Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Θεσπρωτία: Περί τουρισμού. Η σημερινή εικόνα και οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Του Νίκου Σπυρόπουλου





Αλήθεια υπάρχει τουρισμός στον Δήμο Σουλίου?
Αν ναι ,ποια μέρη συνήθως επισκέπτονται ?
Τι είδος τουρισμού έχουμε?
Ποιά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στα οποία πρέπει να δώσουν ενδιαφέρον έμφαση οι φορείς του τόπου και οι ιδιώτες ?

Με μια απλή, χωρίς βάθος προσέγγιση στα πιο πάνω ερωτήματα διαπιστώνουμε ότι οι προορισμοί τουριστών –επισκεπτών είναι:
Γλυκή-Αχέροντας (μεγάλη επισκεψιμότητα την διάρκεια του καλοκαιριού)
Σούλι –ιστορικός χώρος –Άγιος Δονάτος-κάστρο
Παραμυθιά (Μαρτυρική πόλη-εκκλησία Παναγίας –Άγιος Δονάτος (λείψανα)-
Φωτική- Κούλια-Λουτρά- Κάστρο-Λάμποβο- παζάρι Σαββάτου-φυσική ομορφιά κλπ)
Χρυσαυγή –Βέλλιανη (κάστρο-Άγιος Αρσένιος-φυσική ομορφιά)
Νεοχώρι-μουσείο
Πλακωτή- Πέντε εκκλησιές (εκκλησίες-ποταμός Καλαμάς-φυσική ομορφιά)
Πολύδροσο (μουσείο, φύση ,μανιτάρια, Καλαμάς κλπ)
Και κάθε άλλος οικισμός του Δήμου με τις ιδιαιτερότητες του (πλατείες ,εκκλησιές, μονοπάτια, καφενεία παραδοσιακά κλπ)

Επίσης κατά την κυνηγητική περίοδο (πουλιών, γουρουνιού, λαγού κλπ) σε όλο το Δήμο και ιδιαίτερα στις περιοχές που επιτρέπεται το κυνήγι υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Καταλύματα για διαμονή:
Παραμυθιά : ξενοδοχείο 4*, παραδοσιακός Ξενώνας ,Ξενοδοχεία επιπλωμένων διαμερισμάτων
Καρυώτι : τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με πισίνα και χωρίς
Χρυσαυγή: ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων
Νεοχώρι : επιπλωμένα διαμερίσματα
Γλυκή: ξενοδοχεία επιπλωμένων διαμερισμάτων με πισίνα ,χωρίς ,επιπλωμένα
διαμερίσματα κλπ
Γαρδίκι-Μανδροτοπος: ξενοδοχείο, επιιπλ. κατοικίες
Ζερβοχώρι: επιπλωμένα διαμερίσματα
Προδρόμι : επιπλωμένα διαμερίσματα
Σούλι: ξενώνας
Χώροι φαγητού –παραδοσιακές ταβέρνες-παραδοσιακά καφενεία:
Φαγητού: Παραμυθιά, Χρυσαυγή, Παγκράτι, Προδρόμι, Ξηρόλοφος, Καρβουνάρι, Γκρίκα , Νεοχώρι,Νεραϊδα, Πολύδροσο, Γαρδίκι, Χόϊκα, Γλυκή, Ποταμιά, Κουκουλί, Σούλι
Παραδοσιακά καφενεία: σχεδόν σε κάθε οικισμό του Δήμου


Με αυτά που έχουμε μπορούμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και διαμονή στο Δήμο μας?
Καταρχήν η πρόσβαση και η διακίνηση εντός του δήμου είναι νομίζω σε καλή κατάσταση, το οδικό δίκτυο σε καλή κατάσταση( θα ασχοληθούμε με επισημάνσεις σε επόμενο άρθρο).
Οι ιστορικοί χώροι , οι εκκλησίες , οι ποταμοί Αχέροντας και Καλαμάς ,τα μονοπάτια ,το ιστορικό κέντρο της Παραμυθιάς νομίζω ότι χρειάζονται : 1. ανάδειξη 2.προβολή 3. διαφήμιση 4. Σήμανση

Ο Δήμος έχει κάνει μια καλή προσπάθεια με το τουριστικό οδηγό που έχει έκδοση. Χρειάζεται όμως νομίζω μια πιο συντονισμένη προσπάθεια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου , το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού (συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις κλπ) και τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό .
Ειδικότερα θα επισημάνω μερικά πράγματα για την Παραμυθιά, Γλυκή ,Σούλι.

Παραμυθιά: η πόλη έχει μια μεγάλη ιστορία στο εμπόριο, στα γράμματα , στον πολιτισμό. Πρέπει να τα θυμηθούμε, να περηφανευθούμε, να τα αναδείξουμε ,να τα προβάλλουμε . Πρέπει στην πόλη να επισημάνουμε τους χώρους που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί και να υπάρχει κάποιος χάρτης που να δείχνει . (χάρτης, πινακίδες ή κάποιος άλλος έξυπνος τρόπος σήμανσης, φυλλάδια, κλπ)
Επίσης πρέπει οι χώροι 1.να καθαρίζονται ώστε να είναι πάντα επισκέψιμοι 2. Να είναι ανοιχτοί τουλάχιστον κάποιες ώρες την ημέρα 3.το περίπτερο του δήμου να λειτουργεί τουλάχιστον το Καλοκαίρι και τα Σάββατα

Χώροι -διαδρομή:
49 πρόκριτοι χώρος μνημείου, εκκλησία Αγίου Δονάτου (λείψανα), εκκλησία Παναγίας, λουτρά, ιστορικό κέντρο-πεζόδρομος, ιστορικό αρχείο, ρολόι, Κούλια, Κάστρο, Φωτική
Λάμποβο : περίοδος αναφοράς, συνάντησης , εμπορίου, πολιτισμού , με διάρκεια στο χρόνο
Γιορτές Σουλίου: ιστορία ,αναφορά στο χρόνο, κράτημα των παραδόσεων και του πολιτισμού μας
Μνημόσυνο 49 προκρίτων: μνήμες ,αντίσταση ,αναφορά και ελπίδα για το μέλλον

Γλυκή: στην περιοχή βρίσκεται ο μυθικός ποταμός Αχέροντας. Ο οικισμός την περίοδο του καλοκαιριού και όχι μόνο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών . Υπάρχει φυσική ομορφιά και το νερό είναι πόλος έλξης. Υπάρχουν καταλύματα και χώροι εστίασης . Υπάρχουν επιχειρήσεις για εναλλακτικό τουρισμό (άλογα, κανό ,κολύμπι στο ποτάμι, διαδρομές στο ποτάμι και έξω από αυτό προς την σκάλα της Τζαβέλλαινας κλπ) Θέλω εδώ να επισημάνω ότι χρειάζεται μια άλλη οργάνωση, ένας άλλος συντονισμός, μια διαφορετικού τύπου προσέγγιση της περιοχής ώστε ο επισκέπτης να φεύγει πλήρως ευχαριστημένος από την περιοχή .
Η περιοχή μπορεί και πρέπει να γίνει η Ακρόπολη μας . Καταρχήν πρέπει να υπάρχει οργάνωση του χώρου στην περιοχή του ποταμού , έλεγχος του ελεύθερου κάμπινγκ, καθαριότητα του χώρου την καλοκαιρινή περίοδο, συνεργασία των φορέων και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται , πρέπει να υπάρξει ένα σύμφωνο ποιότητας ,ένα brad name για την περιοχή του Αχέροντα. Τέλος πρέπει να ασχοληθούμε πιο οργανωμένα και με σχέδιο γιατί η περιοχή παρουσιάζει ανάπτυξη και παράγει πλούτο.

Επιγραμματικά:
1. πολεοδόμηση του οριοθετημένου οικισμού αν υπάρχουν χρήματα ή διόρθωση του παλαιού σχεδίου .
2.τοπικό σύμφωνο ποιότητας
3. Το Κέντρο πληροφόρησης που υπήρχε για τα Στενά του Αχέροντα να λειτουργεί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με ευθύνη του δήμου αν δεν το λειτουργεί ο φορέας διαχείρισης των Στενών
4. Κάθε χρόνο μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου να υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη των φορέων και ιδιωτών για επισήμανση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και προγραμματισμός για την επόμενη σεζόν.

Σούλι: στον ιστορικό χώρο του Σουλίου πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία της Αρχαιολογίας με τον Δήμο και την Περιφέρεια Ηπείρου ώστε να μπει ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάποιων έργων αναστύλωσης σπιτιών ,σωσιμο των πηγαδιών , αναστύλωση του κάστρου, αντιμετώπιση προβλημάτων χωροταξικού σχεδίου. Ο ξενώνας νοικιάστηκε (πολλή θετική ενέργεια) ελπίζουμε να λειτουργήσει σύντομα ,νομίζω θα βοηθήσει την επισκεψιμότητα στον χώρο.

Πολλά μπορεί να προσθέσει κάποιος σε αυτές τις σκέψεις ώστε να βοηθήσει την ανάπτυξη του τουρισμού στον Δήμο Σουλίου.
Την κρίση να την δούμε σαν ευκαιρία ώστε να οργανώσουμε τον τόπο μας ακόμα καλύτερα . Τα επόμενα χρόνια , αν όλα είναι καλά, σύμφωνα με τις προβλέψεις ο τουρισμός θα αυξηθεί κατακόρυφα στην χώρα μας , μπορούμε με τον σωστό σχεδιασμό, την κατάλληλη προβολή , των συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στο Δήμο μας να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου