Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Αυτό είναι το ΒΡΩΜΙΚΟ σχέδιο των Σόιμπλε και Μητσοτάκη ενάντια στην ελπίδα και την προοπτική του λαού μας




Του Σταμάτη Θεοδωρόπουλου


Η υποχώρηση του Ντάισελμπλουμ για το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους καταγράφει το αυξημένο περιθώριο πολιτικών χειρισμών που κέρδισε μέσα στο 2016 η ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχουν πλέον όρια στο πόσο σκληρά μπορεί η ομάδα Σόιμπλε να εκβιάσει την Ελλάδα, όρια που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να μετατοπίζει διαρκώς εις όφελος της.

Η διαρκής αντιπαράθεση των οπαδών της σκληρής λιτότητας στην ΕΕ με την ελληνική κυβέρνηση έχει άμεσα αποτελέσματα στην κοινωνική και πολιτική πόλωση στο εσωτερικό της Ελλάδας. Άλλωστε από το 2015 ακόμη έχει γίνει ξεκάθαρο ότι το αληθινό διακύβευμα είναι ακριβώς αυτό. Από τα λογιστικά κιτάπια του Σόιμπλε δεν λείπουν ένα-δύο δις για να ανασάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μισθωτοί στην Ελλάδα. Από τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ λείπουν ψήφοι στην Ελλάδα, ψήφοι για τον Μητσοτάκη και το νεοφιλελεύθερο μέτωπο που προσπαθεί να χτίσει.

Κάθε εκδήλωση αδιαλλαξίας από την πλευρά Σόιμπλε αποσκοπεί στο να φθείρει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει πάσα στον Μητσοτάκη. Όμως αυτό το πολιτικό παιχνίδι λειτουργεί και αντίστροφα. Κάθε επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς περιορίζει τις πιθανότητες του Μητσοτάκη και των συμμάχων του να βρουν τη ζητούμενη κοινωνική και πολιτική αποδοχή στα σχέδια τους για παλινόρθωση των πολιτικών της σκληρής λιτότητας.

Η μεγάλη παγίδα στην οποία έπεσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του διαστήματος 2010-2014 στην Ελλάδα ήταν ότι διέλυσαν την κοινωνική και άρα την πολιτική τους βάση. Το 62% του ΟΧΙ τον Ιούλιο του 2015 εξέφραζε πρώτα απ όλα την νέα κοινωνική πραγματικότητα που δημιούργησαν οι πολύχρονες πολιτικές λιτότητας, μια πραγματικότητα στην οποία η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων είναι και αισθάνεται θύμα του νεοφιλελευθερισμού.

Οι «νοικοκυραίοι» για τους οποίους μιλούσε επί δεκαετίες η ΝΔ, τα «δυναμικά νέα στρώματα» στα οποία επένδυε το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ, συντρίφτηκαν από τις πολιτικές Σαμαρά – Βενιζέλου. Οπότε σήμερα, το οικονομικό και πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ του Μητσοτάκη και των πρόθυμων συμμάχων της, έχει συρρικνωμένο κοινωνικό ακροατήριο.

Γι αυτό η δημοσκοπική άνοδος της ΝΔ έχει πολύ συγκεκριμένη οροφή μέχρι στιγμής, γι αυτό η δημοσκοπική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται προς την αποχή και όχι προς τη ΝΔ. Επειδή η επιστροφή στη λιτότητα και στην άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών δεν μπορεί να γίνει δημοφιλής στην ελληνική κοινωνία.

Τόσο ο Σόιμπλε όσο και ο Μητσοτάκης φοβούνται ότι η επιτυχία του κυβερνητικού προγράμματος και η κοινωνική αναδιανομή του οφέλους από αυτήν θα καθηλώσει την ΝΔ στα στενά όρια της επανασυσπείρωσης των ποσοστών του 2014 και 2015.

Οπότε το πολιτικό σχέδιο Σόιμπλε και Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός να πάρει απόφαση τη φτώχεια και την έλλειψη προοπτικής. Καθώς δεν έχουν τίποτε καλύτερο να του προτείνουν, επιδιώκουν να κόψουν τα φτερά της κυβέρνησης για να απελπιστεί ο ελληνικός λαός. Και να αποδεχτεί ο λαός μας όχι τόσο τις πολιτικές λιτότητας Μητσοτάκη όσο την ίδια την ήττα της χώρας. Μόνον με μια τέτοια ψυχολογία ηττημένης χώρας μπορεί να βρει νέες ψήφους το πολιτικό πρόγραμμα Μητσοτάκη.

Το πρόβλημα αυτών των σχεδίων της ομάδας Σόιμπλε είναι η αντίδραση του συνόλου σχεδόν των Ευρωπαίων πολιτών. Γιατί την ίδια προοπτική μόνιμης λιτότητας επιφυλάσσουν για κάθε χώρα εκτός Γερμανίας και Ολλανδίας. Καθώς όμως οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμοι αυτόχειρες, οι συμμαχίες της ελληνικής κυβέρνησης πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο.

Στο καθαρά πολιτικό επίπεδο, η επιμονή Μητσοτάκη να ζητά πρόωρες εκλογές οφείλεται ακριβώς στην αγωνία του ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα πετύχει ενώ παράλληλα ο Σόιμπλε θα αποδυναμώνεται διαρκώς. Άρα θα μειώνονται διαρκώς τα περιθώρια εκβιασμών προς την Ελλάδα και θα πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες της κυβέρνησης να υλοποιήσει το κοινωνικό της πρόγραμμα. Ακόμη σημαντικότερο, θα ενισχύεται στην Ελλάδα η αίσθηση ελπίδας και προοπτικής. Ο Μητσοτάκης επέλεξε να επενδύσει στην ήττα και την απελπισία του λαού μας, οι ξεπεσμένοι πολιτικοί του παλιού συστήματος που είναι πρόθυμοι σύμμαχοι του εκφράζουν ανοιχτά την κακία τους προς τον λαό που τους αποδοκίμασε. Όσο πιο φανερό γίνεται αυτό, τόσο τα σχέδια τους θα αποτυγχάνουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου