«Αφίσα κολλάς;». Υπήρξε ένα από τα βασικά ερωτήματα σε «κάστινγκ» για την επίδοση κομματικής ταυτότητας.
Αυτά τις ένδοξες μέρες του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού.Τότε που τα κομματικά στελέχη δεν ήταν υποχρεωμένα να καταθέσουν βιογραφικά, ούτε θα περνούσαν ποτέ από διαδικασία επαγγελματικής συνέντευξης για μία θέση στο κόμμα. Ο κόσμος που παρελαύνει από τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς τις τελευταίες εβδομάδες περνά από ένα «κάστινγκ» πρωτόγνωρο για κομματικά δεδομένα. Οχι μόνο επειδή οι υποψήφιοι μέσω του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών περνούν από διαδικασίες επαγγελματικής συνέντευξης, που μπορεί να τους συνδέσουν με την Πειραιώς μέσω μιας κλήσης skype από την Τραπεζούντα ή τη Σαγκάη. Αλλά επειδή η πρώτη φάση του φιλόδοξου εγχειρήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει το κόμμα σε ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ παιδιά του κομματικού σωλήνα και να προσελκύσει – ει δυνατόν– τους καλύτερους και τους ικανότερους βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση, καθώς σε λίγες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα νέα αποκτήματα της Ν.Δ.
«Αν σας ζητούσαν να βγείτε ανοικτά και να υπερασπιστείτε τις θέσεις της Ν.Δ., θα το κάνατε;». «Είστε υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα και δεδομένου ότι αμείβεστε καλά, θα αναλαμβάνατε θέση ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό αν σας το ζητούσαν;». «Γιατί αποφασίσατε να μας προσεγγίσετε; Ποιo είναι το κίνητρό σας;». Είναι μερικά από τα διλήμματα για όσους αποφασίζουν να μπουν στην πολιτική, αλλά δεν είναι άεργοι. Φροντίζει να τα υπενθυμίσει η Ντόρα Μπακογιάννη, ένα από τα κομματικά στελέχη που μετέχουν στις επιτροπές που έχει συγκροτήσει η Πειραιώς –μαζί με στελέχη της αγοράς και του Πανεπιστημίου– και διενεργούν τις συνεντεύξεις με όσους έχουν υποβάλει βιογραφικά στο Μητρώο.
Η «Κ» βρέθηκε στην Πειραιώς και παρακολούθησε υποψηφίους να απαντούν σε ερωτήσεις-παγίδες για τα κίνητρά τους και τις ιδέες τους σε συνεντεύξεις πρώτου και δεύτερου σταδίου (αυτό αφορά όσους έχουν περάσει το πρώτο φίλτρο και βαίνουν προς αξιοποίηση). Την εποπτεία του όλου εγχειρήματος έχει η σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα στελεχιακού δυναμικού Ρεβέκκα Πιτσίκα.
«Μου άρεσε που ήρθε η Ν.Δ. σε μας αντί να πάμε εμείς σε κείνη», απαντά ένας επιχειρηματίας που ουδέποτε είχε σχέση με την πολιτική και η ιδέα του Μητρώου τον βοηθά να απενοχοποιήσει τη σκέψη να ασχοληθεί. Από τις απαντήσεις των περισσοτέρων προκύπτει ότι μέχρι σήμερα –ακόμη και σήμερα– θεωρούσαν τη συμμετοχή στην πολιτική περίπου «ρετσινιά». Ομως αισθάνονται μια αίσθηση επείγοντος: «Δεν πάει άλλο, η χώρα καταστρέφεται», όπως το θέτει ένας 46χρονος επιχειρηματίας που δηλώνει ότι θέλει να αφήσει κάτι καλύτερο στα παιδιά του. Ο συγκεκριμένος δεν βλέπει θετικά την αξιοποίηση στις λίστες του κόμματος. Το σημαντικό είναι ότι πολλοί από αυτούς ενδιαφέρονται να ασχοληθούν χωρίς να επιδιώκουν απαραίτητα την προβολή. «Δεν με ενδιαφέρει να πολιτευτώ, αλλά να λέω ότι σήκωσα το χέρι μου και βοήθησα όταν έπρεπε», απαντά ένας 50άρης επιχειρηματίας που έχει ήδη αποφανθεί ότι δεν υπέκυψε στη νοοτροπία του «πασοκισμού» και έχει δηλώσει συμμετοχή επειδή, όπως λέει στην κ. Μπακογιάννη, «στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν θέλω να μείνω απαθής, θέλω να κομματικοποιηθώ». «Η διαδικασία μού έδωσε το μήνυμα ότι μπορεί να έχω δυνατότητα να βγω σε έναν άλλο χώρο δράσης», εξομολογείται για τα κίνητρά του έτερο υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με μεγάλη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης. Και προσθέτει: «Θα άφηνα και τη δουλειά μου για μικρότερο μισθό σε θέση ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό. Τώρα ναι, δέκα χρόνια πριν θα σας έλεγα όχι».
Βέβαια, δεν είναι όλα τα κίνητρα ίδια. Ενας από τους συνεντευξιαζόμενους εκ Θεσσαλονίκης, ο οποίος μιλάει μέσω skype, σημειώνει ότι δήλωσε συμμετοχή επειδή είναι «φιλελεύθερος» και τον εμπνέει ο πρόεδρος της Ν.Δ. («Μπορεί να κάνει διαφορετικά πράγματα για τη χώρα», λέει). Οταν ερωτάται αν είναι πρόθυμος να αφιερώσει χρόνο στη Ν.Δ. και πώς θα καταφέρει να εκλεγεί εφόσον είναι υποψήφιος, τα πράγματα δυσκολεύουν. Ο υποψήφιος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και πρέπει να περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του εκτός Ελλάδας για τον επόμενο χρόνο. Οπότε, εκ των πραγμάτων αποκλείεται από διεκδίκηση χρίσματος σε λίστα. «Σας προτείνω να μην πολιτευθείτε και να ενταχθείτε στον τομέα κοινοβουλευτικού έργου για την επιχειρηματικότητα, ώστε να χτίσετε μια σχέση με το κόμμα, διότι δεν μπορείτε να είστε υποψήφιος εξ αποστάσεως», τον ενημερώνει η κ. Πιτσίκα. Ο συνομιλητής από την οθόνη του υπολογιστή μάλλον απογοητεύεται, αλλά συμφωνεί.
Μιλώντας για χτίσιμο σχέσης με το κόμμα, πολλοί από τους υποψηφίους, ενώ αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά σε χώρους συγγενείς με τη Ν.Δ. ή και στην ίδια τη Ν.Δ., δεν είχαν μετάσχει ποτέ στα κοινά. Συχνά, επειδή τους προκαλούσε απέχθεια ο κομματικός σωλήνας. Το εξομολογείται πολύ γλαφυρά ένας 50άρης υποψήφιος από τη Βοιωτία: «Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μιλήσουμε επί πραγματικού. Στην επαρχία, όποιος έχει κομματική θέση γίνεται καθεστώς». Ο συγκεκριμένος υποψήφιος έχει περάσει όλα τα δύσκολα πρώτα φίλτρα και περνά τη δοκιμασία της δεύτερης συνέντευξης, που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. «Δεν είναι αυτοσκοπός μου να εκλεγώ, θέλω να πω κάποιες αλήθειες», εξηγεί. Οσο για την απάντηση στην ερώτηση-παγίδα «τι θα αλλάζατε πρώτο για τη χώρα», απαντά: «Για να βρούμε τα μεγάλα, πρέπει να λύσουμε τα μικρά». Ετερος υποψήφιος από τον Εβρο, που φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει μία θέση στο τελικό στάδιο, αντιδρά όταν ερωτάται ποιο είναι το όραμά του για τη χώρα: «Οράματα είχαν οι άγιοι. Δεν μ’ αρέσει η λέξη όραμα. Μ’ αρέσουν αυτά που βλέπω από ταξίδια μου στο εξωτερικό και θα ήθελα να γίνουν στην Ελλάδα», απαντά.
Οσοι περάσουν στο τελικό στάδιο, πρέπει να στείλουν τα βιογραφικά τους, τα ακριβή αντίγραφα των πτυχίων τους και ποινικό τους μητρώο στην Πειραιώς. Κυρίως, όμως, πρέπει να «τρέξουν» στους νομούς τους για να στρατολογήσουν ψηφοφόρους και να κηρύξουν τις θέσεις της Ν.Δ. Διότι το «κολλάς αφίσα» μπορεί να πέθανε. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, δουλειά των υποψηφίων είναι να φέρνουν ψηφοφόρους.
Σαραντάρηδες με δουλειά και πτυχίο
Η δημιουργία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ανακοινώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 1.300 βιογραφικά. Στην πρώτη φάση, που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, έχουν αξιολογηθεί οι πρώτοι 400 αιτούντες. Οι μισοί περίπου αναμένεται να αξιοποιηθούν με κάποιον τρόπο. Οι 26 (24 άνδρες και 2 γυναίκες) αναμένεται να προταθούν να διεκδικήσουν μία θέση στις εκλογικές λίστες της Ν.Δ., ενώ οι 154 αναμένεται να αξιοποιηθούν ως στελέχη του κόμματος. Η ανθρωπογεωγραφία όσων έκαναν αίτηση δείχνει μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη. Ποσοστό άνω του 80% όσων υπέβαλαν αίτηση είναι οικονομικά ενεργοί με σημαντική προϋπηρεσία, ενώ περισσότερο από το 50% έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο. Η πλειονότητα προέρχεται από τον κλάδο των επιχειρήσεων, αλλά υπάρχουν και πολλοί γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, αγρότες και εκπαιδευτικοί. Οσοι επιλεγούν για υποψήφιοι στις λίστες, πρέπει να περάσουν ακόμη μία διαδικασία: Στην πραγματικότητα θα διεκδικήσουν χρίσμα για την υποψηφιότητα, καθώς θα κριθούν τόσο από τη δυνατότητά τους να προσελκύσουν νέα μέλη, όσο και από την ικανότητα προώθησης των θέσεων της Ν.Δ. Θα περάσουν από κανονική αξιολόγηση με KPIs (Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης), θα ακολουθήσει η επιμόρφωση από την Ακαδημία Πολιτικών Στελεχών και θα υποβάλουν έκθεση με τις δραστηριότητές τους στον πρόεδρο της Ν.Δ. Εκείνος θα αποφασίσει στο τέλος αν θα είναι υποψήφιοι ή όχι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου