Σχέδια για υδροπλάνα και στην λίμνη Πηγών Αώου!
• Τελικά η Παμβώτιδα φαίνεται πως δεν θα έχει την αποκλειστικότητα στην φιλοξενία πτήσεων υδροπλάνων όσον αφορά την περιοχή μας. Σχέδια για την δημιουργία υδατοδρομίου και την δρομολόγηση πτήσεων υπάρχουν από ιδιώτες επενδυτές και για την γραφική λίμνη των Πηγών Αώου κοντά στο Μέτσοβο.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν πολλοί με αφορμή το γεγονός ότι, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η τεχνητή λίμνη τίθεται εκτός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στο οποίο ανήκε μέχρι σήμερα, ενώ δεν το αρνείται και η Δημοτική Αρχή Μετσόβου.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «In.gr», που επικαλείται την Δημοτ. Αρχή στον ορεινό Δήμο, ήδη έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον ιδιωτών οι οποίοι σχεδιάζουν να δρομολογήσουν υδροπλάνα στην περιοχή, δημιουργώντας υδατοδρόμιο στην λίμνη Πηγών Αώου. Μια επένδυση που σαφώς συνδέεται με την χειμερινή τουριστική κίνηση όχι μόνο στο Μέτσοβο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και ως το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, η οποία, σε περίπτωση που γίνει το υδατοδρόμιο, θα αποκτήσει νέα ώθηση. Φυσικά, η συγκεκριμένη επένδυση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί όσο η λίμνη ανήκε στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
Υπερπληθώρα κυπρίνων
Πέρα από την ενδεχόμενη επένδυση στη λίμνη Πηγών Αώου, ένας άλλος βασικός λόγος για τον οποίο έμεινε αυτή εκτός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής είναι οι ξενόφερτοι κυπρίνοι, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σημαντικά στα νερά της τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο «εισαγόμενος» κυπρίνος να ανταγωνίζεται τα ενδημικά είδη του Αώου όπως είναι η άγρια πέστροφα, η μπριάνα, η πλατίτσα και η καραβίδα του γλυκού νερού και να αναπτύσσεται σε βάρος τους με κίνδυνο να τα εξαφανίσει!
Διαχειριστικό μέσο
Το ΥΠΕΚΑ λοιπόν επισημαίνει ότι η πρόσφατη απόφασή του ανοίγει το δρόμο ώστε να επιτραπεί ως διαχειριστικό μέσο του πληθυσμού των κυπρίνων η ερασιτεχνική αλιεία, με έλεγχο των συλλήψεων ψαριών. Εξάλλου, όπως αναφέρουν στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου, σήμερα στη λίμνη επιτρέπεται η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ερασιτεχνικής αλιείας, όμως τα ψάρια που αλιεύονται καταμετρούνται και στη συνέχεια επανεισάγονται στη λίμνη. Ωστόσο, παραδέχονται ότι η παράνομη αλιεία στα νερά της λίμνης είναι σήμερα ανεξέλεγκτη και εκτιμούν ότι ο βιότοπος θα βελτιωθεί αν η αλιεία επιτραπεί, υπό όρους, με έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών.
Το ιστορικό της λίμνης
Η λίμνη Πηγών Αώου δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή από τη ΔΕΗ φράγματος στο οροπέδιο Πολιτσές το 1987. Η λίμνη πληρώθηκε με νερό το 1990 και σε αυτήν συγκεντρώνονται τα νερά των πηγών του Αώου και οι απορροές από το οροπέδιο Πολιτσών. Από το 1994, με απόφαση του τότε νομάρχη Ιωαννίνων απαγορεύθηκε το κυνήγι στην περιοχή, ενώ αργότερα, καθώς ο βιότοπος της λίμνης θεωρήθηκε σημαντικός, εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Όπως τονίζεται όμως στην τελευταία απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, την οποία υπέγραψε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Νικόλαος Ταγαράς, η ένταξη της λίμνης στις προστατευόμενες περιοχές προκάλεσε σύγχυση στην εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι η ένταξή της στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής είχε γίνει το 1991 χωρίς τη συγκατάθεση της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ήδη εδώ και χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Μετσόβου διατύπωνε την αντίθεσή του στην ένταξη της λίμνης εντός των ορίων του Καταφυγίου, ενώ το 2011 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου συμφώνησε στην τροποποίηση των ορίων του Καταφυγίου ώστε αυτή να μην περιλαμβάνεται εντός του.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
http://www.proinoslogos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου