Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Τα χωριά της Ηπείρου «ξυπνούν» ενόψει του Δεκαπενταύγουστου


Τα χωριά της Ηπείρου «ξυπνούν» ενόψει του Δεκαπενταύγουστου


• Μετά από ένα καλοκαίρι που έμοιαζε με… φθινόπωρο τόσο από άποψη καιρού όσο και πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, φτάσαμε πια στο… κατώφλι του Δεκαπενταύγουστου, με την ελπίδα ότι τουλάχιστον αυτό το τριήμερο θα κυλήσει ήρεμα.
Σήμερα αναμένεται να κορυφωθεί η έξοδος των αδειούχων και όλων των εκδρομέων, οι οποίοι αφήνουν τις εστίες τους στα αστικά κέντρα που «βράζουν» καθώς ο υδράργυρος… τραβάει σταθερά την ανηφόρα, αναζητώντας δροσιά και λίγη χαλάρωση απ’ την καθημερινότητα κυρίως στα ορεινά χωριά. Αυξημένη παρουσιάζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου και η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός, προκειμένου να διευκολύνει την έξοδο αλλά και την επιστροφή των ταξιδιωτών, η οποία θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Κυριακή. Παράλληλα, αυξημένη κίνηση επιβατών παρατηρείται και στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ, ιδιαίτερα στα δρομολόγια από Αθήνα προς Γιάννενα, όπως και στην Κακαβιά. Γεμάτα σχεδόν είναι αυτή την περίοδο και τα λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια προς τα χωριά του Νομού, καθώς εξυπηρετούν απόδημους που έχουν επιστρέψει σ’ αυτά για καλοκαιρινές διακοπές.

Ζωντανεύουν τα χωριά
Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι βρίσκεται η επιστροφή αποδήμων Ηπειρωτών στην ιδιαίτερη πατρίδα τους με αφορμή το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως αποκαλείται ο Δεκαπενταύγουστος. Οι επισκέπτες έρχονται φέτος, έστω και για λιγότερες ημέρες ανάπαυλας σε σχέση με το παρελθόν, προκειμένου να δουν συγγενείς και φίλους, απολαμβάνοντας παράλληλα την φύση και διασκεδάζοντας στα πατροπαράδοτα πανηγύρια που γίνονται στα περισσότερα χωριά, τα οποία ξεκίνησαν ήδη και θα κορυφωθούν αύριο και το Σάββατο. Σύμμαχος των εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου θα είναι ο καιρός, με την θερμοκρασία να ξεπερνά αύριο στην περιοχή μας τους 37 βαθμούς Κελσίου και να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ως το πρωί της Κυριακής.

Μέτρα από Τροχαία
Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και αστυνόμευσης έχει λάβει η Ελληνική Αστυνομία, για την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο εν όψει του Δεκαπενταύγουστου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, η αυξημένη αστυνομική παρουσία σε σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους των πόλεων, κ.α.

Επιστροφή πινακίδων
Παράλληλα, από χθες επιστρέφονται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας οχημάτων προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους τις ημέρες των γιορτών. Οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν φυσικά το προβλεπόμενο χρηματικό πρόστιμο για να πάρουν πίσω άδειες και πινακίδες. Από την απόφαση εξαιρούνται περιπτώσεις που αφορούν παραβάσεις όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα και η παραβίαση φαναριών.


http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου