Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης κατέθεσε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την καθυστέρηση της σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:
Η εθνική διεπαγγελματική οργάνωση για τη φέτα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες, και ως κυρίαρχος θεσμός να είχε αναλάβει την διαχείριση του προϊόντος, από την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων παραγωγής του, μέχρι την προστασία του ονόματός του και την προβολή του στη διεθνή αγορά.
Η έλλειψή της έχει κοστίσει ακριβά στο εθνικό μας προϊόν, τόσο στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, όσο και στην ανεξέλεγκτη χρήση του ονόματος "φέτα" από εταιρείες που παράγουν και προωθούν - στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά - παντός τύπου λευκά τυριά άλμης.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου, με πρωτοβουλία των επαγγελματικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας, άρχισε μια οργανωμένη προσπάθεια για τη σύσταση της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα, με σκοπό να εποπτευτεί η παραγωγή του προϊόντος και να προστατευτεί από τις απομιμήσεις.
Επειδή:
· Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ανησυχητική πτωτική πορεία στις τιμές παραγωγού για το αιγοπρόβειο γάλα (λόγω των μεγάλων ποσοτήτων φθηνού εισαγόμενου, που έχει ως συνέπεια το ελληνικό πρόβειο και γίδινο γάλα να παραμένουν αδιάθετα και οι τιμές τους να συμπιέζονται προς τα κάτω).
· Η μείωση της τιμής του ελληνικού πρόβειου και γίδινου γάλακτος, αφενός μεν καθιστά ασύμφορες τις περισσότερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (οδηγώντας πολλούς παραγωγούς σε μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος παραγωγής), αφετέρου δε αναγκάζει και τις μεταποιητικές μονάδες σε αντίστοιχες μειώσεις στην τιμή της αυθεντικής φέτας ΠΟΠ, ώστε να ανταπεξέλθουν στον αθέμιτο ανταγωνισμό.
· Οι προαναφερθείσες πρακτικές θα οδηγήσουν - με μαθηματική ακρίβεια - την ελληνική αιγοπροβατοτροφία και τυροκομία σε κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τη βιωσιμότητά τους όσο και για την τύχη του εθνικού μας προϊόντος, φέτα ΠΟΠ.
· Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο έλεγχος της ποιότητας και της ταυτότητας άλλων ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ από τις αντίστοιχες διεπαγγελματικές τους οργανώσεις - όπως για παράδειγμα του γαλλικού ροκφόρ και της ιταλικής παρμεζάνας - όχι μόνο προστάτεψε τα αυθεντικά προϊόντα από τις απομιμήσεις στην παγκόσμια αγορά, αλλά τους προσέδωσε υπεραξία και συνέβαλε έτσι καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας στις χώρες που εφαρμόσθηκε.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Γιατί καθυστερεί η έγκριση της σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, όταν υπάρχουν εδώ και καιρό οι σχετικοί φάκελοι κατατεθειμένοι στο υπουργείο;
Ο ερωτών βουλευτής
Ιωάννης Καραγιάννης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου