Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Γιάννενα: Υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού




Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY


Και επισήμως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών η τελετή εγκαινίων της «Ιονίας Οδού» από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η εκδήλωση των εγκαινίων θα γίνει την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α) Επισκοπικού στο ρεύμα προςΙωάννινα.

Μετά τα εγκαίνια, έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με πληροφορίες δεξίωση στο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν θα γίνουν και δηλώσεις.
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να επισκεφτεί τα Ιωάννινα, αν και είχε προαναγγελθεί κατά τις εκδηλώσεις που γίνονταν με την παράδοση των επιμέρους τμημάτων, λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις με ιδιαίτερους τοπικούς συμβολισμούς, αλλά και πανελλήνια απήχηση.
Η αρχή του Σεπτέμβρη, βρίσκει τον πρωθυπουργό σε μία σειρά από γεγονότα που είναι φανερό ότι θέλουν να δώσουν άλλο χαρακτήρα από αυτόν τον… συνήθη για το κλείσιμο των συμφωνιών με τους πιστωτές, την αξιολόγηση κλπ. Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει πίσω της αυτό το κλίμα και να στείλει ένα μήνυμα ότι υπάρχουν προοπτικές για τη χώρα ειδικά στο πεδίο της ανάπτυξης.
Αυτή την περίοδο, αυτό το μήνυμα, αναμένεται να στείλουν τόσο η συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Ε. Μακρόν όσο και η εμφάνιση στη ΔΕΘ την άλλη εβδομάδα που παραδοσιακά αποτελεί και προνομιακό πεδίο για εξαγγελίες.
Για τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, κάθε πρωθυπουργική επίσκεψη είναι ευκαιρία για να ανέβει ο πήχης των προσδοκιών και να τεθούν θέματα ατζέντας.
Άλλωστε, ήδη υπάρχει προετοιμασία ώστε αφενός να είναι ενήμερο το πρωθυπουργικό γραφείο για τα τοπικά ζητήματα και αφετέρου για να σχεδιαστεί ένα πλαίσιο αναφορών που να ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία, πέραν της προφανούς σημασίας που έχει η λειτουργία ενός οδικού άξονα όπως η Ιόνια για την περιοχή.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει εξειδικευμένες εξαγγελίες όπως μια αναμενόμενη δέσμευση για την δρομολόγηση του άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά. Ο τομέας πάντως των μεγάλων έργων συγκοινωνιών και δικτύων είναι μέσα στο πεδίο που ταιριάζει με τα εγκαίνια του νέου αυτοκινητοδρόμου.
Ειδικά έργα και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την Ήπειρο θα εμπεριέχονται στο περιφερειακό συνέδριο που θα γίνει στα Ιωάννινα τον Οκτώβριο, με τις ημερομηνίες διεξαγωγής να αλλάζουν συνέχεια από μέρα σε μέρα. Η Τρίτη όμως είναι μία αφορμή για τον πρωθυπουργό να προετοιμάσει το έδαφος για το συνέδριο αυτό με κάποιους άξονες τουλάχιστον.
Από ‘κεί και πέρα, το κλείσιμο της Β’ Αξιολόγησης και μια αίσθηση ότι έκλεισε ένα κεφάλαιο, αυξάνουν και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης που περιμένει από τον πρωθυπουργό κάτι που να σηματοδοτεί την επόμενη μέρα.
Και γι’ αυτό άλλωστε, υπάρχει ένα «θερμότερο» κλίμα αναμονής για την πρωθυπουργική επίσκεψη και για όσα ακολουθήσουν (ΔΕΘ, Μακρόν νομοσχέδια στη Βουλή κλπ).




ele.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου