Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Η σχέση γλώσσας και εκπαίδευσης







Δύο εκδηλώσεις με ομιλητή τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, οργανώνονται στα Γιάννενα.


Ο κ. Μπαμπινιώτης θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η κατάκτηση της μητρικής γλώσσας. Πρόταση διδασκαλίας της γλώσσας στο σχολείο βάσει του νέου βιβλίου «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους» σήμερα Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ., την οποία οργανώνουν το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών.

Ο κ. Μπαμπινιώτης ερεύνησε, μελέτησε και ανέλυσε επιστημονικά την ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της, αναδεικνύοντας εντός και εκτός Ελλάδας τη συνέχεια, την οικουμενικότητα και την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας.


Αξιοποιώντας τις μεθόδους και τα διδάγματα της σύγχρονης γλωσσολογίας, έδωσε έμφαση στη διδασκαλία της γλώσσας στην εκπαίδευση και στη σχέση γλωσσολογίας και λογοτεχνίας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ο Γ. Μπαμπινιώτης θα είναι και ομιλητής σε ημερίδα για δασκάλους και νηπιαγωγούς με θέμα «Ο εκπαιδευτικός στον 21ο αιώνα –Σύγχρονες βιωματικές προτάσεις για αυτομόρφωση», που διοργανώνει η Εποπτεία των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων, με ελεύθερη συμμετοχή για τους εκπαιδευτικούς των δημοσίων και των ιδιωτικών σχολείων.

Τα Αρσάκεια–Τοσίτσεια Σχολεία, ακολουθώντας την ιστορία τους στον χώρο της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, καταθέτουν στην εκπαιδευτική κοινότητα προτάσεις διδακτικών προσεγγίσεων, με χαρακτήρα ανακαλυπτικό και διαδραστικό που στοχεύουν στην ανάπτυξη της δημιουργικής και της κριτικής ικανότητας των μαθητών.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν οργανωμένες δραστηριότητες και διερευνήσεις, που αφορούν το πρόγραμμα του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, και να αναδειχθεί η ρεαλιστική εφαρμογή τους στη σχολική πραγματικότητα.

Ομιλητής στην ίδια εκδήλωση θα είναι ο γενικός γραμματέας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής Ιωάννης Παρασκευόπουλος. Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις-εργαστήρια σε οργανωμένες δραστηριότητες από τους διακεκριμένους επιστήμονες στον χώρο της εκπαίδευσης από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γ. Γεωργουλέα, Τρ. Κωστούλη, Αν. Μικρόπουλο, Ξ. Μπήτσικα, Ξ. Παρασκευοπούλου, Θ. Ράπτη, Μ. Σακελλαρίου και Κ. Τάτση.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο http://protovathmia.arsakeio.gr και στο τηλέφωνα 2651052055 (εσωτ. 701) και 6936581591.


agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου