Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Οργανωμένο το κύκλωμα σύλησης των εικόνων

Αποστόλης Τζελέτας
Το εύρος της δράσης των δύο Αλβανών που ενέχονται σε κλοπές από εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα στην περιοχή της Κόνιτσας, διερευνά η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που είχε βάλει στο στόχαστρο τον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής.



Η σύλληψη ενός 39χρονου Αλβανού στη Μελισσόπετρα Κόνιτσας, λίγη ώρα μετά από τη διάρρηξη εκκλησίας στο Μάζι, άνοιξε το δρόμο για την εξιχνίαση μιας σειράς διαρρήξεων στην Κόνιτσα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις και για εμπλοκή των δραστών σε ανάλογες κλοπές στην περιοχή του Πωγωνίου.
Η Αστυνομία γνωρίζει και τα στοιχεία ενός 31χρονου Αλβανού, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει με μέρος των κλοπιμαίων στην Αλβανία, μη διστάζοντας να βουτήξει στα παγωμένα νερά του «φουσκωμένου» Αώου, ενώ έχει ζητηθεί και η βοήθεια των αλβανικών αρχών για να διαπιστωθεί η πορεία των κλεμμένων εικόνων και άλλων θρησκευτικών κειμηλίων. Άλλωστε, αυτό που προκύπτει, είναι πως υπήρχε καλή γνώση των εκκλησιών που έμπαιναν στο στόχαστρο και των αντικειμένων που αποσπούσαν, καθώς έχουν υψηλή μεταπωλητική αξία στα παράνομα κυκλώματα που στη συνέχεια τις διοχετεύουν σε γκαλερί και ιδιώτες συλλέκτες.
Οι δύο δράστες εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς το απόγευμα του Σαββάτου σε αγροτική περιοχή της Μελισσόπετρας και μετά από καταδίωξη, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον 39χρονο και τον συνέλαβαν ενώ ο 31χρονος συνεργός του διέφυγε της σύλληψης.
Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας προέκυψε η εμπλοκή τους σε τέσσερις ακόμη κλοπές από εκκλησίες, πέραν της διάρρηξης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Μάζι Κόνιτσας, απ’ όπου αφαίρεσαν δέκα εικόνες, ένα ασημένιο αρτοφόριο και έναν παλαιό επιτάφιο. Από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Μάιο φέτος, οι δύο δράστες είχαν κλέψει έξι εικόνες – αγιογραφίες από το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Αετόπετρα, δώδεκα εικόνες - αγιογραφίες, μία υφασμάτινη εικόνα, μία λειψανοθήκη και ένα Ιερό Ευαγγέλιο από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στην Αετόπετρα, ενώ είχαν διαρρήξει και τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής επίσης στην Αετόπετρα Κόνιτσας χωρίς να αφαιρέσουν κάτι. Ακόμη, κατηγορούνται για διάρρηξη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Ηλιόρραχη Κόνιτσας, απ’ όπου επίσης δεν έκλεψαν κάτι.
Οι δύο Αλβανοί μέσα στον Μάιο κατηγορούνται ότι διέρρηξαν το κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου στον Αμάραντο και αφαίρεσαν ένα πολιτιστικό έκθεμα (μεταλλική παλάσκα), δύο σπίτια και ένα καφενείο στην Καλλιθέα, στην Ηλιόρραχη και στο Μάζι απ’ όπου έκλεψαν διάφορα αντικείμενα και χρηματικό ποσό, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου έκλεψαν και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο από το Μάζι, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στο χωριό.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης που αφορούσε την επιλογή των στόχων τους, όσον αφορά κυρίως στην κλοπή αντικειμένων θρησκευτικής λατρείας και εκκλησιαστικών κειμηλίων, με σκοπό την πώληση αυτών και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους και σκιαγραφήθηκε το προφίλ της εγκληματικής ομάδας.
Στην κατοχή του 39χρονου βρέθηκαν μέσα σε σάκο κλεμμένα θρησκευτικά αντικείμενα (έξι εικόνες, ένας παλαιός Επιτάφιος και ένα μεταλλικό δισκοπότηρο), τα οποία αφού επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο, κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» καθώς και άλλα κλοπιμαία, κινητά τηλέφωνα και οκτώ κροτίδες.
Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της κλοπής μεταφορικού μέσου και φθορών ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας περί Αλλοδαπών και περί βεγγαλικών.

ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή υπόθεση που ανοίγει το δρόμο για την εξιχνίαση μιας σειράς άλλων διαρρήξεων εκκλησιών στην ευρύτερη περιοχή, έκαναν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ιωάννης Βασιλάκος και ο Διευθυντής Ασφάλειας Ιωαννίνων Γιώργος Κιτσαράς.
«Έχουμε να κάνουμε με ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό. Επομένως το ενδιαφέρον για τις εικόνες είναι πολύ μεγάλο», περιορίστηκε να πει ο κ. Βασιλάκος στα πολλά ερωτήματα που δέχθηκε και ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών για κάθε ύποπτο άτομο ή όχημα που κινείται στην περιοχή τους, ώστε να διευκολύνεται το έργο της Αστυνομίας.
Παράλληλα, συνεχάρη όλους τους αστυνομικούς που πήραν μέρος στην επιχείρηση, «με αυταπάρνηση και αψηφώντας κάθε κίνδυνο και κούραση», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου