Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εσπασε το μέτωπο στην Αφρίν - Καταρρέει η κουρδική άμυνα - Οι Τούρκοι προελαύνουν





Σημάδια κατάρρευσης εμφανίζει η πανταχόθεν πιεζόμενη κουρδική αντίσταση στην Αφρίν, με τον




τουρκικό Στρατό και τους Σύρους μισθοφόρους αντικαθεστωτικούς του FSA να καταφέρνουν να αποκόψουν μια ολόκληρη περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα του Καντονιού η οποία περιλαμβάνει τα χωριά Tubah Kuy, Kusanli, και Arabli και να προελαύνουν σε όλο το μέτωπο, καταλαμβάνονται εν συνεχεία την Medyan Ekbis και το χωριό Bandarak με μόνο μικρές εστίες αντίστασης να εξακολουθούν να υπάρχουν από Κούρδους μαχητές.

Οι Τούρκοι με συνεχή υποστήριξη του πυροβολικού και αφού συνήλθαν από το προχθεσινό μπαράζ πυροβολικού που έπληξε τις θέσεις τους, συνένωσαν σήμερα το απόγευμα τους δύο βασικούς άξονες επίθεσης στα βορειοδυτικά του Καντονιού καταλαμβάνοντας τα χωριά Samalik, Sheykh Muhhamad, Bilkakli, Kunda Dudu και Bandarlik.

Οι Κούρδοι μάχονται πραγματικά ηρωικά, αλλά στερούνται βαρέων όπλων και MANPADS, με αποτέλεσμα τα τουρκικά ελικόπτερα Τ-129 "να κόβουν βόλτες ανενόχλητα".


Σε κάθε μονάδα του FSA είναι ενσωματωμένη μια ομάδα των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.

Με την συνένωση των δύο αξόνων της επίθεσης του τουρκικού Στρατού, σήμερα, αποκόπηκε πριν λίγο μια ολόκληρη περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα του Καντονιού στην οποία βρίσκονται τα τελευταία ελεύθερα χωριά Τubah Kuy, Kusanli, και Arabli.

Στα ανατολικά οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοι τους κατέλαβαν το χωριό Umranli το οποίο βρίσκεται δυτικά του όρους Bursaya και σκληρές μάχες μαίνονται στα χωριά Omarah και Arabwaran.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι οι τακτικές που ακολουθούν οι Τούρκοι: Βομβαρδίζουν σφοδρά, ακολούθως περικυκλώνουν τις μεγάλες πόλεις αποδυναμώνουν τους Κούρδους με νέους βομβαρδισμούς και εν τέλει στέλνουνεξειδικευμένες στον αστικό αγώνα μονάδεςπου διεισδύουν και πλήττουν να βασικά σημεία αντίστασης.

Οποια σημεία ανθίστανται, δέχονται την "επίσκεψη"των επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129.

Δυστυχώς για τους Κούρδους, φαίνεται ότι στερούνται αντιαεροπορικών βλημάτων MANPAD και μετά την προ δύο εβδομάδων επιτυχία κατάρριψης του Τ-129, δεν κατάφεραν κάτι το σημαντικό.

Επιπλέον οι ειδικές δυνάμεις του Στρατού και οι Στρατοχωροφύλακες που είναι εκπαιδευμένοι στον αστικό αγώνα, αναμένουν στην περίμετρο στην περιοχή της πόλης Jandaris ώστε αφού κατασταλούν οι εστίες αντίστασης με το πυροβολικό και τα Τ-129 και περικυκλωθεί η πόλη να εισέλθουν σε αυτή με ΤΟΜΑ και άρματα μάχης.

Μεγάλο σχολείο το τουρκικό Κουρδιστάν και οι επιχειρήσεις εντός αστικού ιστού, «ώρα εξετάσεων» η Συρία και ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε τις «εισαγωγικές στην Ευρώπη» με επανάληψη του σκηνικού στην Δυτική Θράκη.

Οι Τούρκοι συνεχώς ρίχνουν νέες δυνάμεις στις μάχες ενώ οι Κούρδοι μόλις που κατάφεραν να ενισχυθούν την Πέμπτη από περίπου 1000 Σιίτες Σύρους.

Στα νοτιοδυτικά του Afrin στην πόλη Rajo, όπου συγκρούστηκε ο τουρκικός και ο συριακός Στρατός, ο τελευταίος, χωρίς να έχει σημαντικές απώλειες, έχει καταφέρει να ανασχέσει την επίθεση, αλλά είναι απασχολημένος και δεν μπορεί να βοηθήσει στο κύριο μέτωπο τους Κούρδους.

Καταλήφθηκε από τους Τούρκους το χωριό Dunbali, ενώ στα νότια οι δυνάμεις εισβολής προσπαθούν να ολοκληρώσουν την περικύκλωση της πόλης Jandaris καταλαμβάνοντας τα χωριά Abu Kab και Hacılar νότια της πόλης.

Η δύναμη πυρός που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι, χωρίς να έχουν εμπλέξει άμεσα στις μάχες περισσότερους από 2.000 προσωπικό, είναι εντυπωσιακή: Ρουκετοβόλα των 122 χλστ. αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 και των 203 χλστ. επιθετικά ελικόπτερα Τ-129, περισσότερα από 50 άρματα μάχης και βέβαια πάνω από 7.000 άνδρες του FSA.

Ο τουρκικός Στρατός προοδεύει αργά και σταθερά, με ελάχιστες απώλειες για το εύρος της επιχείρησης. Επίσημα λιγότεροι από 40 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Οι Κούρδοι διατηρούν μια δύναμη 10.000 ανδρών και γυναικών η οποία πρόσφατα ενισχύθηκε από 2.500 Κούρδους και Σύρους μαχητές αλλά υπολογίζεται ότι έχουν πάνω από 1000 νεκρούς και τραυματίες από τις επιχειρήσεις των 36 ημερών.

Δείτε βίντεο από την έναρξη της επίθεσης πριν απο δύο ημέρες:









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου