Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

To colpo grosso του Τράμπ με το πετρέλαιο: Θα τινάξει τη συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας στον αέρα;





Στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη στη Βιέννη, τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν με την 



Ρωσία και άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, σε μία συνολική μείωση της ημερήσιας ...παραγωγής τους κατά 1,8 εκατ. βαρέλια (bpd), προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή και έτσι να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου, ώστε να σταματήσει η οικονομική φθορά που υπέστησαν από το 2015 με τον ανταγωνισμό τιμών και μεριδίων αγοράς με τους παραγωγούς υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ.


Ενώ αρχικά η συμφωνία αυτή είχε οριστεί να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτη του 2018, τελικά αποφάσισαν η συμφωνία να διατηρηθεί για όλο το έτος. Παράλληλα, ενέταξαν στη συμφωνία τη Λιβύη και την Νιγηρία που είχαν προηγουμένως εξαιρεθεί, ορίζοντας για το 2018 την συνολική παραγωγή των κρατών αυτών κάτω από τα 2,8 εκατ. βαρέλια τη μέρα.
Ρωσία και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν έχοντας διαφορετικές στοχεύσεις
Στο καρτέλ του ΟΠΕΚ κυρίαρχο ρόλο έχει η Σαουδική Αραβία, ενώ στο γκρουπ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν ανήκουν στο ΟΠΕΚ τον κυρίαρχο ρόλο παίζει η Ρωσία. Η συμφωνία των δύο ήταν αναγκαία, ωστόσο σε συμφωνία κατέληξαν εκκινώντας από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και έχοντας διαφορετικές στοχεύσεις.
Στόχος της Ρωσίας ήταν και είναι η συντηρητική αύξηση της τιμής του πετρελαίου που από τη μία θα της φέρει έσοδα στα ταμεία της αλλά από την άλλη δεν θα ενθάρρυνε τους Αμερικανούς παραγωγούς να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις που θα μείωναν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής τους και θα αύξαναν τις ποσότητες προς εξαγωγή στις αγορές, κερδίζοντας μελλοντικά μερίδια αγοράς σε βάρος της Ρωσίας.


Στόχος της Ρωσίας ήταν και είναι η συντηρητική αύξηση της τιμής του πετρελαίου που από τη μία θα της φέρει έσοδα στα ταμεία της αλλά από την άλλη δεν θα ενθάρρυνε τους Αμερικανούς παραγωγούς να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις που θα μείωναν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής τους και θα αύξαναν τις ποσότητες προς εξαγωγή στις αγορές, κερδίζοντας μελλοντικά μερίδια αγοράς σε βάρος της Ρωσίας.

Στόχος της Σαουδικής Αραβίας ήταν και είναι η μεγάλη αύξηση της τιμής, διότι στα σχέδια της χώρας είναι η σταδιακή απεξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο και η πώληση του 5% των μετοχών της ARAMCO στη διεθνή αγορά. Όσο πιο υψηλή είναι η τιμή του πετρελαίου, τόσο πιο ακριβά θα πουλήσει τις μετοχές της ARAMCO και πιο πολλά χρήματα θα βάλει στα ταμεία της.
Έως τώρα, η συμφωνία τηρείται και παρατηρείται προσπάθεια συγκρατημένης αύξησης αντί της εκτόξευσης προς τα πάνω των τιμών. Ενδεχομένως αυτό συμβαίνει διότι δεν είναι έτοιμη ακόμη η Σαουδική Αραβία για το μεγάλο βήμα…
Το μεγάλο κόλπο της κυβέρνησης Τράμπ…

Φαίνεται, ωστόσο, ότι ΟΠΕΚ και Ρωσία πάλι λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ΗΠΑ και η στρατηγική της κυβέρνησης Τράμπ.
Στόχος των Αμερικανών ήταν και είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου από τα χαμηλά που βρισκόταν μεταξύ του 2014-16, όχι όμως στα επίπεδα που προσδοκά η Ρωσία και πολύ περισσότερο η Σαουδική Αραβία.
Έτσι, στις μειώσεις της παραγωγής των ΟΠΕΚ – Ρωσίας, η Ουάσιγκτον απαντά βάζοντας χαλινάρι στις αγορές που ακόμη ελέγχει, ώστε οι τιμές αναλόγως να κρατούνται στα επίπεδα που εκείνη επιθυμεί, φροντίζοντας να κρατά και μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των ανταγωνιστών της, Ρώσων και Σαουδαράβων. Αυτό είναι το προφανές!
Πίσω από το προφανές, ο Λευκός Οίκος προωθεί αριστοτεχνικά μία στρατηγική υπονόμευσης της συμφωνίας ΟΠΕΚ – Ρωσίας, ακυρώνοντας στην πράξη τις μειώσεις της παραγωγής που συμφώνησαν, και με αυτό τον τρόπο να τους αρπάξει σημαντικά μερίδια αγοράς!
Κατ’ αρχήν, στους μήνες από τον περασμένο Νοέμβρη μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ αύξησαν την ημερήσια παραγωγή τους περισσότερο από 500.000 βαρέλια, φτάνοντας σχεδόν τη συνολική ημερήσια παραγωγή τους στα 10 εκατ. βαρέλια, με τις τάσεις να είναι αυξητικές.
Το μεγάλο κόλπο όμως της κυβέρνησης Τράμπ στην αγορά πετρελαίου ακούει στο όνομα «ανεξάρτητοι παραγωγοί» σε τρίτα κράτη. Ιδιωτικές εταιρείες, δηλαδή, που ανήκουν σε ξένες εταιρείες και δεν δεσμεύονται από τις εθνικές συμφωνίες στις μειώσεις της παραγωγής. Η Αμερικανοί, δίνοντας διάφορα κίνητρα, προσεταιρίζονται τους ανεξάρτητους παραγωγούς, χωρίς οι εθνικές κυβερνήσεις να μπορούν στην πράξη να κάνουν κάτι γι’ αυτό!
Πρόσφατα, οι δύο μεγαλύτεροι ανεξάρτητοι παραγωγοί πετρελαίου στη Νιγηρία ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής τους κατά 250.000 βαρέλια ημερησίως!
Επόμενος στόχος των Αμερικανών είναι να προσεταιριστούν ανεξάρτητους παραγωγούς και σε άλλα κράτη, ώστε σταδιακά η αύξηση της δικής τους παραγωγής να εξανεμίσει τις μειώσεις της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
Στόχος δεν είναι οι Ρώσοι, αλλά οι Σαουδάραβες…
Στο DNA των Αμερικανών είναι γραμμένος ένας κώδικας που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται «…την Αμερική δεν την εκβιάζει κανείς και ποτέ»!
Στα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο κώδικας αυτός απάντησε κατάλληλα στους Ιάπωνες για το Περλ Χάρμπορ! Μεταπολεμικά, οι Ρώσοι δεν διανοήθηκαν ποτέ να τον παραβιάσουν, αντίθετα το έκαναν τουλάχιστο σε τρεις περιπτώσεις οι Σαουδάραβες: με την πετρελαϊκή κρίση του ’73, με την σχεδόν πραξικοπηματική εκδίωξη των Αμερικανών το ’88 από το μάνατζμεντ της ARAMCO, και με την 9/11.
Με την πετρελαϊκή του στρατηγική σήμερα, ο Λευκός Οίκος δεν στοχεύει τη Μόσχα. Σε δύσκολους καιρούς, ΗΠΑ και Ρωσία, σεβάστηκαν ο ένας τον άλλο και διατηρούν συμφέροντα και διαύλους ώστε να βρίσκουν πάντα λύσεις. Με την στρατηγική του ο Λευκός Οίκος στοχοποιεί τη Σαουδική Αραβία!
Αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο να το συζητήσουμε σε κάποιο επόμενο άρθρο…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου