Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Επίσημα κάτω του 30% η ΝΔ: Καταγράφεται πλέον και στις συστημικές δημοσκοπήσεις η κατάρρευση της κυβέρνησης




Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρώτη συστημική δημοσκόπηση που δείχνει τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω του 10%, καθώς η δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA, που διεξήχθη από τις 12 έως 14 Ιανουαρίου δίνει τι διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στο 7%.

Το σημαντικό της συγκεκριμένης δημοσκόπησης είναι ότι για πρώτη φορά καταγράφεται πτώση των ποσοστών της ΝΔ, όμως οι πραγματικοί αριθμοί είναι ακόμα χειρότεροι. Η συστημική δημοσκόπηση δίνει τη ΝΔ στο 32,5% (αστείο) και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25,5%.

Τα συγκεκριμένα νούμερα όμως έχουν «μαγειρευτεί», καθώς η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική, αλλά στο Μαξίμου προφανώς δεν θα μπορούσαν να δώσουν απευθείας στη δημοσιότητα μια τόσο σοκαριστική (γι' αυτούς) δημοσκόπηση.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δινόταν στο 11-12% μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Στο Μαξίμου υποστήριζαν συνεχώς ότι θα έχουν διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως πλέον αυτή η διαφορά ανήκει στο παρελθόν.

Η δημοσκόπηση της συστημικής PRORATA την δίνει στο 7%, στην πραγματικότητα είναι κοντά στο 3-4%. Το ποσοστό της ΝΔ που καταγράφηκε από την δημοσκόπηση ήταν περίπου 4% κάτω από αυτό που δόθηκε τελικά στην δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση κατέγραψε το ποσοστό της ΝΔ στο 28%, αλλά αλλάχτηκε! Ένα ποσοστό που όμως αναμένεται να δούμε σύντομα και σε συστημικές δημοσκοπήσεις, όση προσπάθεια και εάν γίνεται από το Μαξίμου για να «μαγειρευτούν» τα νούμερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με μη συστημικές δημοσκοπήσεις που έγιναν από μεγάλες πρεσβείες το ποσοστό της ΝΔ είναι κοντά στο 25%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 21-22%. Δηλαδή η κατάσταση για τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ακόμα χειρότερη.

Από εκεί και πέρα η δημοσκόπηση της PRORATA δίνει το ΚΙΝΑΛ 12% (έναντι 11,5% στα μέσα Δεκεμβρίου), το ΚΚΕ με 4,5%, την Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 2%. Να τονίσουμε ότι τόσο η Ελληνική Λύση, όσο και το ΜέΡΑ25 έχουν στην πραγματικότητα υψηλότερα ποσοστά, αλλά κάπως έπρεπε να γίνει το «μαγείρεμα».

Τα άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ακρίβεια (42%) και πανδημία (40%) αναδεικνύονται ως τα πιο βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, με την ακρίβεια μάλιστα να ξεπερνά την πανδημία, «εκθρονίζοντάς» την για πρώτη φορά μετά από δυόμισι περίπου χρόνια από την πρώτη θέση.



Οι πολίτες βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας (61% αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι 38% που τη χαρακτηρίζει θετικά και μάλλον θετικά).



Σε μείζονα θέματα που έχουν προκύψει ως προς τα μέτρα για την πανδημία, εμφανίζονται να διαφωνούν με τα υφιστάμενα μέτρα σε κάποιες περιπτώσεις. Με τη συνταγογράφηση των δωρεάν τεστ, για παράδειγμα, συμφωνεί και το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 58% , συμφωνεί αλλά δεν το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 28% και μόνο το 8% διαφωνεί είτε είναι δημοσιονομικά εφικτό είτε όχι.






Η ακρίβεια αποτελεί μείζον πρόβλημα. Μόνο το 7% μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου χωρίς πρόβλημα, με το 28% να δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, το 39% ότι μπορεί να τους πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει.






Στο δε ερώτημα «Με βάση την προσωπική σας εμπειρία, τι από τα παρακάτω ισχύει ως προς τις τιμές των προϊόντων στα super market συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα;», το 41% απαντά πως έχουν αυξηθεί πολύ, το 38% αρκετά και μόλις το 18% ότι έχουν αυξηθεί λίγο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου