Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ!

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ!

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν και φέτος οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τους αγώνες των Σουλιωτών...

Πλήθος προσκυνητών συμμετείχε και παρακολούθησε την αναπαράσταση της θυσίας τουκαλόγερου Σαμουήλ και των πολεμιστών στον ιερό χώρο του Σουλίου. Παρά την ξαφνική αλλαγή των καιρικών συνθηκών και τη βροχή που έπεσε προς το τέλος της εκδήλωσης, τα μικροπροβλήματα που δημιουργήθηκαν δεν στάθηκαν ικανά να μειώσουν στο ελάχιστο το ενδιαφέρον και την προσοχή των παρευρισκομένων.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ανέφερε:

«Σας καλωσορίζω σ’αυτόν τον ιερό τόπο, όπου για μια ακόμη φορά, θα αποτίσουμε φόρο τιμής στην μνήμη των προγόνων μας.

Μνήμες και ανδραγαθήματα που υποχρέωσαν διαχρονικά, μεγάλες προσωπικότητες ανά τον κόσμο, να επαινέσουν την ανδρεία του Έλληνα, όπως η φράση του Ουΐνστον Τσώρτσιλ: « Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.»

Φίλες και φίλοι

Οι μνήμες των προγόνων μας, των ηρώων του Σουλίου, καθώς και οι χρυσές σελίδες που πρόσθεσαν στην ιστορία μας είναι πάντοτε επίκαιρες, είναι πάντοτε χρήσιμες σε όλους μας.

Διανύσαμε την δυσκολότερη περίοδο μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης .

Παρά τις τεράστιες πληγές της, επιδείξαμε σαν κοινωνία, υπομονή. Μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος, προσπαθήσαμε και γινόμαστε καλύτεροι.

Θεωρώ ότι πλέον σκεπτόμαστε περισσότερο ώριμα, πιο ψύχραιμα και πιο συνετά.

Οι προγονοί μας, οι ήρωες του Σουλίου αγωνίστηκαν κάτω από πολύ πιο αντίξοες συνθήκες. Όπλο τους ήταν το υψηλό αίσθημα για την Ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Χωρίς αυτά τα αισθήματα θα είχαν λυγίσει πολύ νωρίς, κάτω από το βάρος του συσχετισμού δυνάμεων.

Άντεξαν όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα και μαζί με άλλους πατριώτες έσπειραν τον σπόρο για τον γενικό ξεσηκωμό και τον νικηφόρο απελευθερωτικό Αγώνα του 1821.

Φίλες και φίλοι

Δίνουμε και στις μέρες μας, κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες, έναν αγώνα, για να προστατέψουμε την ατομική και Εθνική μας αξιοπρέπεια.

Δίνουμε από το 2010 ένα συνεχή αγώνα, για να διαφυλάξουμε, όσα με κόπους και θυσίες καταφέραμε να φτιάξουμε εμείς και οι προγονοί μας στη νεότερη ιστορία μας.

Όλα δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Εμείς σαν Περιφέρεια Ηπείρου, τα τελευταία 3.5 χρόνια συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς του τόπου με μοναδικό σκοπό το καλό των Ηπειρωτών έτσι και τώρα, με καλύτερες προϋποθέσεις, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας .

Τα επόμενα 5 χρόνια ο ρόλος μας στην ανάπτυξη της Ηπείρου είναι καθοριστικός.

Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε το απαράμιλλο αυτό τοπίο, την ιστορία αυτού του τόπου, ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται περισσότεροι προσκυνητές.

Να το αναδείξουμε όχι μόνο σαν χώρο που θριάμβευσε η αντρειοσύνη και η αυτοθυσία, για χάρη της τιμής και της Ελευθερίας, αλλά και να γνωρίσουν οι επισκέπτες παράλληλα, τις ομορφιές της περιοχής τα τοπικά προϊόντα και το απαράμιλλο ανάγλυφο του τοπίου.

Είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, και εμού προσωπικά. Το προχωράμε .»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου