Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Τα γεωτρύπανα φεύγουν, η ένταση μένει: Πού το πάει η Άγκυρα







Σε μια ρητορική ολοένα και και κλιμακούμενης έντασης φαίνεται πως εισέρχονται οι σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας με την Άγκυρα.



Σε μια ρητορική ολοένα και και κλιμακούμενης έντασης φαίνεται πως εισέρχονται οι σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας με την Άγκυρα, καθώς μπορεί το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο οι δηλώσεις εκατέρωθεν δίνουν και παίρνουν.

Μετά τα επεισόδια στα Ίμια και το κυπριακό τεμάχιο, η Τουρκία φαίνεται να εισέρχεται σε μια φάση επίδειξης δύναμης που δεν έχει ωστόσο ως μοναδικούς παραλήπτες την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και εκείνους που αμφισβητούν την νομιμότητα και την σκοπιμότητα της τουρκικής επιχείρησης στο Αφρίν της Συρίας.

Την ίδια στιγμή, η όξυνσης της έντασης που φαίνεται να ακολουθεί ο τούρκος πρόεδρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δείχνει να εξυπηρετεί έναν διττό στόχο στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής που έχει να κάνει με την επιθυμία της Άγκυρας να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής.

Ο πρώτος στόχος είναι η διεθνοποίηση της αξίωσή της Τουρκίας να μπει και εκείνη στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι παράνομες παρεμβάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και οι δηλώσεις για σύνδεση των όποιων γεωτρήσεων στην περιοχή με την επίλυση του Κυπριακού, προκειμένου στα οφέλη να γίνουν κοινωνοί και οι Τουρκοκύπριοι. Ο δεύτερος εναλλακτικός στόχος, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο πρώτος, είναι η προετοιμασία του κλίματος προκειμένου η ίδια η Άγκυρα να πραγματοποιήσει τις δικές της γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ήδη προμηθευτεί το πλωτό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro 2» το οποίο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει η Άγκυρα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις κάποια στιγμή εντός του Μαρτίου.
Νέες απειλές από τον Γιλντιρίμ

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, σε πολύ υψηλούς τόνους. Μιλώντας στο Γκιόλτζουκ του Μαρμαρά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, έστειλε αυστηρή προειδοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σε τοποθέτησή του, κατά τα εγκαίνια ενός υποβρυχίου νέας γενιάς, δήλωσε:

«Την στιγμή που η Τουρκία καταπολεμά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την τρομοκρατία, κάποιοι επιθυμούν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις και να δημιουργήσουν διάφορα σχέδια και παγίδες σε Αιγαίο και Μεσόγειο».

Και πρόσθεσε: «Το ξεκαθαρίζω από αυτό το βήμα. Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, η Τουρκία με το Πολεμικό Ναυτικό της, κάτω από κάθε είδους συνθήκη έχει την δυνατότητα να εξουδετερώσει κάθε είδους απειλή. Κανείς να μην έχει λανθασμένους υπολογισμούς».
Συνεχίζεται η ένταση

Σημειώνεται ότι μόλις χθες, και μετά τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση νέας Navtex που φτάνει μέχρι την... Κρήτη. Με τον τρόπο αυτό, η Τουρκία φαίνεται να απαντά και στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύοντας θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Με δεύτερη navtex δέσμευσε περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.

Σε ανησυχητικά υψηλούς τόνους κινούνται πάντως και δηλώσεις στελεχών της ελληνική κυβέρνησης. «Η Τουρκία έχει παραβιάσει πολλαπλώς το διεθνές δίκαιο με τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε ενώ μιλώντας για τη στήριξη των Ευρωπαίων στην Ελλάδα έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή και αυστηρή δήλωση της ΕΕ και την ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ», υπενθυμίζοντας πως η γείτονα έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.

«Οποιοσδήποτε κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές», δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Βίτσας και σχολιάζοντας την έκφραση «γατάκια» που συζητήθηκε τελευταία, ανέφερε χαριτολογώντας: «Αυτό με τα γατάκια είναι προσφιλής λαϊκή έκφραση, αλλά ξέρετε τι νύχια βγάζουν τα γατάκια;».

Κάτω από απειλές δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση

Την ελπίδα ότι η στάση προς την Τουρκία κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι η ίδια με αυτή της προχθεσινής άτυπης συνόδου των ηγετών της Ε.Ε., εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του απόψε επισήμανε ότι η στάση της άτυπης συνόδου «αποτελεί μια επανάληψη της ανάγκης αποφυγής της όποιας παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους».

Δεν χρειάζεται, είπε, ούτε υπεροψία ούτε και δημιουργία ενός κλίματος «που δεν θα επιτρέπει με σύνεση να χειριστούμε τα όσα οφείλουμε».

Κληθείς να σχολιάσει προκλητικές δηλώσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος εξέφρασε πολλές φορές ετοιμότητα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού , αλλά, πρόσθεσε, «για να πάει κανείς σε συνομιλίες θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «κάτω από απειλές ή κάτω από εκβιασμό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει με ελεύθερη βούληση κατάληξη σε μια λύση, η οποία να επιτρέπει τη δικαίωση των προσδοκιών του λαού μας». Συνεπώς, συνέχισε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η Άγκυρα, αλλά και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι, ότι για να υπάρξει προοπτική και μέλλον - και προς όφελος του λαού μας - θα πρέπει να υπάρξει και ανάλογος αλληλοσεβασμός.

«Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιβολή της ισχύος διά των όπλων των διάφορων πολιτικών που αποφασίζονται στα όποια κέντρα, δεν θεωρώ ότι αποτελούν απάντηση σε αυτό που ο λαός μας, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, αναμένουν», κατέληξε ο Κύπριος Πρόεδρος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου