Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ηλεκτρονικό “κυνήγι” για φοροφυγάδες σε 50 χώρες – Στο “παιχνίδι” άλλες 80 από το Σεπτέμβριο

Συνδεδεμένες με 50 χώρες του κόσμου είναι πλέον οι ελληνικές φορολογικές αρχές, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ, με στόχο της καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Την περασμένη εβδομάδα ενεργοποιήθηκαν ακόμα 17 διμερείς συμφωνίες για παροχή πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος, και έτσι από το 2017 συνολικά 50 χώρες θα είναι υποχρεωμένες να ανταλλάσσουν online με τις ελληνικές αρχές φορολογικά στοιχεία που αφορούν σε υπηκόους τους ή σε επιχειρήσεις που έχουν εκεί την έδρα τους, και διαθέτουν καταθέσεις, ομόλογα ή μετοχές. Αυτό θα είναι στην ουσία ένα “όπλο” στα χέρια των ελεγκτικών αρχών για τη διερεύνηση υποθέσεων φοροδιαφυγής, καθώς τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2017 τις φορολογικές αρχές να εντοπίσουν περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή offshore εταιρειών που συνδέονται με ελληνικά συμφέροντα. Αντίστοιχα, βέβαια, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να παράσχει τις αντίστοιχες πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος στις συνεργαζόμενες χώρες.

Οι χώρες με τις οποίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι σχετικές συμφωνίες είναι οι εξής: Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Bonaire-Saint Eustatius and Saba, Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Δανία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος Μάν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, εντός του 2017 αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες με ακόμα 80 περίπου χώρες, ενισχύοντας το ελληνικό “οπλοστάσιο” κατά της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Σεπτέμβριο του 2017 αναμένονται σαρωτικοί φορολογικοί έλεγχοι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία σε βάρος φορολογουμένων που θα θεωρηθούν ύποπτοι για επενδύσεις στο εξωτερικό με αδήλωτα χρήματα, και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου