Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννενα: Άγνωστος ο χρονικός ορίζοντας




Δύο χρόνια παρά ένας μήνας συμπληρώνονται από την ημέρα της κατάρρευσης της γέφυρας της Πλάκας και παρά τις δεσμεύσεις για αναστήλωση, ουδείς είναι σε θέση να προδιαγράψει έναν σαφές χρονικό ορίζοντα για το πότε το γεφύρι θα στηθεί ξανά πάνω από τον ποταμό Άραχθο.

Την καθυστέρηση στην απαιτούµενη προγραµµατική σύµβαση µεταξύ των υπουργείων Υποδοµών και Πολιτισµού για τη συνέχιση των διαδικασιών για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, παραδέχθηκε ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, πριν λίγες ημέρες από την Άρτα, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα δεν έγκειται στην χρηματοδότηση, καθώς τα απαραίτητα κονδύλια είναι δεσμευμένα.

Αν και δεν κατέδειξε τον υπεύθυνο για την καθυστέρηση, ουσιαστικά «φωτογράφισε» την περιφέρεια Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, λέγοντας ότι αναµένονται οι µελέτες εφαρµογής.


Την αγωνία του για την τύχη του έργου εξέφρασε χθες και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αποφεύγοντας, ωστόσο, να μιλήσει για καθυστέρηση, σημειώνοντας πως χάρη στις ενέργειες των τοπικών φορέων δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες, διαφορετικά θα βρισκόμασταν ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί μέχρι το περασμένο καλοκαίρι από την περιφέρεια και το υπουργείο Πολιτισμού (δια της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων) μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης που είχαν συνάψει και στην οποία συμμετείχε και ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων.
«Μας έχει βοηθήσει σημαντικά η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και περισσότερο από όλους ο καθηγητής Γιώργος Σμύρης, ο οποίος έχει κάνει τα πάντα στην περιοχή και με τη συνδρομή του ΕΜΠ έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο εφόσον γίνουν οριστικές οι μελέτες και υπογραφεί η νέα προγραμματική σύμβαση, ευελπιστούμε το καλοκαίρι να πάμε στο β΄ στάδιο.
Δεν σας κρύβω ότι έχω αγωνία, γιατί στην Ελλάδα κουβέντες λέμε πολλές, αλλά πράττουμε λίγα», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εάν εμείς δεν είχαμε κάνει την υπέρβαση πέρυσι για να πάρουμε τις εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και αν όλο το καλοκαίρι δεν είχε ασχοληθεί επιτόπου ο Γ. Σμύρης, με την περιφέρεια να συνδράμει το έργο του, θα είχαμε μεγάλη καθυστέρηση».
Ο προβληματισμός, πάντως, για την καθυστέρηση στις μελέτες είναι γενικότερος και σε τοπικό επίπεδο, έστω και αν δεν εκφράζεται ανοιχτά. Με δεδομένο πως θα απαιτηθεί ένας επαρκής χρόνος για να εγκριθούν στη συνέχεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ενδεχομένως να χρειαστούν διορθώσεις, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και το καλοκαίρι του 2017 να ξεκινήσει το κύριο έργο της αναστήλωσης.
Μάλιστα, δε λείπουν και φωνές που θεωρούν πως η καθυστέρηση δεν είναι τυχαία, αλλά υποκρύπτει σκοπιμότητα, υπενθυμίζοντας πως τα σχέδια για το φράγμα του Αγίου Νικολάου παραμένουν «εν υπνώσει» και αν δεν υπάρχει το εμπόδιο του γεφυριού της Πλάκας μπορεί να ενεργοποιηθούν ξανά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου