Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Αυξήσεις βόμβα 2017: Πόσο θα κοστίζουν καύσιμα, τσιγάρα, καφές, τηλέφωνο. Δείτε τη λίστα





Πόσο θα αυξηθούν τα καύσιμα, τσιγάρα, ο καφές και το τηλέφωνο το 2017;

Νέο κύμα φόρων και ανατιμήσεων και αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, έρχονται από την επόμενη Δευτέρα. Εκατομμύρια Ελληνες θα βρεθούν μπροστά σε σοβαρές επιβαρύνσεις καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη τη ζωή τους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 μπαίνουν σε εφαρμογή μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, ακόμη και από πέρυσι το Μάιο στο πλαίσιο των συμφωνιών με την τρόικα. «Ανάσα» δόθηκε μόνο στους κατοίκους των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό καθώς ανεστάλη για ένα χρόνο η αύξηση του ΦΠΑ.

Αυξήσεις στα καύσιμα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Αυξήσεις στα τσιγάρα: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού.

Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό και τα τσιγάρα θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

Αυξήσεις στον καφέ: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ.

Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Ειδικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά: Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά, εκτός από αυτά που εξαιρέθηκαν με το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα νησιά: Σκόπελος, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Κουφονήσια και Δήλος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν αν προσμετρηθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές τότε το συνολικό βάρος για τους φορολογούμενους από 71,4 δισ. ευρώ φέτος αυξάνεται στα 75,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.



fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου