Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Η τεχνική λύση για την ελάφρυνση του χρέους




Το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα της ελάφρυνσης του χρέους, τίθεται υπό «επεξεργασία» το 



επόμενο διάστημα, με την συνεδρίαση του EuroWorking Group, την 1η Μαρτίου, να αποτελεί ορόσημο εξελίξεων.


Κατά παραδοχή του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, οι πρωτόλειες-διερευνητικές συζητήσεις Αθήνας και Θεσμών, έχουν ήδη ξεκινήσει και αφορούν το πλάνο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Στο επερχόμενο EWG θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια της τεχνικής λύσης για την απομείωση του χρέους, που έχει ως κεντρικό άξονα το γαλλικό μοντέλο.

Αθήνα και Θεσμοί, όπως έχει γράψει το Sin, επεξεργάζονται μια δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία σκοπεύουν να εντάξουν σε σχέδιο που θα τεθεί προς έγκριση, στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου. Μεταξύ των μέτρων, βρίσκεται η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ (περίπου 11 δισ. ευρώ) με δάνειο από τον ESM. Τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν επιτόκιο 3,8%, ενώ του ESM 0,8 -0,9%.

Επιπρόσθετα, συζητείται η επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 15 χρόνια, όπως επίσης και η μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

Σημείο αναφοράς στη λύση που επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια και το οικονομικό επιτελείο, αποτελεί η γαλλική πρόταση, όπως εκφράστηκε από τον Εμμανουέλ Μακρόν και έγινε αποδεκτή από τους Θεσμούς, που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της χώρας.

Το γαλλικό «μοντέλο» προβλέπει τη θέσπιση ενός αυτόματου μηχανισμού επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, ο οποίος θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα υποχωρεί ο ρυθμός ανάπτυξης χαμηλότερα από ένα προκαθορισμένο όριο.

Απροσδιόριστη-προς το παρόν- η επόμενη ημέρα

Η συζήτηση για το αμιγώς τεχνικό-τεχνοκρατικό κομμάτι της απομείωσης του χρέους βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ατονήσει και η κουβέντα, που αφορά το πολιτικό σκέλος του ζητήματος και τον καθορισμού του πλαισίου της επόμενης-μεταμνημονιακής ημέρας στην Ελλάδα.

Η… καθαρότητα της εξόδου, ο βαθμός εποπτείας και το δικαίωμα παρέμβασης των Θεσμών, σε περίπτωση που η Ελλάδα παρεκκλίνει της «εξυγιαντικής» δημοσιονομικής πορείας, δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Θα αποτελέσουν το «κυρίως μενού» της κουβέντας που θα ανοίξει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, μετά την τακτοποίηση των επιμέρους τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με το χρέος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου