Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Έρχεται το συνθετικό γάλα για να αλλάξει τη γαλακτοκομική βιομηχανία
Η παγκόσμια γαλακτοκομική βιομηχανία αλλάζει, καθώς κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερα εναλλακτικά προϊόντα που δεν παράγονται από γάλα. Ένα από αυτά είναι και το συνθετικό γάλα που παράγεται στο εργαστήριο με μια αναδυόμενη τεχνική βιοτεχνολογίας χρησιμοποιώντας βιομάζα που αναπτύσσεται από κύτταρα.

Περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ υπάρχουν ολοένα και περισσότερες εκκλήσεις για πιο βιώσιμες πρακτικές στην παραγωγή τροφίμων.

Με το συνθετικό γάλα αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως οι εκπομπές μεθανίου ή η καλή διαβίωση των ζώων. Πρέπει όμως να ξεπεράσει πολλές προκλήσεις και παγίδες για να γίνει μια δίκαιη και βιώσιμη εναλλακτική λύση στο γάλα που προέρχεται από ζώα.

Μια πρόσφατη έρευνα εξέτασε τις μεγαλύτερες τάσεις στον παγκόσμιο γαλακτοκομικό τομέα και παρατήρησε μια τεράστια αύξηση στην κατανάλωση γάλακτος φυτικής προέλευσης και, δυνητικά, συνθετικής.

Σε αντίθεση με το συνθετικό κρέας – το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμη την πολυπλοκότητα και την υφή του ζωικού κρέατος – το συνθετικό γάλα έχει την ίδια γεύση, εμφάνιση και αίσθηση με το συμβατικό γάλα.(Springer)Προς ένα νέο διατροφικό σύστημα;

Εάν σε μερικά χρόνια το συνθετικό γάλα γίνει πιο φθηνό από το παραδοσιακό, η διατάραξη της γαλακτοβιομηχανίας θα μπορούσε να αλλάξει το διατροφικό σύστημα της ανθρωπότητας.

Μια έκθεση του 2019 για το μέλλον των γαλακτοκομικών προϊόντων διαπίστωσε ότι μέχρι το 2030, η βιομηχανία θα δημιουργήσει τουλάχιστον 700.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Είναι το συνθετικό γάλα το μέλλον;

Η παραγωγή συμβατικού γάλακτος στον Παγκόσμιο Νότο ξεπερνά σήμερα εκείνη του Παγκόσμιου Βορρά, κυρίως λόγω της ταχείας ανάπτυξης στην Ασία. Για αυτό και η παραδοσιακή γαλακτοβιομηχανία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα.

Από την άλλη, η βιομηχανία συνθετικού γάλακτος πρέπει να αναπτυχθεί εκθετικά προτού αποτελέσει μια σημαντική απειλή για το ζωικό γάλα. Αυτό θα απαιτήσει πολλά κεφάλαια και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και νέες υποδομές παραγωγής, όπως δεξαμενές ζύμωσης και βιοαντιδραστήρες.

Επιπλέον, το συνθετικό γάλα δεν είναι πανάκεια και συνοδεύεται από προκλήσεις και πιθανά μειονεκτήματα. Καθώς το συνθετικό γάλα κερδίζει έδαφος τα επόμενα χρόνια, πρέπει να προσέξουμε να μην αναπαραχθούν οι υπάρχουσες ανισότητες στο σημερινό σύστημα διατροφής.

Ο παραδοσιακός γαλακτοκομικός τομέας πρέπει να αναγνωρίσει επίσης ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας σημαντικής αλλαγής. Μπροστά στις πολλαπλές απειλές, θα πρέπει να μεγιστοποιήσει τα κοινωνικά οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων που βασίζονται στα ζώα και να ελαχιστοποιήσει τη συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου