Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο Η έρευνα και η καινοτομία στην «υπηρεσία» ανάπτυξης της Ηπείρου Γρ. Βασιλάκος (Γεν. Γραμματέας): Απαραίτητες οι συνέργειες Περιφέρειας και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο
Η έρευνα και η καινοτομία στην
«υπηρεσία» ανάπτυξης της Ηπείρου
Γρ. Βασιλάκος (Γεν. Γραμματέας):
Απαραίτητες οι συνέργειες
Περιφέρειας και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων




• Η τελευταία «χρυσή» ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ηπείρου, είναι η νέα προγραμματική περίοδος, αρκεί να πιάσουν τόπο τα χρήματα της Ε.Ε. που θα δοθούν.
Την επισήμανση αυτή έκανε χθες από τα Γιάννενα ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος, που συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ηπείρου, μπορεί να επιτευχθεί με τη σύνδεση όλων των προγραμμάτων και δράσεων έρευνας και καινοτομίας με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με τον ιδιωτικό τομέα να έχει το προβάδισμα στη νέα προγραμματική περίοδο.
Από τη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια, προέκυψε ότι η Περιφερειακή Αρχή και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ταυτίζονται ως προς τις προτεραιότητες της νέας περιόδου.
Ο Γ.Γ. κ. Βασιλάκος, στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι στόχος είναι να συνεργαστούν όλοι οι φορείς, να αναπτυχθούν οι απαραίτητες συνέργειες, ώστε οι φορείς της γνώσης, δηλαδή τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Κέντρα και τα ΤΕΙ, να συνεργαστούν με την Περιφέρεια και τον υπόλοιπο επιχειρηματικό, παραγωγικό τομέα, ώστε να έχουμε αντίστοιχα καλά αποτελέσματα για την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στις συζητήσεις που ήδη γίνονται από την Περιφέρεια με το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και τους άλλους φορείς για την νέα προγραμματική περίοδο. Επεσήμανε ωστόσο, ότι δεν πρέπει να γίνεται έρευνα, απλά για να λέμε ότι κάνουμε έρευνα, αλλά αυτή πρέπει να έχει στόχο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, ώστε να αλλάξει ο τόπος μας και να βοηθηθεί ο πολίτης. «Το ζητούμενο για μας, πρόσθεσε, είναι η έρευνα να βοηθήσει τα πλεονεκτήματα της Ηπείρου, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τέτοια βήματα που θα αλλάξει η περιοχή μας».

Σε εξέλιξη η διαβούλευση
Η κατάρτιση του σχεδίου της Περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα προγραμματική περίοδο, γίνεται με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς, καθώς όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (και Π.Ε. Ιωαννίνων) κ. Τατιάνα Καλογιάννη, οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και πρέπει μέχρι το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου να έχει υποβληθεί το πρώτο σχέδιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Σε καθημερινή βάση, γίνονται επαφές και συνεργασίες (χθες μάλιστα και πριν την έλευση του Γ.Γ. είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Πρύτανη κ. Αλμπάνη και το Δήμαρχο κ. Φ. Φίλιο όπως δείχνει η φωτό). «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να στοχεύσουμε ώστε σε όλα τα έργα που θα γίνουν να υπάρχει συνέργεια και προστιθέμενη αξία», τόνισε για να προσθέσει σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, ότι «πρέπει να δώσουμε το προβάδισμα στον ιδιωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις, στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων». «Νομίζω – κατέληξε- ότι αφουγκράζονται όλοι το καίριο ζήτημα αυτής της τελευταίας προγραμματικής περιόδου και νομίζω ότι στοχευμένα πλέον τα έργα θα δώσουν πολλά στην Περιφέρειά μας», κατέληξε.

Η σύσκεψη
Στη σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, μετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κων. Πέτσιος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Καλογιάννη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δ. Σιώλος και ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Γρ. Σιαμόπουλος. Μετά τη σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας προήδρευσε σύσκεψης φορέων που έγινε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου