Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Προβληματισμοί για τα εμβόλια ενάντια στην Όμικρον – «Δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους και δεν πιάνουν τη μετάλλαξη Κένταυρος»



Η Pfizer κατέθεσαν χθες Δευτέρα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) τον φάκελο για την έγκριση των νέων ενισχυτικών δόσεων εμβολίων που στοχεύουν τις μεταλλάξεις Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5, ωστόσο όχι την «Κένταυρος».

Τα μηνύματα είναι κατ’ αρχήν αισιόδοξα, ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες διατυπώνουν προβληματισμούς, καθώς τα νέα εμβόλια δεν έχoυν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά και δεν αναμένεται να προσφέρουν προστασία από τη νέα υποπαραλλαγή “Κένταυρος”, στην περίπτωση που αυτή επικρατήσει από το φθινόπωρο και μετά.

Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου οι εταιρείες Pfizer/BioNTech δεσμεύονται να παραδώσουν τις νέες ενισχυτικές δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr πως θα χρειαστεί χρόνος για να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων:

“Καμία Όμικρον δεν καλύπτεται σήμερα σοβαρά και σημαντικά από τα υπάρχοντα εμβόλια, εννοούμε φυσικά ως προς τη μόλυνση. Τα καινούργια εμβόλια θα καλύπτουν μόνο την αρχική Όμικρον, ενώ θα υπάρξουν και τα επικαιροποιημένα για την Όμικρον 4 και την 5. Αλλά πάντα ο ιός τυγχάνει να βρίσκεται ένα ή δύο βήματα μπροστά από μας. Αλλά και τα καινούργια τα συνδυασμένα εμβόλια που θα γίνουν -έτσι κι αλλιώς είναι της ίδιας τεχνολογίας με τα παλιά- θα δούμε σε ποιο βαθμό και για πόσο χρονικό διάστημα θα προστατεύουν από τη μόλυνση”, αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου