Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων :Εκδήλωση Αλληλεγγύης Τρίτη 30 Αυγούστου Στην Κεντρική Πλατεία
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ.

ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Δυο δρόμοι ορθώνονται μπροστά μας. Ο ένας δρόμος, με το λαό θεατή των αντιλαϊκών μέτρων που αποφασίζουν και υλοποιούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους, οδηγεί τον καθένα μας στο δίλημμα τι θα κόψουμε και αυτόν το μήνα για να τα βγάλουμε πέρα, φέρνοντας συνάμα ένα χειρότερο αύριο.

Ο άλλος δρόμος, με το λαό πρωταγωνιστή στην πάλη ενάντια στο άδικο, ορθώνει για τον καθένα μας «ασπίδα» προστασίας από τα χειρότερα και συνάμα ανοίγει την ελπίδα για το αύριο.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα σωματεία του απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε τίμιο εργάτη και σε κάθε λαϊκό άνθρωπο, σε όσους αρνούνται να υποταχθούν στο μέλλον της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Σε όσους αγωνιούν πώς θα βγει ο χειμώνας, πώς θα πληρωθούν οι λογαριασμοί στην ενέργεια, στη θέρμανση, σε ένα σωρό υποχρεώσεις.

ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ … ΠΟΙΟΣ ΒΓΗΚΕ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ;

Ο εργαζόμενος που για να τα βγάλει πέρα ανέμενε τα ψίχουλα της αύξησης του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η κυβέρνηση ή ο οικοδόμος που με τον αγώνα του επέβαλε συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργάτες στην οικοδομή, από 18% έως 38% ;

Ο συμβασιούχος που με τον φόβο της απόλυσης δεν αντιδρά στις συμβάσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης ή ο ντελιβεράς της e-food που με την αλληλεγγύη του εργαζόμενου λαού επέβαλε τη σταθερή και μόνιμη δουλειά;

Οι χιλιάδες, καθημερινά, των απολυμένων που αποδέχτηκαν την απόφαση της εκάστοτε εργοδοσίας να τους στερήσει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή ή οι 11 εργαζόμενες της Market In στην πόλη μας που με τον αγώνα τους και την αλληλεγγύη των άλλων σωματείων απέσπασαν δεδουλευμένα και ασφαλιστικές εισφορές, εξανάγκασαν μέχρι στιγμής τα αστικά δικαστήρια να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους;

Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πόνταραν τις ελπίδες τους στη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, είτε στην «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ και διαψεύστηκαν ή οι εκατοντάδες λιμενεργάτες της Cosco στον Πειραιά, όπου με την ελπίδα στον αγώνα τους, αντλώντας δύναμη από την οργάνωσή τους στο σωματείο, επέβαλαν συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς;

Κάποιοι στηρίζουν τις ελπίδες για θετικές εξελίξεις σε ενδεχόμενες εκλογές και λένε: να η ευκαιρία, «να φύγουνε αυτοί».

Συμφωνούμε. Να πάνε στα τσακίδια. Όμως πραγματικά για να φύγουν, πρέπει μαζί να ξεκουμπιστούν και όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που ψήφισαν και εφαρμόζουν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Θυμήσου ότι, η πλειοψηφία των Ελλήνων πίστεψαν πως ψηφίζοντας ΝΑΙ στο δημοψήφισμα το 2015 θα γλιτώσουν από τα μνημόνια και διαψεύστηκαν. Γιατί τις λύσεις που αναζητάμε στα προβλήματά μας, δεν θα τις βρούμε στα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Όποια κυβέρνηση αναδειχθεί από τις κάλπες, ξέρουμε το κυβερνητικό της πρόγραμμα. Είναι το νέο σούπερ μνημόνιο, το Ταμείο Ανάκαμψης, η Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση, η συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς που όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν για «θεό» τους.

• Ταμείο Ανάκαμψης σημαίνει 36 δισ. ευρώ επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, με προϋπόθεση εκταμίευσής τους, την ψήφιση αντιλαϊκών νόμων και τον λαό να ζει με επιδόματα.

• Πράσινη μετάβαση σημαίνει, πανάκριβοι λογαριασμοί ρεύματος, πράσινα τέλη και χαράτσια, αντικατάσταση του φθηνού εγχώριου λιγνίτη από το πανάκριβο LNG φυσικό αέριο, καταστροφή του περιβάλλοντος.

• Ψηφιακή μετάβαση σημαίνει, φακέλωμα σε όλα για όλους, επέκταση της τηλεργασίας και δουλειά όποτε επιθυμεί το αφεντικό.

• Συμμετοχή στους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς σημαίνει, περικύκλωση της Ρωσίας και αποτροπή της διείσδυσης της Κίνας στην περιοχή, πανάκριβοι εξοπλισμοί, γενίκευση των ανταγωνισμών και των πολέμων, με κίνδυνο ο λαός μας να υποστεί αντίποινα, να «καεί στις φλόγες» του πολέμου, για λογαριασμό των κερδών της αστικής τάξης.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ

• Η ΝΔ δεν κατήργησε κανένα νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, πλην του εκλογικού.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε πάνω από το 50% των νόμων της ΝΔ αυτά τα 3 χρόνια, ενώ το ΠΑΣΟΚ το 75%.

• ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στις 11 Ιουλίου από κοινού, τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια.

• Μέσα στην πανδημία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά υπουργό κοινής αποδοχής με την ΝΔ στην υγεία, αθωώνοντας τις τεράστιες ελλείψεις που οδήγησαν στις εκατόμβες των νεκρών.

Η ΛΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΩΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι. Αν η κυβέρνηση με αφορμή την Πανδημία δεν κατάφερε να επιβάλλει «σιωπητήριο», να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, είναι γιατί τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δεν πειθάρχησαν στα καλέσματα υποταγής, δεν είπαν «θα λογαριαστούμε μετά».

Αντίθετα, πρωταγωνίστησαν στην οργάνωση και στη μαχητική αντίσταση των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Η κυβερνητική καταστολή έσπασε στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου το 2020. Με τους αγώνες μας η εφαρμογή του νόμου «Χατζηδάκη» σε πολλούς χώρους δουλειάς δεν έχει γίνει πράξη.

Τώρα πρέπει να βρεθούμε πιο προετοιμασμένοι στη νέα επίθεση που εξελίσσεται για να μην πληρώσουμε με νέες περιπέτειες τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, για να μπουν σε πρώτο πλάνο οι δικές μας ανάγκες.

Λύση στους καθηλωμένους μισθούς δεν είναι τα επιδόματα ψίχουλα που εμείς πληρώνουμε μέσα από τη δυσβάσταχτη φορολογία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΩΤΗΡΕΣ…..Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ, Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

Γιατί τα εκατομμύρια αφίξεων και εισπράξεων στον τουρισμό σημαίνουν 12 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις με μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό.

Γιατί ενώ «Πίνδος», «Νιτσιάκος», «Βίκος», «Ζαγόρι» και «Δωδώνη» απέσπασαν 220 εκ. ευρώ κέρδη σε μια τετραετία, οι εργάτες τους συνθλίβονται από την εντατικοποίηση, με μισθούς πτωχοκομείου, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.

Γιατί ενώ ο Δήμος Ιωαννίνων εισπράττει εκατομμύρια από τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη από τη μια, μπουκώνει με εκατομμύρια ευρώ τους εργολάβους και από την άλλη θεώρει κόστος τις σχολικές καθαρίστριες και τις απολύει.

Γιατί δαπανάται μόνο το 0,17% του κρατικού προϋπολογισμού για αντιπυρική και αντιπλημμυρική πρόληψη και θωράκιση με αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι να καιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε, την ίδια ώρα που η χώρα είναι 1η στους Νατοϊκούς εξοπλισμούς.

Γιατί την ανάπτυξή τους, το κυνήγι της κερδοφορίας, τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, την πληρώνει πάντα ο λαός.

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ:

• Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 825 ευρώ. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας.

• Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

• Διαγραφή χρεών, κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

Για να γίνουν τα δίκαια αιτήματά μας πράξη σήμερα, χρειάζεται:

Ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί σύγχρονους όρους εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με διεύρυνση των κοινωνικών παροχών.

Ένα εργατικό κίνημα ζωντανό που θα ξεπεράσει τους «πουλημένους» στην εργοδοσία και των κυβερνήσεών της μέσα στα σωματεία, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ.

Με σωματεία που δε θα διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε μόνιμους, συμβασιούχους ή εργολαβικούς, έλληνες ή αλλοδαπούς.

Με διοικήσεις που θα λειτουργούν με αποφάσεις μέσα από ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων.

Σωματεία ανοιχτά και δημοκρατικά, πόλος έλξης για τους νέους εργαζόμενους, κάθε εργάτη που βλέπει στη δράση των σωματείων τις διεκδικήσεις του, τις αγωνίες του, την αλληλεγγύη των συναδέλφων του.

Κίνημα αντεπίθεσης και όχι ηττοπάθειας και συμβιβασμού, που θα πηγαίνει τον αγώνα ένα βήμα παραπέρα προτάσσοντας συνολικά αιτήματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και δυνατότητες που αναδύονται με βάση την επιστήμη και την τεχνολογία.

Κίνημα που θα βρίσκεται πλάι στους όπου γης κατατρεγμένους, με γνήσια διεθνιστική αλληλεγγύη, κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που δημιουργούν φτώχεια, δυστυχία και προσφυγιά, που θα ορθώνει μπλόκο στις Νατοϊκές φάλαγγες και την μετατροπή της χώρας σε απέραντο Νατοϊκό στρατόπεδο.

ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τις δυσκολίες που ορθώνει στη ζωή μας το βάρβαρο αυτό σύστημα, αφού σε μία κοινωνία εκμετάλλευσης δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες.

Τα «λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης», οι εκδηλώσεις για μικρά παιδιά, οι δωρεάν καλοκαιρινές εκδρομές για μπάνια, οι εθελοντικές αιμοδοσίες, είναι δράσεις με στόχο να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, να αντέξει τις δυσκολίες για να αντιπαλέψει συλλογικά το άδικο.

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής δράσης του εργατικού κέντρου και των σωματείων για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, να ανοίξει ο δρόμος ώστε ο εργαζόμενος λαός να γίνει αφέντης στον τόπο του.


Στηρίζουμε τη λαχειοφόρο, διακινούμε το λαχνό, ενισχύουμε οικονομικά τη δράση των σωματείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου