Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Μπορούν και χωρίς εθνικά κονδύλια







Σε ένα λαμπρό παράδειγμα έρευνας αναδείχθηκε –και όχι άδικα- τις τελευταίες ημέρες το

Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροχειρουργικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την ανάπτυξη της πρωτοποριακής συσκευής με το όνομα Sarissa, που αποσκοπεί στο να βοηθά τον χειρουργό να διακρίνει ταχύτατα τα φυσιολογικά από τα καρκινικά κύτταρα.

Η συσκευή που αποτελεί προϊόν μελέτης ετών και η πρώτη εφαρμογή της κυτταρομετρίας ροής εδώ και 40 χρόνια, ήδη κατασκευάζεται από γερμανική εταιρία με ταχύτατους ρυθμούς και εκτιμάται ότι, εντός του έτους, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρωτοτύπου, πριν ξεκινήσουν οι απαραίτητες κλινικές μελέτες.


Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο διεξάγει έρευνα και για τη δημιουργία νέων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων για τη θεραπεία των όγκων με ουσίες που έχουν απομονωθεί από φυτά, και μάλιστα, στη φάση των πειραμάτων, έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ουσίες που έχουν μεγαλύτερη δραστικότητα και μικρότερη τοξικότητα από άλλες που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όγκους του εγκεφάλου.


Όλες οι παραπάνω έρευνες γίνονται χωρίς χρηματοδότηση, με δωρεές, χορηγίες και ίδιους πόρους, όπως αποκάλυψαν σε συνέντευξη που παραχώρησαν χθες, ο καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Αθανάσιος Κυρίτσης, ο μοριακός βιολόγος στο Αιματολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Γιώργος Βαρθολομάτος και ο επίκουρος καθηγητής Νευροχειρουργικής Γιώργος Αλεξίου.


Όλοι είναι άμισθοι, οι περισσότεροι βιοπορίζονται από τις δραστηριότητες τους εκτός Ινστιτούτου, ενώ κάποιοι από τους ερευνητές του Ινστιτούτου είναι και άνεργοι. Το «υπερ-νυστέρι» όπως χαρακτηρίστηκε η Sarissa, κατασκευάζεται χάρη στην προσφορά ενός ιδιώτη, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.


Το Ινστιτούτο δε χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγεται απευθείας, από το 2009, ενώ το ελάχιστο λειτουργικό του κόστος ετησίως ανέρχεται σε 8.000-10.000 ευρώ τον χρόνο.


Και γι’ αυτούς τους ερευνητές, όπως και χιλιάδες άλλους σε ολόκληρη τη χώρα, δυνατότητα χρηματοδότησης δίνουν τα εθνικά και ευρωπαϊκά, ανταγωνιστικά προγράμματα. Ήδη έχει υποβληθεί πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΑνεΚ «Δημιουργώ, ερευνώ, καινοτομώ» και αναμένονται τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής κατανομής.


Στα ελληνικά πανεπιστήμια σήμερα, χρηματοδοτούνται μόνο τα λειτουργικά έξοδα, η συντήρηση υποδομών και εργαστηρίων, τα αναλώσιμα υλικά. Δε χρηματοδοτούνται οι αμοιβές των ερευνητών και οι μετακινήσεις, που πιθανόν απαιτούνται, παρά μόνο μέσα από τα προγράμματα, με τις προσκλήσεις βέβαια, τα τελευταία χρόνια να είναι χιλιάδες.


Παράλληλα, υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από την ιδιωτική πρωτοβουλία, με άμεση διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα.


«Μετά από πολλά χρόνια, αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλές προκηρύξεις ερευνητικών έργων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας», σημειώνει στον Η.Α. ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, αντιπρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, καλώντας τους μεταπτυχιακού και νέους ερευνητικές να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.


Μόνο η χρηματοδότηση της εθνικής στρατηγικής έρευνας και καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση (RIS3) στην περίοδο 2014-2020 ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,5 δισ. είναι η δημόσια δαπάνη και 1,1 δισ. εκτιμάται ότι θα προέλθουν από ιδιωτική συμμετοχή.


Σύμφωνα με την εικόνα της ερευνητικής δραστηριότητας που επιτελείται στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως αυτή καταγράφεται στη διεθνή αναγνωρισμένη επιστημονική αρθρογραφία μέσω του οργανισμού Scopus και στα πληροφοριακά συστήματα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, εκτελούνταν το 2010 475 ερευνητικά έργα, με τον αριθμό να εκτοξεύεται το 2014 στα 778 και το 2015 στα 747.


Στο σύνολο των 747 έργων της τελευταίας χρονιάς για την οποία δημοσιεύονται στοιχεία, 53 χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε., 223 από το δημόσιο και 471 από ιδιώτες.

agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου