Αλλά είναι σε έλλειψη στις ΗΠΑ και η χώρα, έχει βασιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Κίνα και σε μικρότερο βαθμό, τη Ρωσία.

Το άλλο είναι το τιτάνιο, για το οποίο οι ΗΠΑ καθώς και η Δυτική Ευρώπη, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Το τιτάνιο και τα κράματα τιτανίου, έχουν μοναδικές ιδιότητες: είναι ελαφριά και έχουν πολύ υψηλή αναλογία αντοχής προς βάρος. Η πυκνότητά τους είναι συνήθως περίπου 60% εκείνη του χάλυβα.Όπως και να έχει, το βασικό σημείο είναι ότι οι δυτικές αεροπορικές εταιρείες, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για το τιτάνιο. Και αυτή η εξάρτηση, υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Iωαννης Χαρχαρης

πενταποσταγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου