Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Κυκλοφόρησαν στην Ελβετία τα “suicide bed” κρεβάτια υποβοηθούμενης αυτοκτονίας (θεραπεύουν όλους τους πόνους…)





Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο pod που μπορεί να βοηθήσει στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, δήλωσε ότι είναι σίγουρη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ελβετία ήδη από το επόμενο έτος.

Ο Sarco ανέθεσε σε έναν Ελβετό νομικό εμπειρογνώμονα, ο οποίος διαπίστωσε ότι το μηχάνημα δεν παραβίαζε κανένα νόμο στη χώρα.

Αλλά άλλοι δικηγόροι αμφισβήτησαν τα ευρήματά του.

Και η οργάνωση υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Dignitas είπε ότι είναι απίθανο να τύχει «μεγάλης αποδοχής»…

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, κατά την οποία δίνονται σε κάποιον τα μέσα να τερματίσει τη ζωή του, είναι νόμιμη στην Ελβετία. Περίπου 1.300 άνθρωποι πέθαναν εκεί με αυτόν τον τρόπο το 2020.

Τόσο η υποβοηθούμενη αυτοκτονία όσο και η ευθανασία, κατά την οποία ένας γιατρός βάζει τέλος στη ζωή κάποιου που θέλει να πεθάνει, είναι παράνομες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Νομική συζήτηση

Η τρέχουσα μέθοδος που χρησιμοποιείται στην Ελβετία είναι να παρέχει στο άτομο μια σειρά από υγρά που, εάν καταποθούν, θα τερματίσουν τη ζωή του ατόμου.

Αντίθετα, το “suicide bed” – που μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε – είναι πλημμυρισμένο με άζωτο, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου γρήγορα.

Η διαδικασία θα έκανε το άτομο να χάσει τις αισθήσεις του και να πεθάνει σε περίπου 10 λεπτά. Ο “suicide bed” ενεργοποιείται από το εσωτερικό και διαθέτει επίσης ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης για έξοδο.

Ο Daniel Huerlimann, ένας νομικός εμπειρογνώμονας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του St Gallen, κλήθηκε από τον Sarco θα διερευνήσει εάν η χρήση του “suicide bed” θα παραβίαζε οποιονδήποτε ελβετικό νόμο.

Είπε στο BBC ότι τα ευρήματά του υποδεικνύουν ότι «δεν αποτελούσε ιατρική συσκευή», επομένως δεν θα καλύπτονταν από τον Ελβετικό Νόμο περί Θεραπευτικών Προϊόντων.

Πίστευε επίσης ότι δεν θα έπεφτε σε αντίθεση με τους νόμους που διέπουν τη χρήση αζώτου, όπλων ή την ασφάλεια των προϊόντων.

«Αυτό σημαίνει ότι το “suicide bed” δεν καλύπτεται από την ελβετική νομοθεσία», είπε.

Ωστόσο, η Kerstin Noelle Vkinger, γιατρός, δικηγόρος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung : «Οι ιατροτεχνολογικές συσκευές υπόκεινται σε κανονιστικές ρυθμίσεις επειδή υποτίθεται ότι είναι πιο ασφαλείς από άλλα προϊόντα. Ακριβώς επειδή ένα προϊόν δεν είναι ωφέλιμο για την υγεία δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται επίσης από αυτές τις πρόσθετες απαιτήσεις ασφαλείας.”

Η εταιρία Dignitas είπε στο BBC: «Εδώ και 35 χρόνια, μέσω των δύο ομάδων Swiss Exit και για 23 χρόνια επίσης με την Dignitas, η Ελβετία έχει την πρακτική της επαγγελματικής συνοδευόμενης αυτοκτονίας με εκπαιδευμένο προσωπικό, σε συνεργασία με γιατρούς.

«Υπό το πρίσμα αυτής της καθιερωμένης, ασφαλούς και επαγγελματικά διεξαγόμενης/υποστηριζόμενης πρακτικής, δεν θα φανταζόμασταν ότι μια τεχνολογική κάψουλα για ένα αυτοκαθορισμένο τέλος ζωής θα συναντούσε μεγάλη αποδοχή ή ενδιαφέρον στην Ελβετία».
Δρ Θάνατος

Εάν το μηχάνημα λάβει το πράσινο φως για χρήση στην Ελβετία, το pod δεν θα προσφερθεί προς πώληση με τον συμβατικό τρόπο.

Αντίθετα, ο δημιουργός της κάψουλας Δρ Philip Nitschke, είπε ότι σχεδίαζε να κάνει διαθέσιμα τα σχεδιαγράμματα, ώστε ο καθένας να μπορεί να κατεβάσει το σχέδιο. Αυτό θα διατίθεται δωρεάν.

Στόχος του είναι να «αποϊατροποιήσει τη διαδικασία του θανάτου», είπε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Exit International, μια εθελοντική υποβοηθούμενη φιλανθρωπική οργάνωση που ίδρυσε.

«Θέλουμε να αφαιρέσουμε κάθε είδους ψυχιατρική αναθεώρηση από τη διαδικασία και να επιτρέψουμε στο άτομο να ελέγχει τη μέθοδο μόνο του».

Έχει αγωνιστεί εδώ και καιρό για το δικαίωμα του θανάτου, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Dr Death».

Επί του παρόντος υπάρχουν δύο πρωτότυπα του Sarco pod, με ένα τρίτο να τυπώνεται στην Ολλανδία.

Ο Δρ Nitschke έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν κριτική για το pod, με κάποιους να λένε ότι ο φουτουριστικός σχεδιασμός του γοητεύει την αυτοκτονία.

Αντι για τα med beds που περίμεναν οι τραμπιστές μας επιφύλασσαν άλλη έκπληξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου