Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το κέντρο του Σολεντάρ και το Bakhmutskoye – Οι Ουκρανοί υποχωρούν προς τα ορυχεία άλατος




Οι Ρώσοι πριν από λίγο κατέλαβαν το κέντρο του Σολεντάρ και τον οικισμό Bakhmutskoye νότια της πόλης, αναγκάζοντας τους Ουκρανούς να υποχωρήσουν προς τις βόρειες συνοικίες με κατεύθυνση τα ορυχεία άλατος.

Τα ορυχεία άλατος είναι μία πολυεπίπεδη και πολυδαίδαλη κατασκευή από τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης και επί της ουσίας πρόκειται για ένα νέο «Azovstal».

Δε νομίζουμε πως οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τα ορυχεία με απευθείας έφοδο, το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της αποκοπής και του εγκλωβισμού των Ουκρανών για όσο χρειαστεί.

Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν μέσα προμήθειες για αρκετούς μήνες.

Αυτή την στιγμή οι Ρώσοι της Ομάδας Wagner προελαύνουν στην κεντρική αρτηρία της πόλης την λεωφόρο AndrewPer. Όταν προσεγγίσουν τον αυτοκινητόδρομο 513, θα έχουν διακόψει ολοκληρωτικά τον ανεφοδιασμό των ορυχείων άλατος.

Ήδη από χθες το pronews.gr είχε δημοσιεύσει της αιφνιδιαστική ρωσική επίθεση στο Σολεντάρ μετά την κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού.

Όλα δείχνουν πως η πόλη θα καταληφθεί αλλά θα παραμείνει όμως ανοιχτό το ζήτημα των ορυχείων άλατος.

Σημειώνεται ότι οι Σοβιετικοί κατασκεύαζαν πάντοτε ολόκληρα βιομηχανικά συγκροτήματα με σκοπό να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν στρατιωτικές βάσεις εάν αυτό απαιτούνταν.

Οι εξελίξεις όμως είναι ραγδαίες και στο Μπάκχμουτ καθώς αυτή την στιγμή οι Ρώσοι πολεμούν στους δρόμους της βόρειας συνοικίας Krasnaya Gora.

Η κατάληψή της είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους: Βοηθάει στην περικύκλωση των Ουκρανών στο Μπάκχμουτ και σε επιθετικές επιχειρήσεις από τα βόρεια και ταυτόχρονα δίνει στους Ρώσους τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου MO3 ο οποίος αποτελεί την οδό ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων από την έτερη πόλη-μεγκαφρούριο του Ντονέτσκ, το Σλαβιάνσκ.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου