Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Αναφορά για το Θεογέφυρο και το γεφύρι της Πλάκας!







Στα δικαστήρια θα οδηγηθεί τελικά η υπόθεση και, όπως δείχνουν τα πράγματα, εκεί θα κριθεί αν


 

υπάρχουν ανθρώπινες ευθύνες για την κατάρρευση του περίφημου Θεογέφυρου στο Λίθινο Ζίτσας, ενός μοναδικού μνημείου της φύσης που πριν λίγες ημέρες χάθηκε στα νερά του ποταμού Καλαμά!

Αυτό μετά από αναφορά που κατέθεσε προχθές στον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων ο συμπατριώτης μας γνωστός δημοσιογράφος και δικηγόρος της Αθήνας Γιάννης Ντάσκας.

Στην ίδια αναφορά ο κ. Ντάσκας πλην του Θεογέφυρου περιλαμβάνει και το άλλο σπουδαίο γεφύρι της Ηπείρου, αυτό της Πλάκας στον Άραχθο ποταμό, το οποίο κατέρρευσε πριν από τρία χρόνια χωρίς ακόμα να έχει αποκατασταθεί.

Το γεφύρι Πλάκας
Όσον αφορά στο γεφύρι της Πλάκας, ο Γιάννης Ντάσκας στην αναφορά του υπενθυμίζει πως, ενώ επρόκειτο να γίνει έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στην καταστροφή του, αυτή δεν έγινε ποτέ, «για να μην αναδείξει ευθύνες που είναι υπαρκτές και συγκεκριμένες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κάνει λόγο για την αποκατάστασή του που οι αρμόδιοι φορείς είχαν υποσχεθεί ότι θα γινόταν σύντομα, τονίζοντας πως «ακόμα περιμένουμε πότε θα δεήσουν να διαθέσουν το μικρό ποσό που χρειάζεται για ένα τόσης ιστορικής σημασίας μνημείο».

Καλεί δε τον Εισαγγελέα να διερευνήσει αν «πίσω από την καθυστέρηση υπάρχει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, αβυσσαλέο κερδοσκοπικό παρασκήνιο».

…Και το Θεογέφυρο
Το μεγαλύτερο χώρο στο έγγραφο της αίτησης που κατέθεσε ο γνωστός δημοσιογράφος στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων καταλαμβάνει φυσικά το πρόσφατα καταρρεύσαν Θεογέφυρο.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «υπήρξαν σαφείς και ορισμένες, κατά χρόνο, τόπο, πρόσωπα και τρόπο αιτήσεις λήψης μέτρων» για τη σωτηρία του σπουδαίου αυτού μνημείου της φύσης, ενώ επικαλείται ρεπορτάζ που αναφέρει πως στο Θεογέφυρο υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση, ζητώντας να εξεταστεί αν αυτή η παρέμβαση το σταθεροποίησε ή έκανε το αντίθετο και το κατέστησε έρμαιο της πρώτης συνηθισμένης ηπειρώτικης «βροχούλας»!

Δύο στοιχεία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που ο κ. Ντάσκας περιλαμβάνει στην αναφορά του, ο πλαστικός σωλήνας που φαίνεται στις φωτογραφίες οι οποίες τραβήχτηκαν μετά την κατάρρευση του μνημείου πέρασε αφού σκάφτηκε περίπου το 30% του «λαιμού» του Θεογέφυρου, αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε το έσκαψαν και ποιος έδωσε έγκριση για να γίνει κάτι τέτοιο.

Το δεύτερο στοιχείο που επικαλείται είναι μία γραπτή προειδοποίηση του Προέδρου του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλη Πασσιάκου, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2015 ισχυριζόταν ότι το Θεογέφυρο κινδυνεύει να καταρρεύσει τονίζοντας πως «οι καμάρες που στηρίζουν το κατάστρωμα θέλουν επισκευή.

Ακόμα πρέπει να απομακρυνθεί το ογκώδες μυλαύλακο από πάνω του την ίδια ώρα που θα πρέπει να γίνουν στερεωτικές εργασίες στις βάσεις».

Περί ευθυνών…
Ο Γ. Ντάσκας καταλήγει στην αναφορά του συνυποβάλλοντας δελτίο τύπου της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς» το οποίο κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες αναφορικά με την κατάρρευση του Θεογέφυρου και ζητά τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για θέματα όπως το αν υπήρξε κινητοποίηση της Περιφέρειας Ηπείρου μετά την πτώση της γέφυρας της Πλάκας για την προστασία άλλων μνημείων όπως το Θεογέφυρο ή λήψη προληπτικών μέρων εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου Ζίτσας.

Ως μάρτυρες για την υπόθεση προτείνει, μεταξύ άλλων, τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, τον Θεσπρωτό Μιχ. Πασσιάκο, τον Επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, δημοσιογράφους κ.α..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου