Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έκρυψε μελέτη που δείχνει 2-4 φορές υψηλότερο ποσοστό σοβαρών παρενεργειών από το εμβόλιο Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έναντι μεγαλύτερων!

Η μελέτη, που ανατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, υποδεικνύει επίσης νέες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται στο φυλλάδιο της Pfizer και ότι ορισμένες απο αυτές είναι μακροπρόθεσμες. Παρά το γεγονός πως το υπουργείο γνώριζε αυτά τα ευρήματα, τα έκρυψε από το κοινό και ενέκρινε την αναμνηστική δόση για ηλικίες 5-11 ετών αλλα και το εμβόλιο και για βρέφη!

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν:Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι 2-4 φορές πιο συχνές στις ηλικίες 5-11 ετών ! Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού σε μικρότερες ηλικίες είναι 3-4 φορές χαμηλότερα από τα μεγαλύτερα παιδιά.
Εντοπίστηκαν νέες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρθηκαν στο φύλλο οδηγιών χρήσης της Pfizer.
Σε αντίθεση με ό,τι έχει υποστηριχθεί, οι διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών, δεν είναι βραχύβιες και παροδικές. Κάποια διαρκούν περισσότερο από ένα χρόνο, άγνωστο για πόσο αφού το πείραμα είναι εν εξελίξει.
Βρέθηκε έξαρση ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από επιπλέων δόση

Η μελέτη, η οποία ανατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας, εξέτασε τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Pfizer για τον COVID για περίπου έξι μήνες (από τις 9 Δεκεμβρίου 2021 έως τα τέλη Μαΐου 2022). Η μελέτη βασίστηκε σε ανάλυση των αναφορών που καταγράφηκαν στο σύστημα Nahlieli (ένα σύστημα που αποτελεί την εθνική βάση δεδομένων εμβολίων του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των συνοδευτικών πληροφοριών, η οποία περιλαμβάνει αναφορές ανεπιθύμητων παρενεργειών).

Ο σύλλογος έστειλε στις (29 Ιουνίου 2022) άλλη μια επιστολή στον Κρατικό Ελεγκτή, αναφέροντας λεπτομερώς τα σοβαρά ευρήματα, συνοδευόμενη από διαφάνειες που παρουσιάστηκαν στο Επιδημιολογικό Τμήμα από την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Berkowitz.

Τα ευρήματα έδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι 2-4 φορές πιο συχνές στα μικρότερα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. και ότι υπάρχουν νέες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν έχουν αναφερθεί στο φυλλάδιο εμβολίου της Pfizer για τον COVID· αντίθετα με ό,τι υποστηρίζεται, διάφορα ανεπιθύμητα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων των νευρολογικών επιπτώσεων και των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως.

Η μελέτη διαπίστωσε ακόμα, ότι δεν είναι βραχυπρόθεσμες οι παρενέργειες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, διαρκούν μήνες ή και περισσότερο από ένα χρόνο, άγνωστο πόσο… αφού ένα σημαντικό ποσοστό των συμπτωμάτων δεν εξαφανίστηκαν μέχρι το τέλος της μελέτης, επομένως δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε πόσο καιρό διαρκούν. Επίσης, σε ένα σημαντικό μέρος των περιπτώσεων, ακόμη και αν η ανεπιθύμητη ενέργεια έπαυε να υπάρχει, επανεμφανιζόταν μετά την επόμενη δόση.

Πέντε κατηγορίες μαζί αποτελούν περίπου το 70% όλων των αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών. Αυτές οι κατηγορίες αναλύθηκαν από την ερευνητική ομάδα και περιλαμβάνουν (με σειρά συχνότητας):

1. Νευρολογικές επιδράσεις.

2. Γενικές παρενέργειες

3. Διαταραχές εμμήνου ρύσεως.

4. Συμπτώματα στο μυοσκελετικό σύστημα.

5. Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα/νεφρά και στο ουροποιητικό σύστημα.

Καρδιαγγειακά συμπτώματα σημειώθηκαν στην έκτη κατηγορία, με ελαφρώς λιγότερες αναφορές σε σύγκριση με την πέμπτη κατηγορία. Ωστόσο, αυτή η κατηγορία δεν αναλύθηκε από την ομάδα, αν και ακριβώς αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα, βρέθηκαν να σχετίζονται με το εμβόλιο και είναι κοινές μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Επίσης, σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας που παρουσίασαν τη μελέτη, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως αυτοάνοσα συμπτώματα, τα οποία είναι σημαντικό να αναλυθούν προκειμένου να εντοπιστεί καλύτερα το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν έχουν αναλυθεί.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη μικρότερη ηλικιακή ομάδα – 5-11 ετών, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι 2-4 φορές πιο συχνές (ανάλογα με τη συγκεκριμένη ανεπιθύμητη ενέργεια που περιγράφεται) σε σύγκριση με τη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, ηλικίας 12-17 ετών. Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων μεταξύ των νέων είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον πίνακα ελέγχου του Υπουργείου Υγείας για τον COVID, μόνο το 25,1% των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών έλαβαν μία δόση του εμβολίου για τον COVID, το 17,7% έλαβε δύο δόσεις και το 0,1% έλαβε τρεις δόσεις. Αντίθετα, μεταξύ των 12-15 ετών το 65,6% έλαβε μία δόση, το 54,6% έλαβε δύο δόσεις και το 14,8% έλαβε τρεις δόσεις. Μεταξύ των 16-19 ετών, το 89,3% έλαβε μία δόση, το 78,2% έλαβε δύο δόσεις και το 45,9% έλαβε τρεις δόσεις.

Να σημειωθεί, ότι τα ευρήματα εξέπληξαν ακόμη και την ίδια την ερευνητική ομάδα και τονίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρθηκαν στο κείμενο – το 7% είναι στις ηλικίες 5-11 και το 3% στις ηλικίες 12-17. Με άλλα λόγια, το ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν στα μικρότερα παιδιά είναι σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερο από αυτό της μεγαλύτερης ομάδας.Για παράδειγμα, στην κατηγορία των νευρολογικών ανεπιθύμητων παρενεργειών – το 6% είναι στις ηλικίες 5-11 ετών και μόλις το 3% στις ηλικίες 12-17. Δηλαδή, το ποσοστό των νευρολογικών συμπτωμάτων στα μικρότερα παιδιά είναι διπλάσιο από ό,τι στη μεγαλύτερη ομάδα που έχει κάνει και τα περισσότερα εμβόλια.


Στην κατηγορία των ανεπιθύμητων παρενεργειών που σχετίζονται με το γαστρεντερικό/νεφρό και το ουροποιητικό σύστημα – το 19% είναι στις ηλικίες 5-11 ετών και μόλις το 5% είναι στις ηλικίες 12-17. Δηλαδή, το ποσοστό των αναφορών στη νεότερη ομάδα αυτή τη φορά είναι 4 φορές υψηλότερο από ό,τι στη μεγαλύτερη ομάδα!

Νέες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρθηκαν στο φύλλο οδηγιών χρήσης της Pfizer

Η ομάδα εντόπισε και χαρακτήρισε νευρολογικά συμπτώματα που δεν ήταν προηγουμένως γνωστά και δεν αναφέρονται στο ιατρικό φυλλάδιο του εμβολίου Pfizer, συμπεριλαμβανομένων Υπαισθησία (μερική ή πλήρης μείωση της ευαισθησίας του δέρματος), Παραισθησία (μη φυσιολογικό αίσθημα στο δέρμα όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, τσούξιμο ή κάψιμο), εμβοές, ζάλη και άλλα..Να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα κατέστησε σαφές στο Τμήμα Επιδημιολογίας ότι η Pfizer έπρεπε να ειδοποιήσει το κοινό σχετικά με τις μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες που εντοπίστηκαν, καθώς οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν σε συζήτηση που διεξήχθη πριν από λίγους μήνες ότι πριν την έρευνα δεν γνώριζαν μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ενώ οι μελέτες που εξέταζαν το θέμα των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως έχουν μέχρι στιγμής ισχυριστεί ότι οι διαταραχές είναι βραχύβιες (έως και αρκετές ημέρες) , στην παρούσα μελέτη οι περισσότερες αναφορές υποδεικνύουν μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Για παράδειγμα, πάνω από το 90% των αναφορών, που σχετίζονται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, υποδεικνύουν μακροπρόθεσμες αλλαγές. Πάνω από το 60% υποδηλώνουν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως που διαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες: στο 26% των περιπτώσεων, η διαταραχή της εμμήνου ρύσεως διήρκεσε 3-6 μήνες. Στο 15% των περιπτώσεων διήρκεσε 6-9 μήνες. Στο 10% από αυτά κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο και σε ένα ακόμα 10% κράτησε πάνω από ένα χρόνο.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι στο 30% των περιπτώσεων, η διαταραχή της εμμήνου ρύσεως χαρακτηρίστηκε ως επίμονη. Αυτό σημαίνει, πως δεν τελείωσε τη στιγμή που παραδόθηκε η έκθεση. Ομοίως, όσον αφορά τις νευρολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες, στο 68% περίπου των αναφορών που περιελάμβαναν ένα χαρακτηριστικό της διάρκειας, τεκμηριώθηκε το πρόβλημα που διήρκεσε περισσότερο από ένα μήνα, εκ των οποίων το 88% διήρκεσε περισσότερο από τρεις μήνες.

Άλλες αναφερόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες έχουν επίσης αναγνωριστεί ως μακροχρόνιες. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα μυοσκελετικά συμπτώματα, οι ερευνητές έγραψαν ότι ενώ το φυλλάδιο της Pfizer ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ο πόνος στην πλάτη διήρκεσαν μόνο για αρκετές ημέρες και μετά εξαφανίστηκαν, στην τρέχουσα ανάλυση – στο 79% των αναφορών που περιελάμβαναν πληροφορίες, σημειώθηκε ότι η διάρκεια ξεπέρασε την μία εβδομάδα. Από αυτές, περίπου το 50% ανέφερε διάρκεια άνω των έξι μηνών!

Επίσης, όσον αφορά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με το γαστρεντερικό, το νεφρικό και το ουροποιητικό σύστημα, βρέθηκε ότι πάνω από το 80% των αναφορών που περιελάμβαναν πληροφορίες για τη διάρκεια του προβλήματος ανέφεραν διάρκεια μεγαλύτερη από μία εβδομάδα και στο 30% αυτών ορίστηκε διάρκεια άνω του μισού έτους!

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα που εντόπισε η ερευνητική ομάδα είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται Rechallenge – υποτροπή / έξαρση προηγούμενης ανεπιθύμητης ενέργειας μετά τη λήψη νέας δόσης του εμβολίου – επομένως, βρέθηκε ότι στο 10% των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, υπήρχε υποτροπή / έξαρση των ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από άλλη δόση του εμβολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου