Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Παραίτηση τουρκικής καταγωγής υπουργού της Σουηδίας λόγω σχέσεων με «Γκρίζους Λύκους»




Σε παραίτηση υποχρεώθηκε χθες ο υπουργός Αστικής Ανάπτυξης της Σουηδίας, Mehmet Kaplan, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων για τις σχέσεις του με μέλη του ισλαμικού κινήματος Millî Görüş και τις επαφές του με εξτρεμιστές «Γκρίζους Λύκους». Οικολόγος ακτιβιστής που ανέλαβε θέση στην συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών-Πρασίνων το 2014, ο 44χρονος Κaplan, γεννηθείς στο Gaziantep της Τουρκίας, έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων διότι παρέστη την προηγούμενη εβδομάδα σε δείπνο με τον Ilhan Senturk, μέλος του ισλαμικού κινήματος Millî Görüş, και τον Barbaros Leylani, ηγετικό στέλεχος των «Γκρίζων Λύκων», ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Ένωσης Τούρκων στη Σουηδία διότι είχε καλέσει να σκοτώνονται τα «αρμένικα σκυλιά» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις αρχές του μήνα στη Στοκχόλμη.

Στις 17 Απριλίου η εφημερίδα Svenska Dagbladet δημοσίευσε βίντεο από δηλώσεις που είχε κάνει ο Mehmet Kaplan το Μάρτιο του 2009, όταν είχε υποστηρίξει πως «οι Ισραηλινοί επιφυλάσσουν στους Παλαιστίνιους μεταχείριση πολύ παρόμοια με εκείνη την οποία είχαν υποστεί οι Εβραίοι στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930». Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Kaplan, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Σουηδία Isaac Bachman έκανε λόγο για «βαθιά αντισημιτικές» τοποθετήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ της Σουηδίας και του Ισραήλ είχαν φθάσει στο ναδίρ το 2014, όταν η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων αναγνώρισε το Παλαιστινιακό κράτος.
Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η χθεσινή μετάδοση της σουηδικής δημόσιας τηλεόρασης, σύμφωνα με την οποία ο τουρκικής καταγωγής Mehmet Kaplan Kaplan διατηρεί στενές σχέσεις με το καθεστώς του Recep Tayyip Erdoğan και αποτελεί μέρος της τουρκικής στρατηγικής για άσκηση επιρροής στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σημειώνεται πως ο Kaplan είναι μέλος του Κόμματος των Πρασίνων, διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Σουηδίας και συμμετείχε στην αποστολή άρσης του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας με τον λεγόμενο «Στόλο της Ελευθερίας» στις 31 Μαίου 2010, όταν σημειώθηκε το αιματηρό επεισόδιο στο επιβατηγό πλοίο Mavi Marmara. O ίδιος είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν τον Ιούλιο του 2014 συνέκρινε τους νεαρούς μουσουλμάνους που μετέβησαν για να πολεμήσουν στην Συρία με τους Σουηδούς εθελοντές που πολέμησαν τον Κόκκινο Στρατό στη Φινλανδία, κάνοντας αργότερα λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεών του.

Ο Mehmet Kaplan συμμετείχε το 2010 στο λεγόμενο «Στόλο της Ελευθερίας» που οργανώθηκε από την ισλαμική Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΙΗΗ (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής), η οποία βρίσκεται πίσω από την εμπλοκή της Τουρκίας στην αποστολή για την άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας.
Στον κεντροαριστερό συνασπισμό της Σουηδίας επικρατεί ένταση λόγω της κρίσης του ασύλου, που ώθησε την κυβέρνηση να αντιστρέψει τη γενναιόδωρη πολιτική έναντι των προσφύγων που διαρκούσε δεκαετίες, ενώ τα κόμματα της συμπολίτευσης πλέον υπολείπονται εκείνων της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ" 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου