Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Κλείνει η αξιολόγηση, επικυρώνεται η δόση

Αποστόλης Τζελέτας
Το πολυπόθητο «πράσινο φως» για την εκταμίευση μιας δόσης που μπορεί να φτάνει τα 11 δισ. ευρώ, αναμένεται να δώσουν σήμερα στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει και τα παράπλευρα οφέλη που περιμένει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.



Σε πρώτη φάση, αναμένεται να αρθεί το καθεστώς εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ και να χρηματοδοτούνται έτσι οι ελληνικές τράπεζες με φθηνό χρήμα. Το επόμενο βήμα, η ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναμένεται να καθυστερήσει, ίσως και μετά την εξόφληση τον Ιούλιο των 2,8 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στην κεντρική τράπεζα. Αβεβαιότητα, ωστόσο, εξακολουθεί να επικρατεί στο θέμα του χρέους, που κανονικά θα έπρεπε να συμπληρώνει την παραπάνω απόφαση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ψήφισε όχι μόνο μέτρα 5,4 δισ. ευρώ αλλά και έναν κόφτη δαπανών έως 3,6 δισ. ευρώ, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους 153 βουλευτές της συμπολίτευσης το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Την ίδρυση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης καταψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Την έδρα της στη Βουλή καταλαμβάνει ο Γιώργος Κυρίτσης.
Τη θεσμοθέτηση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αρχικό κεφάλαιο 700 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή την Κυριακή ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε ο «δότης», όπως αποκάλεσε το Ταμείο αυτό, θα καλύψει τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, όπως και το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τους πόρους του Ταμείου θα χρηματοδοτηθούν κοινωνικές δαπάνες και θα αποκατασταθούν αδικίες. Μεταξύ των αδικιών ανέφερε τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και το πάγωμα της ωρίμανσης των ειδικών μισθολογίων.
Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση έφερε νωρίτερα το διπλασιασμό του φόρου στη μπύρα, καθώς και στο ειδικό τέλος για τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Internet.
Συγκεκριμένα, ο διπλασιασμός του φόρου στη μπύρα θα επιβληθεί άμεσα, από 1ης Ιουνίου, αντί του 2018, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Επιπλέον, το τέλος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Internet θα επιβληθεί ένα εξάμηνο νωρίτερα, από την 1η Ιανουαρίου, αντί της 1ης Ιουλίου 2017.
Την ίδια ώρα, με άλλη τροπολογία καταργείται και η απαλλαγή από τον ΕΦΚ φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ
Δύο πορείες, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα, ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, για πρώτη φορά από το Δημαρχείο μετά την υπερίσχυση του ΠΑΜΕ στις πρόσφατες εκλογές.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Έξαρχος τόνισε ότι η κυβέρνηση σερβίρει παραμύθια και φλυαρίες για την «καθημερινότητα του λαού». «Τα αντιλαϊκά μέτρα δε θα εξαφανιστούν όταν έρθει η ανάπτυξη όπως λένε και υπόσχονται. Αν δεν τα ανατρέψουμε, αν δεν αναχαιτίσουμε την επίθεση θα κατατρώνε τις σάρκες μας! Κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν αυτό το δρόμο ανάπτυξης μαζί με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, υπερασπίζονται ένα σύστημα σάπιο και απάνθρωπο, που δε διορθώνεται. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης μόνο βάσανα και δυστυχία φέρνει για τους εργαζόμενους, για τον εργαζόμενο λαό συνολικά», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Το απόγευμα της Κυριακής, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, πορεία πραγματοποίησε το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετείχαν και μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου