Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Έσκασε: Ποινικό αδίκημα στο Ισραήλ να πληρώνεις περισσότερα από 1.700 δολάρια σε μετρητά!




Σύμφωνα με έναν νέο νόμο, θα είναι πλέον ποινικό αδίκημα στο Ισραήλ να πληρώνεις περισσότερα από 1.700 δολάρια σε μετρητά . Οι κυρώσεις για τους παραβάτες ανέρχονται στο 25% της συναλλαγής για τα φυσικά πρόσωπα και στο 30% της συναλλαγής για τις επιχειρήσεις.

Ο νόμος για τη μείωση της χρήσης μετρητών ψηφίστηκε το 2018, ο οποίος σηματοδότησε την επίσημη έναρξη αυτού του πολέμου. Τον Ιανουάριο του 2019, ήδη επιβλήθηκαν κάποιοι περιορισμοί στις συναλλαγές με μετρητά τόσο σε ισραηλινές επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες. Ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί βρήκαν την ευκαιρία και αυξήθηκαν κατα την περίοδο των μέτρων κατά του Covid19.


«Θέλουμε το κοινό να μειώσει τη χρήση των χρημάτων σε μετρητά», είπε η Tamar Bracha, η οποία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νόμου στο Ισραήλ, στη Media Line .

«Ο στόχος είναι να μειωθεί η ρευστότητα μετρητών στην αγορά, κυρίως επειδή οι εγκληματικές οργανώσεις τείνουν να βασίζονται σε μετρητά. Περιορίζοντας τη χρήση του, η εγκληματική δραστηριότητα είναι πολύ πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί, χωρίς μετρητά».

Τα μετρητά θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν μόνο για το 10% της συναλλαγής εάν η συνολική αξία συναλλαγής υπερβαίνει τα προαναφερθέντα όρια. Ένα μεγαλύτερο όριο των 50.000 NIS (Ισραηλινά Σέκελ), δηλαδή περίπου 14.700 $ , θα επιτρέπεται για αγορές αυτοκινήτων.


Οι κυρώσεις για τους παραβάτες ανέρχονται στο 25% της συναλλαγής για τα φυσικά πρόσωπα και στο 30% της συναλλαγής για τις επιχειρήσεις. Το Israel National News αναφέρει ότι από τότε που ξεκίνησαν οι περιορισμοί το 2019 αν και πολύ μικρότεροι, η κυβέρνηση εισέπραξε πρόστιμα συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από τον νέο νόμο: φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα οποία είναι πιο κοινά στην υπερορθόδοξη κοινωνία. και εμπόριο με Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη, που δεν είναι πολίτες του Ισραήλ. Στην περίπτωση με τους Παλαιστίνιους, θα επιτρέπονται συμφωνίες που περιλαμβάνουν μεγάλα ποσά μετρητών, αλλά θα απαιτούν λεπτομερή αναφορά στη φορολογική αρχή του Ισραήλ.

Ωστόσο, ακόμα κι αυτές οι εξαιρέσεις αναμένεται να τερματιστούν υπό την προοδευτική προσέγγιση του Ισραήλ για την απαλλαγή μετρητών από την κοινωνία.

Το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ θα προωθήσει στη συνέχεια ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο που θα καθιστά παράνομο το να έχει ενας πολίτης απλώς ένα συγκεκριμένο ποσό σε μετρητά . Το όριο κατοχής θα είναι μόνο 14.700 $, με το ισοδύναμο σε σέκελ.

Οι περιορισμοί του Ισραήλ δεν είναι παρά μία στρατηγική για την «αποεξαργύρωση» του πληθυσμού. Άλλες στρατηγικές σκιαγραφήθηκαν σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε το 2017 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των γραμματίων μεγάλης ονομαστικής αξίας, της επιβολής απαιτήσεων αναφοράς για συναλλαγές σε μετρητά που υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο, της απαίτησης να δηλώνονται μετρητά κατά την είσοδο ή έξοδο από μια χώρα , ή την επιβολή πρόσθετου φόρου όταν χρησιμοποιούνται πολλά μετρητά.


Αρκετά έθνη υπο της οδηγίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν ορισμένες από αυτές τις προτάσεις στην πράξη. Το Ισραήλ είχε βάλει απλώς τις βάσεις για ένα αυταρχικό μέλλον διεξάγοντας έναν πόλεμο όχι μόνο για το ρευστό:Ξεκίνησε τεχνικές δοκιμές για ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας , το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη των μετρητών και στη μεγιστοποίηση του ελέγχου. (βασικός στόχος της ατζέντας Covid19, που πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούσαν απο το 2020, ή και πολλά χρόνια νωρίτερα)
Εφαρμόστηκαν ψηφιακά διαβατήρια εμβολιασμού που βοήθησαν να στην αποδοχή περισσότερου ελέγχου απο τις αρχές.
Διατήρησε μια αμφιλεγόμενη βάση δεδομένων που αποθηκεύει τα βιομετρικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.
Συμμετείχε σε μια ομάδα οκτώ χωρών που εργάζονται για την ανάπτυξη « ψηφιακών ταυτοτήτων ».
Εφαρμόστηκαν επιθετικά προγράμματα αναγνώρισης προσώπου .

greatgameindia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου