Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννενα: Βιώσιμος και χωρίς χρέη





Τη βιωσιμότητά του για την επόμενη 20ετία διασφαλίζει ο Σύνδεσμος Ύδρευσης του ΛεκανοπεδίουΙωαννίνων με την επιχορήγηση των 3,7 εκατομμυρίων περίπου για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του, κυρίως προς τη ΔΕΗ.

Από την άλλη πλευρά, το ποσό αυτό είναι κατά τι μικρότερο από τα χρέη των πελατών του προς τον Σύνδεσμο, που ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βασίλη Τσαμπαλά.

Το θετικό είναι ότι ο μεγαλύτερος πελάτης του ΣΥΔΛΙ, η ΔΕΥΑΙ, ανταποκρίνεται ομαλά στις υποχρεώσεις της την τελευταία χρονιά, αν και η περσινή περίοδος των capital controls είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των χρεών που είχαν συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια προς τον Σύνδεσμο.

Παράλληλα, ελήφθη η απόφαση ότι οι οφειλές άνω των 2.000 ευρώ, τις οποίες οι καταναλωτές δεν έχουν προσέλθει να τακτοποιήσουν, θα βεβαιωθούν στην εφορία, προκειμένου ο Σύνδεσμος να μπορέσει να λάβει κάποια από τα ποσά που του οφείλονται.

Το «ισοζύγιο», πάντως, μετά και την επιχορήγηση που υπέγραψε στις 21 Δεκεμβρίου ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης φαίνεται πως είναι θετικό, ή τουλάχιστον όχι αρνητικό, με τον κ. Τσαμπαλά να δηλώνει ότι διασφαλίζεται πλέον η βιωσιμότητα και ο δημόσιος χαρακτήρας του Συνδέσμου, καθώς δεν υπάρχουν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους.

«Σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων έχει επιτύχει την οικονομική εξυγίανση, εκμεταλλευόμενος κάθε διαθέσιμο μέσο και ευκαιρία που παρουσιάζεται, έτσι ώστε απρόσκοπτα να προσφέρει το πολύτιμο αγαθό του νερού τόσο στον δήμο Ιωαννιτών, όσο και στους δήμους Ζίτσας και Δωδώνης, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα και λειτουργία του προς όφελος όλων των πολιτών που αυτή τη στιγμή στενάζουν κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες», σημείωσε ο κ. Τσαμπαλάς και πρόσθεσε πως ο ΣΥΔΛΙ έχει προχωρήσει στην εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος, αλλά και την απογραφή της περιουσίας του, ώστε να γνωρίζει με ακρίβεια τα οικονομικά δεδομένα και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

Σε τεχνικό επίπεδο, τον Φεβρουάριο πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία οι γεννήτριες του νέου αντλιοστασίου στην Τούμπα, εκμηδενίζοντας τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην υδροδότηση των περιοχών που υδρεύονται από τον ΣΥΔΛΙ.

Ο κ. Τσαμπαλάς, υπενθύμισε ότι ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων παρέχει το νερό προς τους δήμους, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Νοσοκομείο Χατζηκώστα αλλά και τη ΔΕΥΑΙ στην τιμή των 0,29 λεπτού/m3, μια από τις χαμηλότερες τιμές, αν όχι η χαμηλότερη, στην Ελλάδα, επωμιζόμενος το τεράστιο κόστος της ενέργειας που απαιτείται για την άντληση.

Τέλος, ο κ. Τσαμπαλάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως ο Σύνδεσμος κατάφερε να λάβει την επιχορήγηση των 3.695.508 ευρώ ευχαριστώντας τους εργαζόμενους, τους εξωτερικούς συνεργάτες, αλλά και τον αντιδήμαρχο του δήμου Ιωαννιτών Θανάση Μανταλόβα, για τον πλήρη και τεκμηριωμένο φάκελο που απεστάλη στο υπουργείο.

«Η συστηματική δουλειά που έγινε φάνηκε από την έγκριση ολόκληρου του ποσού, το οποίο εξασφαλίστηκε για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ και το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που εγκρίθηκαν», σημείωσε.

agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου