Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Νεκραναστήθηκε ο ελληνοιταλικός αγωγός φυσικού αερίου…

Νεκραναστήθηκε ο ελληνοιταλικός αγωγός φυσικού αερίου…


Στη νεκρανάσταση του ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, προχωρά η Ελληνική Κυβέρνηση, με μία αιφνίδια απόφαση που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και με πολλά ερωτήματα να μένουν αναπάντητα.

Η Διυπουργική, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενέκρινε 12 έργα στον τομέα της ενέργειας, ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.

Ένα από τα έργα αυτά είναι ο ελληνοιταλικός αγωγός, έργο ζωτικής σημασίας για την Ήπειρο, καθώς μόνο μέσω αυτού υπάρχει πρόβλεψη για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή.



Τα έργα αυτά εντάσσονται στη διαδικασία του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του ότι η εξέλιξη υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύει επενδύσεις.

Τα 12 έργα έλαβαν την έγκριση της Διυπουργικής και ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως αποτελούν προτεραιότητα για την Ελλάδα και την ΕΕ.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης ανέφερε ότι μέσω των 12 μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων θα δημιουργηθούν 17.000 νέες θέσεις εργασίας.

Από τον Φεβρουάριο του 2012, οπότε και ο ITGI τέθηκε οριστικά εκτός παιχνιδιού, η ελληνική πλευρά έχει εστιάσει τη συνολική προσοχή και προσπάθειά της στην κατοχύρωση της μεταφοράς του αζέρικου αερίου μέσω του TAP προβάλλοντας τα εμπορικής και τεχνικής φύσης πλεονεκτήματά του και επισπεύδοντας σημαντικά τις απαραίτητες διαδικασίες αδειοδότησης.

Στην προσπάθεια αυτή είχαν ταχθεί αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, καθότι σε περίπτωση αποτυχίας του TAP τα ελληνικά σχέδια ανάληψης σημαντικότερου ρόλου στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής θα ναυαγούσαν, ενώ θα χάνονταν και η ευκαιρία πραγματοποίησης της σημαντικότερης μέχρι στιγμής σε ύψος επένδυσης στην ελληνική επικράτεια.

Οι δύο αγωγοί, δηλαδή Ελληνοιταλικός - ITGI και ΤΑΡ, διαθέτουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Έχουν την ίδια δυναμικότητα, δηλαδή περίπου 12 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, ενώ διασχίζουν ελληνικό έδαφος, από το ύψος της Θεσσαλονίκης ο πρώτος, και από το ύψος της Κομοτηνής ο δεύτερος.

Ο ITGI καταλήγει στην Ιταλία υποθαλασσίως από τις ακτές της Θεσπρωτίας, ενώ ο δεύτερος, συνεχίζει μέσω της Δυτικής Μακεδονίας προς Αλβανία, από τις ακτές της οποίας καταλήγει και πάλι υποθαλασσίως στην Ιταλία.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο ελληνοιταλικός αγωγός είχε τεθεί εκτός σχεδιασμού και είναι εύλογο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα και να δημιουργούν ερωτήματα.


http://epiruspost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου