Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014


Τίμησαν την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης στο Μεσοβούνι


Εκδήλωση για την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοβουνίου Ζαγορίου στις 29 Νοεμβρίου, με λειτουργία στην εκκλησία του χωριού για τους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και μη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων του για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του Μεσοβουνίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ζαγορίου κ. Βασίλειος Ζαρκάδας.
Το Μεσοβούνι Ζαγορίου αν και μικρό χωριό προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στην πατρίδα και αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των 14 κατοίκων του στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, τους 36 κατοίκους που έλαβαν μέρος στο έπος του 1940, τους 14 κατοίκους στους οποίους αναγνωρίστηκε η συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση, τους 14 που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο Μεσοβούνι, τους 3 Μεσοβουνιώτες που εκτελέστηκαν στη Σερβία από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τους 2 που εκτελέστηκαν από τουρκαλβανούς στη Θεσπρωτία, τον 1 που εκτελέστηκε στο Χαϊδάρι ως πολιτικός κρατούμενος και τους 16 που πέθαναν στο Μεσοβούνι από κακουχίες και στερήσεις λόγω αποκλεισμού στην κατοχή.
Η τραγική κατάσταση που βίωσαν οι κάτοικοι του Μεσοβουνίου κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής καταγράφηκε στο Μηνιαίο βιβλίο της εκκλησίας, όπου αναφέρεται μεταξύ των άλλων: «…ημέραι μαύραι, σκληραί γεμάται πόνους, δυστυχίες και αθλιότητα ένεκα της βαρβαρικής τυρρανίας των Ούνων του πολιτισμού του εικοστού αιώνος. Εν Μεσοβουνίω τη 30/11/43. Απόστ. Σπυρ. Κοντονάσιος».
Το Μεσοβούνι Ζαγορίου χαρακτηρίστηκε ως Μαρτυρικό χωριό με το Π.Δ. 140/29 Ιουλίου 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου