Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Τι κρύβεται στη «σκοτεινή» πλευρά της νυχτερινής Θεσσαλονίκης



Με ένα αποκαλυπτικό άρθρο, το thesstoday.gr περιγράφει παραστατικά το τι κρύβεται στη «σκοτεινή» πλευρά της νυχτερινής Θεσσαλονίκης.

Αλκοόλ, καπνός και ξέφρενη διασκέδαση. Το φαινομενικό lifestyle της νυχτερινής ζωής ...στο μυαλό πολλών νέων είναι συνυφασμένο με καταχρήσεις. Στην Ελλάδα του 2021 όμως, τα φανερά -και κυρίως τα πριβέ- πάρτι με την αλόγιστη επίδειξη χρήματος κρύβουν πολλές φορές από πίσω τους ακόμη πιο σκοτεινά μυστικά: κοκαΐνη και μαστροπεία.

Πρόσφατα και με αφορμή την υπόθεση της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας για κυκλώματα μαστροπείας και άτομα που κινούνται σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης προσελκύοντας ανυποψίαστες νεαρές κοπέλες. Από τον απλό «μπάφο» έως το ακριβό… σπορ της κοκαΐνης εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα ναρκωτικά και απαγορευμένες ουσίες που παρασέρνουν σε έξαλλους ρυθμούς σημαντική μερίδα της νεολαίας. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από το γεγονός ότι στην Ελλάδα παρατηρήθηκε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, τον Ιούνιο του 2020.

Στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, η μαρτυρία του Κ.Σ. για το τι κρύβεται στη νυχτερινή ζωή της πόλης, πίσω από τα booth των Dj’s και τα μπαρ, είναι χαρακτηριστική: «”μυτιές” (σ.σ. χρήση κοκαΐνης) σε τουαλέτες, από άτομα τα οποία προσελκύουν κυρίως νεαρές κοπέλες που φαίνεται πως δεν έχουν κάποιον να τις ελέγξει. Μιλάμε για κοπέλες που βγαίνουν τη νύχτα επτά στα επτά και “κλείνουν” τα μαγαζιά».

Ο Κ.Σ. -που μάλιστα έχει παρευρεθεί σε ένα από τα λεγόμενα πριβέ πάρτι- λέει στο ThessToday ότι η κοκαΐνη χρησιμοποιείται ως «δόλωμα» σε νεαρότερα άτομα, τα οποία ενθουσιάζονται από την αίσθηση που προσφέρει το συγκεκριμένο ναρκωτικό. «Η κοκαΐνη σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι θεός. Σε συνδυασμό με την επίδειξη χρημάτων, αμαξιών και ακριβών σπιτιών είναι εύκολο να εντοπιστούν υποψήφια θύματα», δηλώνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η τιμή στην «πιάτσα» για ένα γραμμάριο κοκαΐνης κυμαίνεται από 80 έως 100 ευρώ.

«Πρόκειται για ένα ακριβό… άθλημα. Δεν μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Για τον λόγο αυτό το σενάριο πάρτι με κοπέλες και ναρκωτικά είναι απλό: ξεκινά από πάρτι σε νυχτερινά μαγαζιά της πόλης, συνεχίζεται με περιστασιακή χρήση κοκαΐνης στις τουαλέτες ή στα μπαρ, με αποτέλεσμα να εθιστεί το άτομο το οποίο έχει μπει σε αυτό το “τριπάκι”. Αμέσως μετά αποκτά περισσότερο εθισμό, κάτι που οδηγεί στην ανάγκη για καθημερινή χρήση του ναρκωτικού και αυτομάτως επιτυγχάνεται η άμεση εξάρτηση ενός ατόμου από ένα άλλο», προσθέτει.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί η εμφάνιση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους διασκέδασης, όπως οι συνθετικές ουσίες GHB και κεταμίνη, οι οποίες εκτιμάται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας ότι έχουν δυνατότητες σημαντικής εξάπλωσης. Μια περίπτωση η οποία απασχολεί σε πανελλαδικό επίπεδο είναι εκείνη της 24χρονης, η οποία καταγγέλλει ότι βιάστηκε με το «χάπι του βιασμού» από γνωστούς επιχειρηματίες. Αυτά τα πάρτι, όμως, μεταξύ εύρωστων -οικονομικά- ατόμων, είναι γνωστά και σε άλλους κύκλους της πόλης; ο Κ.Σ. εξηγεί: «σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση διοργανώνονται παρόμοια πάρτι με άτομα που έχουν οικονομική άνεση. Από βίλες μέχρι σε σουίτες ξενοδοχείων. Δεν είναι κάτι περίεργο, όσοι εργάζονται νύκτα το γνωρίζουν», σημειώνει.

Ο έμπειρος ποινικολόγος, Νίκος Διαλυνάς, τονίζει στο ThessToday.gr ότι η εικόνα που παρουσιάζεται γύρω από την υπόθεση της 24χρονης δείχνει ότι πίσω από αυτή την ιστορία κρύβεται η σκοτεινή πλευρά της Θεσσαλονίκης, όπου όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ένα απλό κύκλωμα, αλλά ένα καλά οργανωμένο και σοβαρό κύκλωμα, το οποίο έχει να κάνει με διακίνηση ναρκωτικών και μαστροπεία.

«Από ανθρώπους που μπορεί να έχουν μια γνώση για το τι συμβαίνει στη σκοτεινή πλευρά της Θεσσαλονίκης δείχνουν την εικόνα όχι ενός απλού κυκλώματος, αλλά ενός οργανωμένου και πολύ πιο σοβαρού κυκλώματος, το οποίο έχει να κάνει με διακίνηση ναρκωτικών και μαστροπεία», δήλωσε ο κ. Διαλυνάς.

Και πρόσθεσε: «Εύχομαι να υπάρξουν στόματα τα οποία θα ανοίξουν και για τα οποία θα τηρηθεί το δικηγορικό απόρρητο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό το οποίο υπάρχει. Οποιαδήποτε πληροφορία μπορέσω να συλλέξω και μου έρθει με συγκεκριμένα στοιχεία θα τη διαβιβάσω αμέσως στον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης. Το πράγμα φαίνεται να είναι σοβαρό».

Τι είναι το χάπι του βιασμού

Από το περιβάλλον της 24χρονης διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, βάσει των οποίων φέρεται να ανιχνεύεται ναρκωτική ουσία που θέτει σε καταστολή το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει ότι κατανάλωσε το πολυσυζητημένο «χάπι του βιασμού». Όπως είχε γράψει το ThessToday.gr με τη συνδρομή της ιατροδικαστού Κατερίνας Αποστολίδου, η συγκεκριμένη χημική ένωση όχι μόνο παραλύει σωματικά το θύμα, αλλά προκαλεί και πολύωρη αμνησία.

«Δεν είναι μόνο χάπι, είναι διάφορες ενώσεις που μπορεί να παρασκευαστούν ακόμη και ως σκόνη ή και σιρόπι. Μπορεί να είναι διάφορες ουσίες και ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιο αποτέλεσμα», εξηγεί η ιατροδικαστής, υπογραμμίζοντας ότι «με απλά λόγια είναι ένα πολύ βαρύ υπνωτικό χάπι, ή σκόνη διαλυμένη σε κάτι πόσιμο -ποτό συνήθως-, ή σιρόπι. Οι παρενέργειες είναι ότι το θύμα δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του και πολλές φορές -όχι πάντα, ανάλογα με την ουσία- δεν έχει μνήμη και για κάποιες ώρες», δήλωσε η ίδια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιο διαδεδομένος τρόπος προμήθειας της χημικής ένωσης είναι μέσω του «Σκοτεινού Διαδικτύου», γνωστού ως «Dark ή Deep Web», ενώ στα στέκια της νεολαίας συνηθίζεται να φτάνει με τη συνδρομή φυσικών προσώπων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ναρκωτικά.



fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου