Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Τι αλλο θα μας πουνε!!!Τα μπιφτέκια σκουληκιών θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τον τερματισμό της παγκόσμιας πείνας, λένε οι επιστήμονες




Τα μπιφτέκια σκουληκιών θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τον τερματισμό της παγκόσμιας πείνας, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα έντομα μειώνουν τη χοληστερόλη και τη φλεγμονή και βελτιώνουν τους καρδιακούς ρυθμούς.

Ο πόλεμος της πείνας πλησιάζει: Αυτές είναι οι τροφές που κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Επιστήμονες στη Νότια Κορέα μαγείρεψαν αλευρώδη, ή προνύμφες σκαθαριών, με ζάχαρη για να δημιουργήσουν "κρέας", ισχυριζόμενοι ότι η γεύση του είναι αυθεντική. Τα ζώα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί για τον τερματισμό της παγκόσμιας πείνας, η οποία θα μπορούσε να σκοτώσει 49 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ΜΚΟ. Και οι πιστοί των μπιφτεκιών μπορούν να τα αλέσουν και να τα καρυκεύσουν για να μοιάζουν το ίδιο.


Ο Δρ Hee Cho, επικεφαλής του προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Wonkwang, σε δελτίο τύπου, δήλωσε: "Η κατανάλωση εντόμων έχει γίνει ενδιαφέρουσα λόγω του αυξανόμενου κόστους των ζωικών πρωτεϊνών, καθώς και των σχετικών περιβαλλοντικών προβλημάτων".

"Τα έντομα είναι μια θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής με υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων, βιταμινών, ανόργανων συστατικών, φυτικών ινών και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία είναι σαν το κρέας. Οι αλευρώδεις περιέχουν ευεργετικά απαραίτητα αμινοξέα και είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά οξέα", εξήγησε ο Cho.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και τη φλεγμονή, ενώ βελτιώνουν τους καρδιακούς ρυθμούς.

Η αντικατάσταση του κρέατος είναι απαραίτητη για την κλιματική αλλαγή

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, οι εναλλακτικές λύσεις αντί του κρέατος είναι ιδιαίτερα περιζήτητες λόγω των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο και χρειάζονται υποκατάστατα του βοείου κρέατος.


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εκτιμά ότι οι 1,5 δισεκατομμύριο αγελάδες στον κόσμο που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση απελευθερώνουν 100 εκατομμύρια τόνους μεθανίου (που ισοδυναμούν με 2,5 δισεκατομμύρια τόνους CO2) κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Καταναλωτικών Υποθέσεων της Ισπανίας Alberto Garzón ζητά λιγότερη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

"Ο αλευρώδης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα βρώσιμα έντομα στον κόσμο. Ωστόσο, τα βρώσιμα έντομα δεν είναι καθολικά αποδεκτά στις διατροφικές μας κουλτούρες λόγω της απωθητικής τους εμφάνισης και των μοναδικών γευστικών χαρακτηριστικών τους", πρόσθεσε ο Δρ Cho, η λύση του οποίου είναι να αλέσει τα σκουλήκια για να τα προσθέσει στα προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες χώρες τα έντομα θεωρούνται πραγματικές λιχουδιές.
Μελέτη του πλήρους κύκλου ζωής των σκουληκιών

Μέσω της έρευνάς τους, η ομάδα επιστημόνων μελέτησε τους αλευρώδεις σε όλο τον κύκλο ζωής τους, παρατηρώντας πώς οι ενώσεις που υπάρχουν διαφέρουν σε κάθε στάδιο. Βρήκαν "πτητικούς υδρογονάνθρακες" που εξατμίζονταν και προκαλούσαν έντονες οσμές.

Οι ωμές προνύμφες μύριζαν υγρό χώμα, γαρίδες και γλυκό καλαμπόκι, αλλά άλλαζαν ανάλογα με τη μέθοδο μαγειρέματος. Οι αλευρώδεις στον ατμό απέπνεαν αρώματα γλυκού καλαμποκιού, ενώ οι ψητές ή τηγανητές προνύμφες ήταν πιο λιπαρές.

Στην πραγματικότητα, τα σκουλήκια είχαν περισσότερες ομοιότητες με τα τρόφιμα από τις μυρωδιές: σχηματίστηκαν χημικές ουσίες που, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν παρόμοιες με εκείνες που βρίσκονται στο κρέας ή στα θαλασσινά. Όταν αναμειγνύονται με ζάχαρη, δημιουργούν ένα παρασκεύασμα που μοιάζει με κρέας.

"Ως αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, 10 από τις γεύσεις της αντίδρασης βελτιστοποιήθηκαν με βάση τις προτιμήσεις των καταναλωτών", δήλωσε ο συν-συγγραφέας και μεταπτυχιακός φοιτητής Hyeyoung Park, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα στην Αμερικανική Χημική Εταιρεία στο Σικάγο (ΗΠΑ).

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: έχει αποδειχθεί ότι τα σκουλήκια έχουν ακόμη και ιατρικά οφέλη. Νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα σκουλήκια μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμη και τον καρκίνο του πνεύμονα. Τα σκουλήκια προσελκύονταν ή αποτρέπονταν από ορισμένες μυρωδιές, όπως αυτή του καρκινικού ιστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου