Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Άνθρακες ο θησαυρός” με το ΚΥΣΕΑ, ας δούμε ποια θέματα τους απασχόλησαν




Παρότι δεν αλλάζει ούτε κατά κεραία το εκτεταμένο σχόλιο που γράφτηκε με αφορμή τη συνεδρίαση 



του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα,το περιεχόμενο των συζητήσεων αν και δεν ήταν ήσσονος σημασίας, αφορά προγράμματα τα οποία θα έπρεπε να διεκπεραιώνονται με πολύ πιο συνοπτικές διαδικασίες, ενώ επιβεβαιώνεται ότι δε μοιάζει κανείς να συνειδητοποιεί και πολύ το πρόβλημα που περιγράψαμε ήδη στην κεντρική μας ανάρτηση…

Το ένα ζήτημα που απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ λοιπόν, ήταν η πρόσθεση ενός εκατομμυρίου ευρώ στο πρόγραμμα της ανανέωσης – εκ νέου πιστοποίησης των βλημάτων των αντιαεροπορικών συστημάτων βραχέως βεληνεκούς (SHORADS: Short Range Air Defence), TOR M1 και OSA-K.
Το ποσό που είχε εγκριθεί δεν είχε από αμέλεια της ελληνικής πλευράς υπολογίσει τις κρατήσεις που γίνονται για ασφαλιστικούς φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά συνέπεια, ενώ εγκρίθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ, αίφνης προέκυψε ότι το ελληνικό δημόσιο ήθελε για μια «τσέπη» του ένα εκατομμύριο που δεν είχε υπολογιστεί. Και γι’ αυτό το εκατομμύριο συγκλήθηκε το ΚΥΣΕΑ.
Ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση είναι το θέμα των τορπιλών, αφού δεν αφορά τις νέας γενιάς τορπίλες που χρειάζονται τα νέας γενιάς υποβρύχια που αξιοποιούνται επιχειρησιακά από το Πολεμικό Ναυτικό. Το ζήτημα που τέθηκε ήταν η προμήθεια κάποιων απαρτίων που αφορούν τις ήδη υπάρχουσες τορπίλεςτου ελληνικού στόλου.

Πολύ κακό για το τίποτα; Η λέξη «τίποτα» είναι σαφώς ακατάλληλη, αφού το να δουλεύουν σωστά τα οπλικά συστήματα που ή διαθέτουμε είναι πιο επείγουσα ανάγκη και από την προμήθεια νέων για την κάλυψη των αναγκών. Άρα, παρότι αυτά τα θέματα θα έπρεπε να λήγουν με συνοπτικές διαδικασίες, πιο κατάλληλο είναι το «πάλι καλά».

Κατά τα άλλα, εκτιμάται ότι έγινε μια ενημέρωση για τα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων στο μέτωπο από το Αιγαίο μέχρι την ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Καταληκτικά, θα πρέπει το ΚΥΣΕΑ να αποφασίσει να ζητήσει διαβαθμισμένη ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων από τους αρχηγούς. Ενημέρωση χωρίς ωραιοποιήσεις και διακηρυκτικού τύπου αναφορές τις οποίες θυμόμαστε να παραμένουν ίδιες από τότε που αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε σταδιακά τα της ασφάλειας της χώρας.
Ακόμα κι αν δεν μπορούμε ως κράτος να κάνουμε αυτή τη στιγμή όσα πρέπει, είναι εξαιρετικά σημαντικό το ΚΥΣΕΑ να μην τρέφει αυταπάτες για να αντιληφθεί κάποια στιγμή το πρόβλημα, που είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του. Τόσο απλά…
Για το τέλος, εκτιμώντας ότι έχει το μικρότερο ενδιαφέρον, ιδού η ανακοίνωση μετά το πέρας του ΚΥΣΕΑ:
«Το ΚΥΣΕΑ αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
»Τέλος, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.»







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου