Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Αλβανία: Οι χασισοφυτείες το μεγάλο εμπόδιο ένταξης στην ΕΕ
Η κυβέρνηση της Αλβανίας είχε πατάξει τις καλλιέργειες κάνναβης το 2014, αλλά η αστυνομία το 2015 και το 2016 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους διακινητές να μετατρέψουν τη χώρα σε μια από αυτές με τις μεγαλύτερες παραγόμενες ποσότητες στην Ευρώπη.

Η ετυμηγορία της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία θα περιμένει ως την άνοιξη, καθώς ένα από τα κριτήρια είναι εάν οι διακινητές κάνναβης έχουν κάνει ξανά μεγάλες καλλιέργειες, κάτι που θα κριθεί με τη βοήθεια της αεροπορικής επιτήρησης της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας είχε πατάξει τις καλλιέργειες κάνναβης το 2014, αλλά η αστυνομία το 2015 και το 2016 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους διακινητές να μετατρέψουν τη χώρα σε μια από αυτές με τις μεγαλύτερες παραγόμενες ποσότητες στην Ευρώπη.

Πάντως ερευνητές στην Ιταλία σημείωναν τον Νοέμβριο ότι η εναέρια επιτήρηση έδειξε πως υπήρχαν μόλις 90 μεγάλες, ανοικτές καλλιέργειες κάνναβης στην αλβανική επικράτεια το 2017, από 2.086 το 2016, εξωθώντας την κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι έχει κερδίσει τη μάχη αυτή.
Μέχρι το 2025 η ένταξη των βαλκανικών χωρών
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι η εισδοχή των υποψήφιων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να εκπληρώνουν τα κριτήρια γι' αυτήν, πιθανόν θα γίνει το 2025.

Κάνοντας στάση στην Αλβανία μετά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις βαλκανικές χώρες που ευελπιστούν να ενταχθούν στην ΕΕ, ο Γιούνκερ τόνισε ότι το 2025 πρέπει να θεωρείται πιθανή ημερομηνία ένταξης για όλες τις βαλκανικές χώρες, όχι μόνο γι' αυτές που προηγούνται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Αντίθετα με ό,τι διαβάζουμε παντού, ούτε η Κομισιόν ούτε εγώ είπαμε πως η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα είναι οπωσδήποτε μέλη της ΕΕ το 2025», σημείωσε ο Γιούνκερ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στα Τίρανα.

«Η ημερομηνία αυτή, το 2025, είναι ανοικτή για όλες τις υποψήφιες (προς ένταξη) χώρες», πρόσθεσε.

Προηγούνται Σερβία και Μαυροβούνιο
«Στον βαθμό που μια υποψήφια χώρα μέχρι τότε ή νωρίτερα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την εισδοχή της, θα προχωρήσουμε κατά τρόπο που οι προσπάθειές της θα αναγνωριστούν από την ΕΕ», συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο θεωρούνται οι δύο χώρες που προηγούνται στη διαδικασία ένταξής τους στην ΕΕ. Εχουν ανοίξει διάφορα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πάντως το απαιτούμενο έργο έχει ολοκληρωθεί μόνο σε μερικά.

Η ΠΓΔΜ αναμένει να της δοθεί πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο.


ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου