Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι δηλώσεις Κοτζιά «Μια ωραία κυρία με το όνομα Μακεδονία»- Ενεργοποιήθηκε Αμυντικό σύμφωνο Τουρκίας-Σκοπίων – Στο πλευρό τους και η Γερμανία







Οταν ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Νίκος Κοτζιάς, αποκαλεί όπως θα δείτε και




στο Βίντεο στο 1.30 λεπτό τα Σκόπια ως «Μια ωραία κυρία με το όνομα Μακεδονία» τι να περιμένουμε από τους διαχρονικούς εχθρούς της Ελλάδας, Γερμανία και Τουρκία;

Μάλιστα οι δηλώσεις Κοτζιά κάνουν τον γύρο του κόσμου. Αναδημοσιεύθηκαν από το «Radio Free Europe» («Radio Slobodna Evropa») στη λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα.

Είπε ο Νίκος Κοτζιάς, όπως άλλωστε παρουσιάζεται και στο βίντεο (από το 1:30 και μετά) παρακάτω είπε:

«Σήμερα δεν πάμε να βαπτίσουμε αυτό κράτος , σήμερα αυτό το κράτος εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία, και μάλιστα για εκατόν σαράντα κράτη χωρίς επιθετικό προσδιορισμό, σήμερα αυτό που κάνουμε είναι ο γάμος, είναι σαν μια ωραία κυρία που έρχεται στο γάμο και αναρωτείται εάν στο επίθετό της θα προσθέσει και το επίθετο το ανδρός της».

Μέρκελ και Ερντογάν πήραν την «πάσα» από τον Ν.Κοτζιά και συνέχισαν το σφυροκόπημα κατά της χώρας μας. Είναι φανερό πως στο κοντινό μέλλον θα αντιμετωπίσουμε σχέδια διαμελισμού της χώρας μας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ενεργοποίησε την συμφωνία Στρατηγικής Συμφωνίας του 2008 περί συντονισμένης προσπάθειας για την εξουδετέρωση κοινών απειλών στην εθνική κυριαρχία.

Αυτό σημαίνει βάσεις της Τουρκίας στα Σκόπια και όχι μόνο.

Τίτλοι ιδιοκτησίας εκατ «Μακεδόνων» που σύμφωνα με τον Ερντογάν βρίσκονται στην Τουρκία με στόχο την υφαρπαγή ελληνικών εδαφών. Από το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ τα έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό.

Η Μέρκελ καλωσόρισε ως «Μακεδονία» τα Σκόπια – «Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό»

Σημείωσε δε, αποκαλώντας «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ, ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.
Στη συνέχεια και πριν αρχίσει να τοποθετείται στη συνέντευξη Τύπου προσφώνησε τον Ζάεφ λέγοντας πως «Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό».

Η «Μακεδονία» είναι πιο κοντά από ποτέ την τελευταία δεκαετία σε λύση για το ονοματολογικό με την Ελλάδα δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την συνάντηση που είχε με τον Zoran Zaev.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, η An. Merkel δήλωσε ικανοποιημένη αλλά και ανακουφισμένη από το γεγονός ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σημείωσε δε ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Όταν μιλούσαμε για την «Μακεδονία» συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Zaev τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες. Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη.

Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της «Μακεδονίας» αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό», δήλωσε η κ. Merkel μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev.

«Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα. Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση.

Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες. Και έχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή.

Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει -οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος. Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί «η τρύπα της βελόνας», και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε η κ. Merkel απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για την λύση.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να πετύχουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ»

Τη βούληση της κυβέρνησής του να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την καγκελάριο Angela Merkel.

«Η «Μακεδονία» (sic) αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους», δήλωσε ο κ. Zaev.




Σκοπιανό: Στρατηγική συμφωνία Ερντογάν και Ιβάνοφ

“Στηρίξαμε πρώτοι το όνομα Μακεδονία και δεν γυρίζουμε πίσω”, τόνισε ο Ερντογάν. «Ανεπίτρεπτο να αμφισβητείται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σκοπίων.

«Με αμοιβαία βούληση ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα λύσουν το πρόβλημα της ονομασίας», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Γκιόργκε Ιβάνοφ, μετά την συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης για το όνομα, ανέφερε:

«Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011.

Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει την χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «ότι η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής και εάν αυτή θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον», τόνισε:

«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ για Σκοπιανό, Τουρκία και κυπριακή ΑΟΖ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε χτες ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συνομιλίες σε σχέση με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.

Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 27, σε συνέχεια της συνάντησης που θα έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον Ζόραν Ζάεφ στη Γερμανία, αλλά και προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτησή τους σε σχέση με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τη καγκελάριο υπογράμμισε την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκικές ενέργειες της τελευταίας περιόδου, τονίζοντας πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο από την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.








πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου