Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Όλα όσα κρύβονται πίσω από τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ)


Όλα όσα κρύβονται πίσω από τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ)


Οι ΕΟΖ που δημιουργήθηκαν στην Κίνα αυτή τη περίοδο αδειάζουν και οι κεφαλαιούχοι ψάχνουν να βρούνε άλλες περιοχές του κόσμου για να κάνουν την ίδια “ανάπτυξη” που έκαναν στην Κίνα, με χαμηλό οικονομικό ρίσκο, με μικρούς φόρους, με φτηνά εργατικά χέρια, με φτηνή ενέργεια και χαμηλό κόστος αναλώσιμων, μια ανάπτυξη από την οποία θα επωφεληθούν οι ίδιοι και το συνδικάτο των ντόπιων πολιτικών. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος, που οι Κινέζοι δημιουργούν αυτή τη περίοδο προβλήματα στους Ιάπωνες για τα Ιαπωνικά νησιά, που από το 1972 έχουν παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία. Οι πολιτικοί της Κίνας χάνουν τους “πελάτες” τους και έχουν πανικοβληθεί. Έρχεται πείνα στην Κίνα.
Ειδική Οικονομική Ζώνη είναι μια γεωγραφική

περιοχή, που υπόκειται σε ένα νομικό πλαίσιο ελεύθερης αγοράς, δηλαδή μιας αγοράς όπου ένα μέρος των νόμων του κράτους δεν θα είναι σε ισχύ. Στα Αγγλικά είναι γνωστές με το όνομα SEZ (Special Economic Zones).

Οι ΕΟΖ είναι περιοχές μειωμένης εθνικής κυριαρχίας για τις οποίες μίλησε πρώτος ο καθ. ΓΑΠ, που δεν εγνώριζε τι είναι CDS…
Κρίμα τα σεμινάρια που επλήρωσαν οι Ελληνες φορολογούμενοι για να του κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Στην κατηγορία των ΕΟΖ ανήκουν οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου, οι ζώνες ελεύθερων εισαγωγών και εξαγωγών, οι βιομηχανικές ζώνες που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τον πάσης φύσης πλούτο της χώρας με φθηνά εργατικά χέρια και ελάχιστους φόρους (καλλιέργειες, ηλιακά, νερό, αέρας, αλιεία, τουριστικά θέρετρα κλπ), τα ελεύθερα λιμάνια (η Ελλάδα έχει ήδη ΕΟΖ…), οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες (χώρος που θα δρουν επιχειρήσεις χωρίς έλεγχο και φορολογία) και ότι άλλο προκύψει.
Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα υπάρξουν γεωγραφικές περιοχές στις οποίες θα υπάρξουν ΕΟΖ ή αν θα υπάρξεικαθεστώς ΕΟΖ για κάποια είδη επιχειρήσεων ή επενδύσεων σε όλη την Ελλάδα. Οι Έλληνες πολιτικοί και οι κομπογιαννίτες είναι πολύ ευρηματικοί σε τέτοια θέματα.
Πέραν της δημιουργίας θέσεων εργασίας επιπέδου ζωής Κίνας δεν θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας και ότι οικονομικό προϊόν ή όποια δραστηριότητα προκύπτει στις ΕΟΖ δεν θα ενσωματώνεται στους δείκτες ανταγωνιστικότητάς της, διότι πολύ απλά αφού δεν θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος δεν θα μπορούν να προσμετρώνται και τα οικονομικά στοιχεία από κάθε είδους δραστηριότητα στις ΕΟΖ, παράνομη ή όχι.
Αναφέρθηκα σε “παράνομες” δραστηριότητες, διότι τα όρια ανάμεσα στη μη τήρηση των νόμων του κράτους και στη τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων στις ΕΟΖ θα είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα του status της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας στο οποίο θα ευρίσκονται οι ΕΟΖ στην Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπονοήσω πολλά για το ρόλο των αριστερών κομμάτων της Ελλάδας από τη μεταπολίτευση έως τώρα.

Οι ΕΟΖ της Πολωνίας είναι στο επίπεδο των Κινέζικων EOZ και έχουν κατηγορηθεί πολύ για αυτό οι κυβερνώντες στην Πολωνία από τα εργατικά συνδικάτα της χώρας. Η εμπλοκή των ΜΚΟ που ειδικεύονται στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, όπως θα έχετε παρατηρήσει είναι απούσες… Η Γερμανία επίσης σιωπά…
Στη Ρωσία έχουν ευνοηθεί οι τεχνολογικές εταιρείες. Αυτό όμως που τις διακρίνει είναι ότι ανήκουν στο κράτος και ελέγχονται από αυτό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Ιράν, που οι ΕΟΖ του ελέγχονται απο το Υπουργικό συμβούλιο (14 άτομα) και τον ίδιο τον Πρόεδρο. Οι ΕΟΖ του Ιράν είναι κυρίως λιμάνια υψηλής λειτουργικότητας, όπως και καταστήματα transit. Θέλω να ακούσω τις απόψεις των αριστερών κομμάτων της Ελλάδας για το θέμα και ιδιαίτερα της ΔΗΜΑΡ.
Στις φωτογραφίες, που ακολουθούν φαίνονται κατά σειρά οι ΕΟΖ της Κίνας, της Πολωνίας και της Ρωσίας. Μπορείτε να τις δείτε μεγενθυμένες κάνοντας κλίκ επάνω τους.Όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα θα εμπλακεί σε επενδύσεις σχετικές με ηλιακά, με λιμάνια, με offshore, με τουριστικά, με τα πάντα πλην των τεχνολογικών.
Πολλές φορές παρουσιάζεται το εξής κοινό “κόλπο…” στις ΕΟΖ, μια μεγάλη εταιρεία φτιάχνει π.χ. χρυσαφικά και μέσα από αυτή τη δραστηριότητα εξάγει χωρίς έλεγχο το χρυσό που είναι σε μορφή ορυκτού στη περιοχή της ΕΟΖ, που αυτή ευρίσκεται. Παρόμοια μπορεί να γίνει και με άλλα μεταλλεύματα, ορυκτά ή ειδικά προϊόντα.
Μην ξαφνιαστείτε επίσης αν δείτε αεροδρόμια μέσα σε ΕΟΖ, όπως και Τράπεζες ειδικών προδιαγραφών!
Μένει το θέμα της προπαγάνδας… Θα γίνει όμως και αυτό. Λεφτά υπάρχουν.
Αν ήμουν Τούρκος θα ήθελα να γινόντουσαν πολλές ΕΟΖ στη Θράκη!
Στην Ελλάδα όλα τα κόμματα -κρυφά ή φανερά- υποστηρίζουν την παρουσία των παράνομων μεταναστών. Ανάλογες απόψεις δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου ότι υπάρχουν σε κάποιο ανεπτυγμένο κράτος του κόσμου και έχω ζήσει σε αρκετά.
Δεν ανήκα ποτέ σε κάποιο κόμμα γιατί έβλεπα από παιδί τα χάλια τους. Νομίζω ότι ο ρόλος των υποστηρικτών των λαθρομεταναστών είναι πλέον κατανοητός. Αυτά τα περί διεθνισμού που ισχυρίζονται ότι αποτελούν τη βάση των επιχειρημάτων τους είναι τρίχες. Ούτε στη Ρωσία, ούτε στην Κίνα περνάνε πλέον αυτές οι αντιλήψεις. Αν δεν αντιδράσει εκεί ο κόσμος αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν καταλαβαίνουν τί παίζεται, αλλά στο ότι φοβούνται. Για την Ελλάδα οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει το ρόλο του τρομοκράτη στην Τουρκία και με το αζημίωτο.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου