Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα στεγάσει το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής;







Φαίνεται πως τελικά το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής, το ιστορικό αυτό ίδρυμα που
λειτουργεί ανελλιπώς στην ακριτική περιοχή από το 1923, θα γλιτώσει το «λουκέτο».

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγύης, με την συμμετοχή της αναπλ. Υπουργού Θ. Φωτίου, της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Κατ. Μιτοπούλου, του Δημάρχου Πωγωνίου Κ. Καψάλη, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Στέλιου Κουκουλάρη και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων Μερ. Τζόυφη και Ι. Στέφου.

Κι ενώ υπήρχε διάχυτη η ανησυχία ότι μετά από 95 ολόκληρα χρόνια ζωής, το εν λόγω Ίδρυμα που φιλοξένησε χιλιάδες ορφανά και άπορα παιδιά, θα κατεβάσει «ρολά», δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στην ακριτική ύπαιθρο, φαίνεται πως ακόμη η ελπίδα δεν έχει χαθεί.

Απ’ ότι όλα δείχνουν ως καλύτερη λύση προκρίνεται να μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αν και στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για φιλοξενία ηλικιωμένων, ή η λειτουργία του ως καλοκαιρινή κατασκήνωση.

Όπως ειπώθηκε στην σύσκεψη είναι πιο ρεαλιστική η πρόταση να λειτουργήσει η δομή ως χώρος φιλοξενίας προσφυγόπουλων, καθώς υπάρχουν εξασφαλισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για τον σκοπό αυτό.

Το ζητούμενο βέβαια είναι να εξασφαλισθεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, κάτι που θα επιδιώξει η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα το Κέντρο τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση πάντως θα πρέπει να ληφθεί άμεσα, μέσα στον Μάρτιο, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τους μόνιμους κατοίκους να έχουν προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Ας σημειωθεί ότι στην σύσκεψη εκφράστηκε και η πρόθεση του Υπουργείου να στηρίξει τη λειτουργία των σχολείων, με τη μετατροπή του γυμνασίου σε διαπολιτισμικό, ενώ από τους εκπροσώπους του Δήμου Πωγωνίου προτάθηκε η παράλληλη λειτουργία επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης που θα δίνουν στους σπουδαστές αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό τίτλο σπουδών, προκειμένου να αποτελεί κίνητρο για την παραμονή των παιδιών στην Πωγωνιανή, κάτι που έγινε αποδεκτό και μάλιστα με στόχο να λειτουργήσει πιλοτικά άμεσα.



proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου