Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Νέο πακέτο μέτρων επεξεργάζεται ο Μητσοτάκης

Νέο πακέτο μέτρων επεξεργάζεται η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και να υπάρξει οικονομική ελάφρυνση των πολιτών. Το νέο πακέτο μέτρων του Μητσοτάκη αναμένεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Τα μέτρα που θα ληφθούν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι σε λίστα και ποσοτικοποιημένα, σύμφωνα με τον υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Έχουμε μπροστά μας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (το 2023 για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, κόστους 450 εκατομμυρίων ευρώ), το επίδομα θέρμανσης κ.ά.»., ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η προτεραιότητα θα δοθεί από τον Πρωθυπουργό για το ποια από αυτά θα ληφθούν», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ακόμα, ο υπουργός είπε ότι «με ασφάλεια τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τον Σεπτέμβριο, που δημιουργήθηκε τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο».

Ωστόσο, επεσήμανε, πως η μεγάλη υπέρβαση στα έσοδα του Ιουλίου δεν σημαίνει ότι όλα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Οπότε, στις αρχές του Σεπτεμβρίου αναμένονται, τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, η πορεία των εσόδων και η πορεία των τουριστικών εισπράξεων. Με άγνωστο «Χ» να παραμένουν οι τιμές τότε του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα της πραγματικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο, κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ φαίνεται να έχει κλειδώσει η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

«Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όπως κάνει πάντοτε, με υπεύθυνο τρόπο θα μιλήσει για το τι μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και για το ποια θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αυτόν τον τελευταίο χρόνο της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας», είπε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η εξαιρετική πορεία του τουρισμού, η συνέπεια των πολιτών στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και η πορεία των επενδύσεων δίνουν τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει συμπληρωματικό προϋπολογισμό απέναντι στην ακρίβεια.

Πέραν των γνωστών παρεμβάσεων, έχει πέσει στο τραπέζι μία σειρά άλλων μέτρων, όπως η αύξηση των συντάξεων σε επίπεδα που θα καλύπτει πληθωρισμό και αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση του ΦΠΑ στις δύο μεγάλες κατηγορίες, αλλά και η επανάληψη για fuel pass και επιταγή ακρίβειας.

Σχετικά με τις συντάξεις ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στο MEGA, ότι η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρότερες όπως και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα.

Για το Power Pass, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι έχουν ήδη πιστωθεί 250 εκατομμύρια ευρώ από συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Απομένουν, συμπλήρωσε, λίγες εκκρεμότητες με ελέγχους για το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ προστέθηκε ο Ιούνιος.

Και εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μηνός και οι πληρωμές των 50 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνουν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Ενώ, για το Fuel Pass 2, δήλωσε ότι έχουν ήδη πιστωθεί 155 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 2,2 εκατομμύρια δικαιούχους.tilegrafimanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου