Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper στη Λάρισα!

Από την 1η Μαρτίου ξεκινά η διαδικασία μεταστάθμευσης δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) MQ-9 Reaper των ΗΠΑ, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.


Τα MQ-9, που θα συνοδεύονται από δεκάδες αξιωματικούς και τεχνικό προσωπικό της
Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, θα σταθμεύσουν στη Λάρισα για τουλάχιστον ένα εξάμηνο και προβλέπεται να επιχειρούν από κοινού με τα ελληνικά μη επανδρωμένα "ΠΗΓΑΣΟΣ", σε «ασκήσεις συνεκπαίδευσης» Ελλήνων και Αμερικανών στρατιωτικών.

Το καλοκαίρι του 2017 – μετά και τις εξελίξεις στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας – πολυμελές κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών περιόδευσε σε Πτέρυγες Μάχης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κι έκανε επιθεώρηση σε ελληνικές εγκαταστάσεις προς αξιοποίηση, ενταγμένη στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για δημιουργία πρόσθετων «βάσεων» υποστήριξης στην περιοχή, με αφορμή και τις εξελίξεις στο Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή αλλά και τα Βαλκάνια σε συνδυασμό, επίσης και με τη στάση της Τουρκίας.

Η μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητές τους. Τους ενδιέφερε πολύ η Σκύρος. Τη μεταστάθμευση στο κέντρο του Αιγαίου την επιθυμούσε και η ελληνική πλευρά, για ευνόητους λόγους. Τελικά δεν επελέγη η Σκύρος με τη δικαιολογία της δύσκολης προσέγγισης των MQ-9 από τη μία πλευρά του αεροδρομίου. Η Λάρισα κρίθηκε πιο κατάλληλη από κάθε άποψη και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις εγκαταστάσεις.

Τα MQ-9 Reaper είναι μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) με τεράστιες δυνατότητες. Πάρα πολύ μεγάλη αυτονομία, πάρα πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης και δυνατότητα πολλαπλών αποστολών. Εννοείται ότι μπορούν να μεταφέρουν οπλισμό και να κάνουν χτυπήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά που θα έρθουν στην Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι εξοπλισμένα, αλλά θα κάνουν αποστολές εναέριας επιτήρησης.

Το πού θα τις κάνουν ουδείς μπορεί να το γνωρίζει, αλλά οι υποθέσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολλές, αν αναλογιστούμε ότι η αυτονομία τους τους επιτρέπει να πετούν μέχρι την Αφρική αλλά και πολύ …βόρεια αν χρειαστεί.

Η επιλογή των Αμερικανών να γίνει μεταστάθμευση τέτοιων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και σε αμυντικό επίπεδο. Μόλις προχθές ο Αμερικανός πρέσβης Geoffry Pyatt είχε μιλήσει για εμβάθυνση των ελληνοαεμρικανικών σχέσεων, ειδικά στον τομέα της άμυνας.

Η παρουσία τέτοιων οπλικών συστημάτων σε ελληνικό έδαφος το επόμενο δύσκολο, όπως εικάζεται, εξάμηνο στα ελληνοτουρκικά έχει οπωσδήποτε τη σημασία της.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου