Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ερευνητές ρίχνουν την Sarissa στη «μάχη» κατά του καρκίνου






Εξαιρετικά σημαντική η επιτυχία των ερευνητών του Νευροχειρουργικού Ινστιτούτου, που μετά

από πολυετή έρευνα, επινόησαν μια συσκευή που κατά τη διάρκεια της χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου θα προσδιορίζει αυτόματα και με μεγάλη ευαισθησία τα όριά του

Μια συσκευή, που κατά τη διάρκεια της χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου θα προσδιορίζει αυτόματα και με μεγάλη ευαισθησία τα όριά του, έχουν επινοήσει ερευνητές του Νευροχειρουργικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ήδη προχωρά η κατασκευή της σε συνεργασία με γερμανική εταιρεία.
Η συσκευή, που φέρει το όνομα «GV/GA Sarissa -Lancet», είναι συνδυασμός χειρουργικής αναρρόφησης με σύστημα παραγωγής μονήρων κυττάρων και χρώσης τους και ενός κυτταρόμετρου ροής, έτσι ώστε ο χειρουργός να διακρίνει ταχύτατα τα φυσιολογικά από τα καρκινικά κύτταρα.
Με αυτόν τον τρόπο στοχεύει σε μεγαλύτερο βαθμό αφαίρεσης των όγκων του εγκεφάλου από τις ως τώρα τεχνικές, παρέχοντας πλήρη ανάλυση του δείγματος σε διάστημα τεσσάρων-έξι λεπτών κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Η συσκευή αυτή είναι προϊόν πολυετών μελετών πάνω στον ρόλο που θα μπορούσε να έχει αρχικά η κυτταρομετρία ροής σε όγκους εγκεφάλου. Στους μελλοντικούς στόχους της ερευνητικής ομάδας είναι η χρήση της συσκευής και στην αφαίρεση όγκων του μαστού, του ήπατος, του εντέρου, καθώς και άλλων κακοηθών όγκων.
Τα μέλη του Νευροχειρουργικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μέσα από μία πολυετή έρευνα και προσπάθεια έφτασαν σε ένα σημείο που μπορούν να απαντούν αφενός πολύ πιο γρήγορα στους χειρουργούς και αφετέρου με μεγαλύτερη, σχεδόν απόλυτη ασφάλεια, παρά με ένα ελάχιστο ποσοστό λάθους.
Η συσκευή φέρει το όνομα «σάρισσα», όπως το μακεδονικό δόρυ της αρχαιότητας και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας έχουν ήδη αποσπάσει τις καλύτερες εντυπώσεις και τα καλύτερα σχόλια σε επιστημονικό επίπεδο, γιατί παρέχουν τη δυνατότητα στο χειρουργό να διακρίνει ταχύτατα τα φυσιολογικά από τα καρκινικά κύτταρα.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Αθανάσιος Κυρίτσης, σήμερα η πρώτη απάντηση που λαμβάνει ο χειρουργός για ένα γλοιοβλάστωμα για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης, λαμβάνεται σε 30΄ και είναι επισφαλής.
«Με τη συσκευή αυτή έχουμε γρήγορες απαντήσεις, μεταξύ 4΄ και 6΄ για την καλοήθεια ή κακοήθεια του όγκου στον εγκέφαλο και φυσικά για το μέγεθός του», τόνισε ο κ. Κυρίτσης, προσθέτοντας παράλληλα, ότι η συσκευή μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και για διάφορους τύπους όγκων, όπως στο μαστό, στο ήπαρ ή το έντερο.
Στη φιλοσοφία της συσκευής που βασίζεται στην μεθοδολογία ανάλυσης του DNA με κυτταρομετρία ροής, αναφέρθηκε ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μοριακός βιολόγος Γεώργιος Βαρθολομάτος
«Η συσκευή φαίνεται ότι έχει υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα για τα καρκινικά κύτταρα των όγκων του εγκεφάλου. Η συσκευή θα μπορεί να καθοδηγήσει τον χειρουργό στην οριοθέτηση του όγκου και στην καθ' ολοκληρίαν εξαίρεσή του. Πιστεύουμε, ότι η συσκευή αυτή, που φέρει το όνομα του μακεδονικού δόρατος, θα γίνει σύντομα παγκοσμίως γνωστή για το ευεργετικό της έργο».
Τόσο ο κ. Κυρίτσης, όσο και ο κ. Βαρθολομάτος τόνισαν, ότι η αξιοποίηση της νέας μεθοδολογίας με τη συγκεκριμένη συσκευή θα αυξήσει κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής ασθενών με όγκους στον εγκέφαλο.
Στα αξιοσημείωτα, ότι η συσκευή, την οποία έχει αναλάβει ως προς το τεχνικό της σκέλος, γερμανική εταιρεία, έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, για την προμήθειά της.
Οι έρευνες
Εξάλλου, οι έρευνες του Νευροχειρουργικού Ινστιτούτου στοχεύουν παράλληλα και στη δημιουργία νέων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων για τη θεραπεία των όγκων με ουσίες που έχουν απομονωθεί από φυτά που ενδημούν στη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Τις λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο πεδίο έρευνας έδωσε ο Γεώργιος Αλεξίου, Νευροχειρουργός και επιστημονικός συνεργάτης του Νευροχειρουργικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Τα τελευταία χρόνια, όπως επισήμανε ο κ. Αλεξίου, μελετώνται για πιθανή δράση κατά των γλοιωμάτων ουσίες που έχουν απομονωθεί από φυτά και έχουν δοκιμαστεί στη θεραπεία νεοπλασμάτων.
Μία από τις ουσίες αυτές είναι η μοσχαμίνη, η οποία απομονώθηκε από το φυτό κενταύρια, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό σε λοιμώξεις και διαταραχές του κύκλου, όπως επίσης και ως καθαρτικό και διουρητικό, χωρίς μέχρι τώρα να έχει μελετηθεί η αντικαρκινική της δράση.
Υπό μελέτη είναι επίσης τρεις ουσίες που έχουν απομονωθεί από τις ρίζες του φυτού ελλέβορος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου