Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Σκέψεις για ηλεκτρονική ελεγχόμενη στάθμευση


Σκέψεις για ηλεκτρονική ελεγχόμενη στάθμευση 

Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας 

Σε νέο μοντέλο ελεγχόμενης στάθμευσης προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει με μικρό αριθμό ελεγκτών, προσανατολίζεται η δημοτική αρχή, μετά την διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτή τη στιγμή η ελεγχόμενη στάθμευση δεν υπάρχει ουσιαστικά, γεγονός που και έσοδα αποστερεί για τον Δήμο, αλλά και δεν οδηγεί στην εναλλαγή των οχημάτων στις θέσεις στάθμευσης, όπως είναι η φιλοσοφία του μέτρου.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε επεξεργασία ένα σχέδιο εφαρμογής ηλεκτρονικής ελεγχόμενης στάθμευσης με την αγορά χρόνου μέσω κινητών τηλεφώνων και δυνατότητα άμεσου ελέγχου με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού. Κάτι που θα γίνεται με ευθύνη του Δήμου και όχι ιδιωτών, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Φίλιος.
Παράλληλα, εξετάζεται το περιθώριο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, στα πρότυπα του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία σειρά ζητημάτων όπως είναι η ελεγχόμενη στάθμευση.
Στο μεταξύ, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, ολοκληρώνεται η μελέτη που αφορά στην κυκλοφορία και τη χρήση των πεζοδρόμων. Στο πλαίσιο αυτής, θα προβλέπεται η τροφοδοσία των καταστημάτων, η αποκομιδή των απορριμμάτων, η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, η εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων. «Πεζοδρομείται πλέον μεγάλο κομμάτι της πόλης, από την κεντρική πλατεία μέχρι την παραλίμνιο και αυτό απαιτεί διαφορετική νοοτροπία από όλους» ανέφερε ο Δήμαρχος.
Πρακτικά αδύνατη η πιστοποίηση των παιδικών χαρών
Επτά εκατομμύρια ευρώ θα χρειαζόταν ο Δήμος Ιωαννιτών για να πιστοποιήσει τις 104 παιδικές χαρές που διαθέτει. Το ποσό αυτό, βέβαια, είναι αδύνατον να εξευρεθεί και κατά συνέπεια είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστεί πιστοποίηση για το σύνολο των παιδικών χαρών που λειτουργούν εντός των διοικητικών του ορίων.
Αυτό κατέστησε σαφές ο Δήμαρχος Ιωαννίνων χαρακτηρίζοντας μονόδρομο για τη δημοτική αρχή την τοποθέτηση πινακίδων που θα αναγράφουν πως η χρήση της παιδικής χαράς γίνεται με ευθύνη των γονέων.
«Είναι άλλη μια οριζόντια απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία δεν οδηγεί σε εφαρμόσιμες λύσεις. Κι αυτό γιατί δεν συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους», τόνισε ο κ. Φίλιος και υπογράμμισε ότι από το Δήμο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, κάτι που ήδη γίνεται με παρεμβάσεις μικρής βέβαια κλίμακας.
* Τέλος ο Δήμαρχος, στη διάρκεια των δηλώσεών του, συνεχάρη του Γιαννιώτες ολυμπιονίκες της κωπηλασίας Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα για τη νέα επιτυχία τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.


http://vimanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου