Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Στα όρια ανάφλεξης το Κοσσυφοπέδιο – Και αντιρώσοι Τσετσένοι στο πεδίο




Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες με διαμεσολάβηση της ΕΕ και την παρότρυνση των ΗΠΑ, μεταξύ του Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσις, απέτυχαν. Μάλιστα, ο χαρακτηρισμός αυτός του απογοητευμένου Ύπατου.. Εκπροσώπου για Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, Γιόζεφ Μπορέλ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ήπιος γι’ αυτό που συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο.

Εξέφρασε εν τούτοις την αισιοδοξία του ότι θα συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες έως την 1η Σεπτεμβρίου οπότε φαίνεται να λήγει προθεσμία που έχουν ανακοινώσει οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου για να θέσουν υπό οριστικό έλεγχο το βόρειο τμήμα όπου κατοικεί ό,τι έχει απομείνει από τον σερβικό πληθυμό του Κοσσυφοπεδίου μετά τις βίαιες διώξεις που σημειώθηκαν το 2001. Σήμερα και αύριο ο απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Μίροσλαβ Λαϊτσάκ, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκάμπριελ Έσκομπαρ, περιοδεύουν σε Πρίστινα και Βελιγράδι. Τα αλβανόφωνα ΜΜΕ επισημαίνουν ειδικά το γεγονός ότι ο κ. Έσκομπαρ δεν θα έχει συνάντηση με τον κ. Κούρτι.

Την Κυριακή ο κ. Βούτσιτς είχε καλέσει στο Βελιγράδι το σύνολο των εκπροσώπων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Οι γνώστες των πραγμάτων υπογράμμιζαν το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκαν μόνο τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και λειτουργοί της Δικαιοσύνης, αστυνομικοί, ιατροί κ.α. Από την ομιλία Βούτσιτς στη συνάντηση στο Βελιγράδι, καθώς και από το διάγγελμά του που ακολούθησε μπορεί κανείς να εντοπίσει ουσιαστικές παραμέτρους που η διεθνής ειδησεογραφία αφήνει στο περιθώριο. Ο Σέρβος Πρόεδρος δήλωσε ότι στις συναντήσεις των Βρυξελλών αισθάνεται στριμωγμένος στη γωνία. Είναι σαφές ότι θέλει να διαμηνύσει πως η Δύση χρησιμοποιεί τον αλβανικό παράγοντα για να αναγκάσει το Βελιγράδι να απομακρυνθεί από τη Μόσχα.
Ρωσική εγγύηση στη Σερβία

Η απάντηση έρχεται έμμεσα, καθώς χθες ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βούλιν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα και είχε συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ, ο οποίος, υπογράμμισε ότι η Ρωσία συνεχίζει να είναι εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και του σερβικού έθνους. Με βάση το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει να αποτελεί αυτόνομο τμήμα της Σερβίας.


Οι δηλώσεις αυτές του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών είναι απολύτως συμβατές με ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος Βούτσιτς την Κυριακή, που υποστήριξε ότι οι αλβανικές αρχές στην Πρίστινα έχουν αποφασίσει και σχεδιάζουν τον οριστικό διωγμό των Σέρβων από τις πατρογονικές τους εστίες στη Μιτρόβιτσα, το Ζουμπίν Πατόκ κ.α., στις περιοχές του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, όπου έχουν καταφύγει. Κάλεσε μάλιστα το ΝΑΤΟ να αναλάβει τις ευθύνες του. Είπε χαρακτηριστικά ότι το ΝΑΤΟ έχει εντολή να προστατέψει του Σέρβους από τους Αλβανούς κι όχι τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου από τους Σέρβους της Σερβίας.
Η πολιτική σχοινοβασία του Ερντογάν

Το είπε, επειδή η KFOR (διεθνής στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο) τις ημέρες της έντασης είχε παραταχθεί στις τελωνειακές διαβάσεις με τη Σερβία, δηλώνοντας έτοιμη να επιβάλει το σεβασμό των συνόρων! Στην ουσία να διευκολύνει τις αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου να επιβληθούν στη σερβική μειονότητα. Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε δημόσια το φόβο του για σχέδιο εξόντωσης των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει νέο ξεριζωμό. Το διάγγελμα του Προέδρου προς το σερβικό έθνος περιείχε και πολύ ανησυχητικές πληροφορίες σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανάφλεξης στην περιοχή και μάλιστα με προϋποθέσεις κλιμάκωσης.
Αντιρώσοι Τσετσένοι στο Κοσσυφοπέδιο

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Σερβίας, τις προηγούμενες ημέρες στις περιοχές του Νόβι Παζάρ, Ζουμπίν Πατόκ και Μιτρόβιτσα είχαν εμφανιστεί ομάδες αντιρώσων Τσετσένων, υπό τους Αχμέντ Ζακάεφ (Akhmed Zakaev) και Τζαμπουλάτ Σουλεϊμάνωφ (Dzhambulat Suleimanov), όπως οι Ahmed Rustanovich Bahayev, Idriz Arzasanov κ.α. Ο Πρόεδρος της Σερβίας επεσήμανε ότι η ομάδα των Τσετσένων αφ’ ενός συνέλεγε πληροφορίες για τις προθέσεις αντίδρασης της γηγενούς σερβικής κοινότητας, αφ’ ετέρου συγκροτούσε πυρήνες Αλβανών μαχητών. Την επιχείρηση συντόνιζε ο Τούρκος παραστρατιωτικός, που ο κ. Βούτσιτς τον ανέφερε με τα αρχικά του D.I.H.


Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι έτοιμος να αναμιχθεί προσωπικά τηλεφωνικώς ή και με μεταβαίνοντας προσωπικά στην περιοχή. Ως λεπτομέρεια να αναφερθεί ότι η ένταση κλιμακώθηκε αμέσως μετά την επιστροφή από την Ουάσιγκτον της Προέδρου και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι Σαντρίου και Αλμπίν Κούρτι.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν στη γνωστή γραμμή της αμοιβαίας αναγνώρισης που ανοίγει την προοπτική ενσωμάτωσης στην ΕΕ όλων των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν έχει ανακοινώσει περιοδεία στην περιοχή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Προληπτικά, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε τηλεφωνήσει τον Πρόεδρο της Σερβίας για να του υπενθυμίσει παραμέτρους της ισχύος της Ατλαντικής Συμμαχίας…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου